Objavljeno u Nacionalu br. 475, 2004-12-21

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Posvemašnja netalentiranost

Povijesnoj drami 'Alamo' najslabija je točka redatelj John Lee Hancock: film je režiran poput jeftinog televizijskog djelca

Dean ŠošaDean ŠošaCentralno mjesto u ovoj rubrici uglavnom pripada dobrim filmovima. Uvjeren kako pisati o filmu znači u prvom redu voljeti ga, svakog tjedna nastojim odabrati jedno što bolje ostvarenje. Taj posao i nije pretežak: nema tjedna kad hrvatsko DVD tržište ne izbaci barem 10-ak novih naslova, među kojima bi i najveći mrgud pronašao jedan kvalitetan. Ako se i dogodi da i najistaknutiji film bude loš, radi se o iznimkama koje su zbog nečega ipak bitne, poput “Giglija”, uglavnom velikim promašajima koji su preskočili naša kina. Takav je slučaj i s “Alamom”, filmom koji je zaobišao i hrvatska i sva druga kina osim američkih. A ni u njima se nije proslavio, zaradivši na uloženih 95 milijuna dolara tek skromna 22 milijučića.
O “Alamu” se puno pisalo i prije njegova snimanja. Kao redatelj je ispočetka figurirao Ron Howard, tada još svježi dobitnik Oscara za “Genijalni um”, a glavnu je ulogu trebao odigrati Russell Crowe. Razočaran ograničenjem budžeta na 100 milijuna dolara i namjerom disneyjevaca da se orijentiraju na mlađu publiku i izbjegnu predikat R, Howard je ubrzo napustio projekt, a povukao se i Crowe. Umjesto Howarda doveden je John Lee Hancock, scenarist Eastwoodova remek-djela “Savršeni svijet”, no ne pretjerano iskusnian redatelj. “Alamo” je na kraju propao na kinoblagajnama, no kritike nisu bile posve loše: glasoviti Roger Ebert dao mu je gotovo maksimalnu ocjenu.
Priča “Alama” dobro je poznata: 1836. Teksas se htio priključiti SAD-u. Ključno mjesto u borbi Teksašana i Meksikanaca pripada opsadi Alama: 200-injak američkih rodoljuba danima je branilo utvrdu od deseterostruko nadmoćnijeg neprijatelja, osiguravši generalu Samu Hustonu vrijeme potrebno za skupljanje prave vojske. Iako se od strogo kontroliranog “Disneyjeva” projekta moglo očekivati suprotno, likovi nisu ideološki simplificirani, kao ni povijesni događaji. Crocketa, Bowieja, Hustona i ostale heroje Alama Hancock je prikazao kao tipove koje nije toliko pokretalo rodoljublje koliko neki “sitni” ljudski motivi; želja za zemljom, bolest, cuga… Problema film nije ovakva ili onakva ideološka “nadgradnja” nego posvemašnja netalentiranost redatelja Hancocka. “Alamo” je snimljen na navodno najskupljem setu ikad sagrađenom u Americi, ali film izgleda kao deset puta jeftinije televizijsko djelce, režirano tako da slika ni u jednom trenutku ne nadjačava riječ. Dijalozi su banalni, glumci nezainteresirani a bitke monotone. Ron Howard nije velik redatelj, no nakon odustajanja od “Alama” režirao je kudikamo bolji vestern – “Nestale” – dokazavši kako bi on ipak bio bolje rješenje od Hancocka.

CONTINENTAL FILM
DVD+VHS

Alamo, am. pov. drama, 2004. R: John Lee Hancock GL: Dennis Quaid, Billy Bob Thornton, Jason Patric, Patrick Wilson, Emilio Echevarría
FILM: 1
DVD: 1

AMERIČKI SAN
Blitz
DVD+VHS
Biografski film “Američki san”, o Harveyju Pekaru, autoru kultnog stripa “American Splendor”, stiže nam s reputacijom jednog od hvaljenijih američkih nezavisnih filmova posljednjih godina. Debitantski film supružnika Shari Springer Berman i Roberta Pulcinija nagrađen je na festivalima u Cannesu i Sundanceu i nominiran za Oscara u kategoriji scenarističkih adaptacija. Dojam koji “Američki san” ostavlja više je nego dobar. Dokumentarni dijelovi u kojima se pojavljuje pravi Pekar (ujedno i narator filma) zanimljivi su koliko i igrani, a Paul Giamatti je jednostavno briljantan. DVD izdanje sadrži odličan audiokomentar većine ključnih autora filma, a među dodacima je i reportaža o nesnalaženju Pekara i njegove žene u Cannesu.

American Splendor, am. biograf. drama, 2003.
R: Shari Springer Berman i Robert Pulcini
GL: Paul Giamatti, Harvey Pekar, Hope Davis, Joyce Babner, Danielle Batone, James Urbaniak
FILM: 3
DVD: 1

FAHRENHEIT 9/11
Discovery
DVD+VHS
Nekoć simpatični debeljko Michael Moore (“Ludi za oružjem”) nakon filma “Fahrenheit 9/11” mnogima je prestao biti simpatičan. Hvaljeni dokumentarist odjednom je postao tendenciozni otkrivač tople vode. Takve kvalifikacije nisu bez vraga: Moore je uistinu tendenciozan (a zašto i ne bi bio?), podaci koje otkriva već su dobro poznati i olako zaboravlja da su više Iračana ubile Clintonove sankcije negoli Bushove bombe. Pa ipak, Busha, senatore i ine šuftove koji upravljaju svijetom Moore proganja svojom kamerom stvarajući važan dokument. U zemlji u kojoj je jedan od filmskih događaja godine dokumentarac o “novom valu” čiji autor nema hrabrosti potražiti bezopasnog Branimira Štulića, Moorea je uistinu licemjerno optuživati zbog bilo čega.

Fahrenheit 9/11, am. dok. film, 2004.
R: Michael Moore
GL (nastupaju) Michael Moore, George W. Bush, Lila Lipscomb, Abdul Henderson, Donald Rumsfeld
FILM: 3
DVD: 2

JA, ROBOT
CONTINENTAL FILM
DVD+VHS
Fanovi pisca Isaaca Asimova i redatelja Alexa Proyasa (“Vrana”, “Grad tame”) imaju razloga biti nezadovoljni SF trilerom “Ja, robot” koji je prema motivima piščeve proze režirao talentirani Proyas. Radnja filma odvija se 2035. Razočarani policajac koji ne vjeruje robotima jedva dočeka da jednoga od njih može optužiti za ubojstvo čovjeka, čin nespojiv s elementarnim zakonima robotike. Umjesto slojevitog djelca o ljudskosti u koje je ova pričica mogla prerasti, Proyasov film ubrzo prerasta u neuspjelu dječju slikovnicu. Dvostruko DVD izdanje spada među bolja koja smo imali prilike vidjeti ove godine. Među dodacima su i iznimno zanimljivi razgovori o povijesti robota, te čak tri audiokomentara.

I, Robot, am. SF triler, 2004.
R: Alex Proyas
GL: Will Smith, Bridget Moynahan, Alan Tudyk, James Cronwell
FILM: 1
DVD: 4

POBUNA NA FARMI
CONTINENTAL FILM
DVD+VHS
Najzanimljiviji dodatni prilog DVD izdanju “Disneyjeve” “Pobune na farmi” su vicevi koje pričaju kravice. Predvidljivi, staromodni, dosadni i neduhoviti, vicevi su oličenje samoga filma, možda najslabijeg crtića koji je slavni studio ikada proizveo. Neuspjeh “Pobune na farmi” doveo je do zatvaranja “Disneyjeva” odjela klasične animacije, što je još jedna glupost. Problem ovoga filma nije toliko animacija koliko bezvezna priča i likovi. Jedina pohvalna stvar vezana uz “Pobunu na farmi” je odlična hrvatska sinkronizacija.

Home on the Range, am. anim. film 2004.
R: Will Finn, John Sanford
GL (glasovi): Nataša Dorčić, Goran Navojec
FILM: 1
DVD: 1

SPACE JAM
ISSA
DVD
Za one koji film nisu vidjeli, “Space Jam” je nevjerojatna pričica o Looney Toonesima, junacima “Warnerovih” crtića među kojima je i Zekoslav Mrkva, koji u ključnoj sceni pokušaju pobijediti izvanzemaljce u košarci. Crtanim herojima pomaže pravi izvanzemaljac Michael Jordan. Jordan je “Space Jam” snimio 1996., no bilo bi mu mnogo pametnije da je umjesto toga te godine nastupio na Olimpijadi. Dvostruko DVD izdanje ne sadrži baš previše dodataka. Najzanimljiviji su, naravno, crtići, a Zekoslav Mrkva sudjeluje i u audiokomentaru.

Space Jam, am. obit. fantazija, 1996.
R: Joe Pytka
GL: Michael Jordan
FILM: 1
DVD: 2

KRALJICA ŠKOLE
Continental film
DVD+VHS
Od ove godine punoljetna Lindsay Lohan zablistala je u dopadljivoj komediji ”Šašavi petak” a odmah potom u “Kraljici škole” krenula je stranputicom. Nije Lindsay loša, nego filmovi poput ovoga, o klinki koja sanja o glumačkoj karijeri i doživi gorko razočaranje nakon što se njezina obitelj preseli iz New Yorka u New Jersey, daleko su ispod razine njezina talenta. Šteta, tako mlada a već joj je lova najvažnija stvar. Inače, paralelno s ovim, u videotekama se pojavio još jedan njezin film, “Opasne djevojke”.

Confessions of a Teenage Drama Queen, am. komedija, 2004.
R: Sarah Sugarman
GL: Lindsay Lohan
FILM: 1
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika