25.03.2012. / 21:03

Autor: Hina

CDU Angele Merkel pobijedio na regionalnim izborima

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel (CDU) osvojili su najveći broj glasova na izborima u zapadnoj njemačkoj državi Saarlandu, no njihovi koalicijski partneri iz FDP-a nisu uspjeli ući u skupštinu nastavljajući trend koji slabi kancelarkinu vladu.

Angela MerkelAngela MerkelKonzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel (CDU) osvojili su najveći broj glasova na izborima u zapadnoj njemačkoj državi Saarlandu, no njihovi koalicijski partneri iz FDP-a nisu uspjeli ući u skupštinu nastavljajući trend koji slabi kancelarkinu vladu.

FDP (Slobodni demokrati) u nedjelju su na izborima u Saarlandu izgubili mjesta u skupštini osvojivši samo 1,5 posto glasova. CDU je kao i na prethodnim izborima osvojio 34,5 posto glasova dok su njihovi glavni konkurenti socijaldemokrati dobili 31 posto glasova, po izlaznim anketama televizija objavljenim nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Zeleni su osvojili pet posto glasova, nešto manje u odnosu na izbore 2009. godine, krajnje lijeva stranka Linke 16 posto, 5,3 posto manje u odnosu na prethodne izbore, a u regionalnu skupštinu po prvi puta su ušli brzorastući Pirati s osam posto glasova.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika