19.03.2012. / 11:22

Autor: Hina

Pusić u Washingtonu o stabilizirajućoj ulozi Hrvatske

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je da će 21. ožujka u Washingtonu s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton razgovarati o stabilizirajućoj ulozi Hrvatske u regiji, civilnom angažiranju Hrvatske u zemljama gdje ima svoje mirovne snage, to o drugim pitanjima.

Vesna PusićVesna PusićHrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je da će 21. ožujka u Washingtonu s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton razgovarati o stabilizirajućoj ulozi Hrvatske u regiji, civilnom angažiranju Hrvatske u zemljama gdje ima svoje mirovne snage, to o drugim pitanjima.

"Razgovor s američkom državnom tajnicom vrlo je značajan za Hrvatsku, posebno jer dolazi nepuna tri mjeseca od početka rada nove vlade", rekla je ministrica Pusić u intervjuu Jutarnjem listu od ponedjeljka.

Ističući kako Washington pridaje važnost regiji jugoistočne Europe, te da u njoj želi imati partnera koji bi razumio američki stav i odnose u regiji i ne bi politiku vodio "s figom u džepu", Pusić je kazala da Hrvatska "može ponuditi svoje partnerstvo" SAD-u.

"Posjet bi između ostalog trebao poslužiti našim domaćinima za procjenu jesu li njihova očekivanja od Hrvatske realna, može li Hrvatska u regiji odigrati ulogu stabilizatora", rekla je.

Pusić je u intervjuu kazala da Hrvatska ima dragocjena iskustva izgradnje institucija u procesu pristupanja Europskoj uniji, koja je "spremna razvijati i prenijeti drugima" što može biti "zanimljivi instrument za cijelu regiju i šire".

Najavila je da će američku državnu tajnicu pozvati na ovogodišnji Croatia summit koji bi trebao biti posvećen "prenošenju hrvatskih iskustava izgradnje moderne države u postkonfliktnom razdoblju" koja su, po njezinim riječima, iskoristiva ne samo u jugoistočnoj Europi već i u zemljama južnog Mediterana, poglavito Magreba.

"Očekujemo da će na Croatia summit doći cijela sjeverna Afrika", kazala je.

Pusić je također najavila da će na razgovorima u Washingtonu izložiti i projekt civilne prisutnosti Hrvatske u zemljama u kojima su već angažirane hrvatske mirovne snage u okviru NATO-a, poput sudjelovanja u obrazovanju žena u Afganistanu.

Naznačila je mogućnost da se na američko-hrvatskim razgovorima spomene i tema ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s EU u zemljama članicama.

Na upit o mogućoj pomoći SAD-a ako dođe do otezanja s ratifikacijom u nekim zemljama, Pusić je kazala kako bi "svoje probleme morali sami rješavati", izrazivši nadu da Hrvatskoj "posebna pomoć neće trebati".

Na sastanku u State Departmentu trebalo bi biti riječi i o uključenju Hrvatske u program ukidanja američkih viza, o čemu je Pusić nedavno u Zagrebu razgovarala sa zamjenikom američke državne tajnice Williamsom Burnsom koji je rekao kako će američka vlada učiniti sve da se ukinu vize za Hrvatsku, koja je ostvarila značajan napredak i postala model za ostale zemlje regije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika