20.03.2012. / 16:51

Autor: Hina

Grčka primila prvih 7,5 milijardi eura iz novog paketa pomoći

Grčka je primila prvih 7,5 milijardi eura iz novog paketa pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koje će najvećim dijelom iskoristiti za otplatu dugova po obveznicama u posjedu središnjih banaka eurozone, kazali su u utorak grčki dužnosnici.

Grčka će trebati još europske pomoćiGrčka će trebati još europske pomoćiGrčka je primila prvih 7,5 milijardi eura iz novog paketa pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koje će najvećim dijelom iskoristiti za otplatu dugova po obveznicama u posjedu središnjih banaka eurozone, kazali su u utorak grčki dužnosnici.

MMF i partneri Grčke u eurozoni prošli su tjedan odobrili drugi paket pomoći vrijedan 130 milijardi eura kako bi se osiguralo financiranje zadužene zemlje do kraja 2014.

"Primili smo 5,9 milijardi eura iz eurozone i 1,6 milijardi eura iz MMF-a", kazao je Reutersu dužnosnik grčkog ministarstva financija.

Dodao je da će Grčka taj novac iskoristiti za otplatu 4,66 milijardi eura glavnice Europskoj središnjoj banci (ECB) i središnjim bankama država eurozone na ime trogodišnje obveznice koja je danas dospjela na naplatu. Navedeni iznos također će pokriti približno 200 milijuna eura koliko iznosi kamata na te obveznice, dok će ostatak biti iskorišten za potrebe proračuna, kazao je dužnosnik ministra financija za Reuters.

U najvećem restrukturiranju dugova u povijesti, privatni su vjerovnici pristali na gubitke po svojim portfeljima grčkih obveznica, no to nisu učinili službeni kreditori poput ECB-a. To znači da im je Atena i dalje dužna otplatiti kamate i dospjele obveznice.

Dok prekomjerno visoke kamatne stope priječe Grčkoj zaduživanje putem izdanja obveznica, prezadužena članica eurozone na tržištima je i dalje prisutna putem redovnih aukcija kratkoročnog duga. Na današnjoj aukciji tromjesečnih trezorskih zapisa, prvoj nakon zamjene obveznica, uspješno se tako zadužila za novih 1,3 milijarde eura.

Troškovi zaduživanja pritom su značajno smanjeni, na 4,25 posto, nasuprot 4,61 posto koliko je Atena bila primorana platiti na prošlomjesečnoj aukciji, objavila je grčka agencija za upravljanje državnim dugom. Potražnja je bila snažna, pa je potražnja bila 2,7 puta veća od iznosa ponuđenog na upis.

U fokusu je danas grčki parlament koji bi tijekom dana trebao ratificirati drugi paket pomoći.

Glasnogovornik vlade također je za utorak odnosno srijedu najavio imenovanje novog ministra financija koji će zamijeniti Evangelosa Venizelosa. On je u ponedjeljak dao ostavku kako bi preuzeo dužnost predsjednika u socijalističkoj stranci PASOK pred izbore u toj zemlji početkom svibnja.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika