25.03.2012. / 11:54

Autor: Hina

Ahern podnosi ostavku na članstvo u Fianna Failu

Bivši irski premijer Bertie Ahern objavio je da namjerava podnijeti ostavku na članstvo u stranci Fianni Fail, nakon 15 godina duge istrage koja je pokazala da je primio 210.000 eura u tajnim isplatama dok je bio na dužnosti ministra financija te je o tomu lagao tijekom istrage iako je bio pod prisegom.

Bertie AhernBertie AhernBivši irski premijer Bertie Ahern objavio je da namjerava podnijeti ostavku na članstvo u stranci Fianni Fail, nakon 15 godina duge istrage koja je pokazala da je primio 210.000 eura u tajnim isplatama dok je bio na dužnosti ministra financija te je o tomu lagao tijekom istrage iako je bio pod prisegom.

Ahern je u pismu irskom listu Sunday Independentu opovrgnuo završno izvješće istrage koju je provelo povjerenstvo sastavljeno od tri suca, no istaknuo je kako ne želi biti povodom unutarstranačkih podjela i da je u ovim okolnostima odlučio podnijeti ostavku na članstvo u stranci.

Predsjedništvo stranke 30. ožujka bi trebalo odlučivati o prijedlogu da se Ahern izbaci iz stranke. Bivši premijer je rekao da ga je takav prijedog "duboko rastužio".

"Odlučio sam i mislim kako je najbolji način da i dalje služim Fianna Failu - podnijeti ostavku na članstvo u njoj", piše Ahern u Sunday Independentu. "Podnoseći ostavku, želim da se shvati kako je riječ o političkoj odluci. Moja ostavka ne znači da odobravam odluku povjerenstva na čelu sa sucem Alanom Mahonom i nitko to ne bi trebao interpretirati na taj način", smatra Ahern.

Tročlano pravosudno tijelo formirano je posebno za taj slučaj, a istraga je trajala dugih 15 godina. Objavljeno je izvješće na 3211 stranica.

Povjerenstvo nije optužilo za korupciju jer nije moglo dokazati da je učinio neku uslugu osobama koje su mu uplatile novac dok je bio na državnim dužnostima.

Ahern se povukao u svibnju 2008. nakon 11 godina na vlasti, a svojem je nasljedniku Brianu Cowenu ostavio gospodarske probleme zbog kojih je Irska na kraju tražila spas u paketu mjera Međunarodnoga monetarnog fonda i Europske unije u vrijednosti od 85 milijarda eura.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika