24.03.2012. / 15:00

Autor: Hina

Sedam osumnjičenih za prodaju putovnica kriminalcima

Policija je za krivotvorenje i trgovinu hrvatskim putovnicama osumnjičila sedam osoba od kojih je šest privela pritvorskom nadzorniku dok je za jednom raspisala tjeralicu.

Hrvatske putovnice tražena su robaHrvatske putovnice tražena su robaPolicija je za krivotvorenje i trgovinu hrvatskim putovnicama osumnjičila sedam osoba od kojih je šest privela pritvorskom nadzorniku dok je za jednom raspisala tjeralicu.

Nakon ispitivanja policija je danas prijepodne pritvorskom nadzorniku privela šest osoba osumnjičenih za krivotvorenje i trgovanje hrvatskim putovnicama od kojih su neke završile kod pripadnika srbijanskog i crnogorskog podzemlja među ostalih i kod nekih članova tzv. zemunskog klana.

Dvoje policajaca, državnu službenicu MUP-a, dvoje zaposlenika hrvatskog konzulata u Tuzli i jednog civila sumnjiči se da su bili povezani s krivotvorenjem i trgovanjem hrvatskih putovnica, rekla je Hini glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić.

Policijskom istragom utvrđeno je da su od 2006. do 2010. prodali 50 hrvatskih putovnica.

Cijena putovnice navodno se kretala od 10 do 50 tisuća eura, no o tome nema zasad službenih potvrda jer u policiji i Državnom odvjetništvu o pojedinostima ne žele govoriti.

Kako se doznaje, u tom slučaju nije riječ o putovnicama iz tzv. mostarskog kontigenta već o zasebnom slučaju u kojemu su preprodavane originalne hrvatske putovnice pri čemu su ukradeni identiteti drugih osoba.

Za sudjelovanje u skupini krivotvoritelja i preprodavača uz šest privedenih osoba osumnjičen je i srpski državljanin za kojim je raspisana tjeralica a kazneno je prijavljena i jedna nepoznata osoba.

Nakon privođenja osumnjičenika pritvorskom nadzorniku, Državno odvjetništvo mora ih saslušati najkasnije u roku od 16 sati.

Policija nastavlja kriminalističku istragu kako bi otkrila ostale moguće članove kriminalne skupine.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u potpunosti ima interes za rašćišćavanjem svih nepravilnosti i nezakonitosti vezanih za izdavanje hrvatskih putovnica u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Bosni i Hercegovini, izjavio je danas Hini v.d. glasnogovornika Berislav Živković..

Kazao je kako će na tom tragu ministarstvo aktivno surađivati s nadležnim ustanovama u Hrvatskoj na utvrđivanju svih relevantnih činjenica iz tog slučaja.

Dodao je da, s obzirom da je istraga u tijeku, nisu u mogućnosti komentirati detalje.

Hrvatski dokumenti posljednjih su godina u nekoliko navrata otkriveni kod osoba osumnjičenih za međunarodni kriminal. Posljednji slučaj zabilježen je u veljači u Španjolskoj kada su hrvatske putovnice pronađene kod uhićenih pripadnika tzv. Zemunskog klana Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je prije mjesec dana nakon sjednice vlade izjavio da uskoro očekuje rasvjetljavanje okolnosti pod kojima su osobe iz srbijanskog kriminalnog miljea dolazile do hrvatskih putovnica, ali i uhićenje odgovornih.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 24.03.12. 18:26

sigurno je MESIC medju njima...


registracija
27/8/09

Lujo1, 24.03.12. 20:57

Jedna od najpoznatijih afera u posljednjih 20-ak godina oko putovnica bila je ona vezana uz krađu tzv. mostarskog kontingenta od 900 putovnica iz hrvatskog konzultata u Mostaru 1999. godine. Tadašnji hrvatski konzul u Mostaru Ćiro Grubišić (kasnije osuđen na uvjetnu kaznu zbog zloporabe položaja i ovlasti jer je oštetio Hrvatsku za 200 tisuća eura) u medijima je tvrdio kako ondje nisu nestale putovnice već da u Mostar nisu stigli obrasci za izdavanje putnih isprava te da su na osnovi takvog propusta MUP-a RH razni kriminalci te bjegunci pred zakonom i mogli tada dobivati putovnice.
Vjeruje se da je upravo na osnovi tog "propusta" osvjedočeni ubojica i zločinac Milorad Luković (Ulemek) Legija i dobio hrvatsku putovnicu kojom je nesmetano putovao.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 25.03.12. 10:36

Jao ti se nama sa tom Erceg-Bosnom,sve crno potice od tamo.Ali vole paru pod svaku cijenu.


registracija
30/12/08

csiki, 25.03.12. 11:27

Opet srbi krivi da nisu oni dali za putovnice 50.000 € ne bi morali falsifikovati hrvatski delatnici te pasose


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika