21.03.2012. / 19:28

Autor: Hina

BiH namjerava podnijeti zahtjev za članstvo u EU do kraja lipnja

Predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović razgovarao je u srijedu u Bruxellesu s najvišim dužnosnicima Europske unije i najavio da njegova zemlja namjerava podnijeti zahtjev za članstvo do kraja lipnja ove godine.

Bakir IzetbegovićBakir IzetbegovićPredsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović razgovarao je u srijedu u Bruxellesu s najvišim dužnosnicima Europske unije i najavio da njegova zemlja namjerava podnijeti zahtjev za članstvo do kraja lipnja ove godine.

"Namjeravamo podnijeti zahtjev za članstvo do kraja lipnja. Činimo sve da to i ostvarimo", izjavio je Izetebgović nakon razgovora s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja koja još nije podnijela zahtjev za članstvo u EU-u. Srbija, Crna Gora i Makedonija već imaju kandidatski status, dok Albanija još čeka na to, pri čemu mora ispuniti još niz uvjeta.

Izetegović je u srijedu razgovarao s Barrosom, s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom, visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Asthon, povjerenikom za proširenje Štefanom Fuelom i predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom.

Iz ureda povjerenika Fuela priopćeno je da se Bosna i Hercegovina kreće u dobrom pravcu, ali da su potrebni daljnji napori.

Fuele je istaknuo da je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sada na "dohvat ruke", a da bi se to dogodilo BiH mora učiniti "vjerodostojne napore" kako bi svoj ustav uskladila s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i presudom Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci". Riječ je o presudi koja nalaže Bosni i Hercegovini da i pripadnicima nacionalnih manjina, onima koji ne pripadaju nijednom od tri konstitutivna naroda, osigura pravo da budu birani na najviše političke dužnosti.

Fuele je u razgovoru s Izetbegovićem pozvao vlasti u BiH da pojačaju napore u rješavanju otvorenih pitanja, ističući da je hitno potrebno donijeti državni proračun za 2012. godinu kako bi se osiguralo financiranje ključnih institucija koje imaju središnju ulogu u ispunjavanju uvjeta za napredak u europskim integracijama, poput Agencije za borbu protiv korupcije. Od BiH se također očekuje da provede reforme dogovorene kroz dijalog s EU-om o viznoj liberalizaciji, da hitno uspostavi mehanizam za koordinaciju svih pitanja koja su vezana za europske integracije kako bi se europska pravila i standardi jednako provodili na teritoriju cijele zemlje i kako bi se europskim sredstvima financirali dogovoreni prioriteti.

Fuele je također zatražio kako je potrebno "zajednički raditi na poboljšanju infrastrukture kako unutar zemlje, tako i u povezivanju unutar regije".

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 21.03.12. 22:21

Bolje im je da ni ne ulaze u EU. Bosna je već sad u financijskoj komi. Oprosti im Bože jer ne znaju što čine. sites.google.com/site/financijskisustav/europska-unija


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika