25.03.2012. / 21:04

Autor: Hina

Slovensko 'ne' Obiteljskom zakonu

Slovenci su u nedjelju na referendumu odbacili kontroverzni obiteljski zakon po kojemu bi u istospolnim zajednicama partneri mogli usvajati djecu svojih partnera rođenu iz njihovih ranijih heteroseksualnih veza.

Istospolni parovi neće moći usvajati djecuIstospolni parovi neće moći usvajati djecuSlovenci su u nedjelju na referendumu odbacili kontroverzni obiteljski zakon po kojemu bi u istospolnim zajednicama partneri mogli usvajati djecu svojih partnera rođenu iz njihovih ranijih heteroseksualnih veza.

Prema rezultatima nakon što je prebrojano 80 posto glasačkih listića, za stupanje na snagu takvog zakona glasovalo je 43,27 posto građana s pravom glasa koji su pristupili referendumu, a 56,73 posto ih je glasovalo protiv.

Na referendum se odazvalo 468.000 birača, nešto više od četvrtine upisanih u biračke popise.

Novi obiteljski zakon sredinom prošle godine prihvatio je "stari" parlament u kojemu su većinu imale lijeve i liberalne stranke, ali zbog zahtjeva za referendum nije stupio na snagu. Današnjom odlukom na referendumu on je odbačen, a parlament sljedećih godinu dana neće smjeti odlučivati o zakonskom prijedlogu s istom problematikom, dok će se na obiteljske odnose primjenjivati stari obiteljski zakon.

Mogućnosti da istospolni usvajaju djecu najviše su se u kampanji pred referendum usprotivile vjerske zajednice, uključujući katoličku crkvu, dok su zagovornici tvrdili da bi on samo trebao ozakoniti promjene koje su se u društvu već dogodile, te slijediti modernizaciju obiteljskog prava koja već postoji u Europi.

U Sloveniji je inače 2005. godine prihvaćen zakon prema kojemu homoseksualne osobe mogu registrirati svoje partnerstvo na općini, ali ne stječu pravo nasljeđivanja i ostala obiteljska prava, a ne mogu niti sklapati brak kako je to dopušteno u nekim zemljama.

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 25.03.12. 22:28

Neka si radjaju 'vlastitu djecu'! Cudan je to soj stvorenja. ni jedan nije rodio, a iz dana u dan ih je sve vise!


registracija
29/11/09

Ivis, 25.03.12. 22:34

Nasi susjedi Slovenci su jako bogati sa pederima i lezbijkami. Jos nisu im svi izisli naglasovanje!


registracija
1/3/11

Laudate, 25.03.12. 22:45

Prisiljavati djecu koja su u 98% heteroseksualna da žive s homoseksualnim osobama je nasilje nad djecom.


registracija
15/8/09

vergilia, 26.03.12. 08:31

Svako četvrto dijete u HETEROSEKSUALNOM braku podvrgnuto je nekom obliku nasilja - ta su djeca prisiljena živjeti u nasilju i baš nitko ih od toga ne štiti. Kad se tome doda nasilje nad djecom kojem su izložena na cesti, u školi, a bogami i od strane pedofila u crkvi, onda se vidi što bi trebala biti stvarna briga za zaštitu djece.
Presvijetli Laudate@ nasilje nad djecom je i vjeroučiteljska katolička indoktrinacija kojom se nasiljem proglašava ono što nasilje nije, a brani ono što nasilje - jeste. Zato - ne seruckaj o nasilju jer sve što iznosiš je obično apologetsko licemjerje.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.03.12. 09:06

@vergilia
tvoja mržnja prema religiji toliko ti muti pogled da kako sama kažeš ser*****.

Podržavatelji ideje usvajanja djece od strane homoseksualaca tvrde: "djeca u heteroseksualnim parovima žive u siromašnim i nesređenim obiteljima, otac alkoholičarka, nebrižna majka, maltretiranje... itd, itd
Nebuloze. To bi značilo da su svi homo bogati, brižni, nenasilni itd.

Statistika po pitanju nasilja kaže upravo suprotno. Nasilja unutar homoseksulanih parova su puno brutalnija od heteroseksualnih. Zašto je tako ne znam, ali policijska statistika o krvnim deliktima kaže ovo što sam napisao. To je tema za psiho analizu.

Osobno sam za puno pravo homo pojedinaca da žive kako hoće i u kakvim god kombinacijama parovima žele, ali im ne bih dozvolio usvajanje djece jer smatram da je homo par nešto što se društveno tolerira ali nije poželjno stanje društva iz jednostavnog razloga: nije prirodno i nije plodonosno.


registracija
15/8/09

vergilia, 26.03.12. 15:36

Laudate@: „Podržavatelji ideje usvajanja djece od strane homoseksualaca tvrde: "djeca u heteroseksualnim parovima žive u siromašnim i nesređenim obiteljima, otac alkoholičarka, nebrižna majka, maltretiranje... itd, itd
Nebuloze. To bi značilo da su svi homo bogati, brižni, nenasilni itd.“

Ne, to ne „tvrde podržavatelji“ koje spominješ, to si izmislio i to ne bi značilo da su svi homo bogati, brižni i nenasilni – to je tvoj „zaključak“, a poznato je da su tvoji „zaključci“ nebulozni. To ne znači to, jer bogatih, brižnih i nenasilnih, kao i siromašnih, nasilnih i nesređenih ima neovisno o seksualnoj orjentaciji.Pa, zašto hetero smiju imati djecu, a homo ne smiju – TO je pitanje. Homo ne smiju jer su – homo i ne postoji drugi razlog da im se to uskrati. Čista homofobija.

Laudate@: „Statistika po pitanju nasilja kaže upravo suprotno. Nasilja unutar homoseksulanih parova su puno brutalnija od heteroseksualnih. Zašto je tako ne znam, ali policijska statistika o krvnim deliktima kaže ovo što sam napisao. To je tema za psiho analizu.“

Jedino što je za psihoanalizu su tvoje homofobne izmišljotine. Statistike u Hrvatskoj , za period 2007-2010 govore o 50.000 prijavljenih i procesuiranih slučajeva nasilja u obitelji – nad bračnim partnerom i djecom (koliko ga je stvarno bilo, to se ne zna, ali je sigurno da ga je bilo puuuuno više jer se tradicionalno ne prijavljuje), a za ta nasilja je karakteristično da je nasilnik najčešće, statistički gledano, muškarac u četrdesetim godinama, oženjen je, nije završio fakultet, a procesni je radnik ili obrtnik. Svaki deseti zlostavljač je profesor, znanstvenik, liječnik ili inženjer, a njih 16,8 posto su žene. Studije Državnog zavoda za statistiku, koje već godinama prate to područje, kažu da je iz godine u godinu sve veći broj pojavnih oblika nasilja u obitelji, ali je, s druge strane, vidljiv znatan napredak u njegovu suzbijanju i kažnjavanju. I da su najčešće uvjetne kazne. I imaš i podatke po županijama. Ono što ti navodiš o „ puno većoj brutalnosti“ homoseksualnih parova nije nikakva „policijska statistika“ nego tvoja izmišljotina skovana u tvom homofobnom umu.

Laudate@:“Osobno sam za puno pravo homo pojedinaca da žive kako hoće i u kakvim god kombinacijama parovima žele, ali im ne bih dozvolio usvajanje djece jer smatram da je homo par nešto što se društveno tolerira ali nije poželjno stanje društva iz jednostavnog razloga: nije prirodno i nije plodonosno.“

Što bi se narodski reklo – ti bi osobno bio i pošten i jeben! Ti si za „puno pravo“ da žive kako hoće, ali im ipak to „puno pravo“ ne bi dao, jer, kako ti kažeš – to nije „prirodno i plodonosno“. Prirodno i plodonosno je valjda samo ono što kaže crkva, pa je prirodno čak i staviti djecu na raspolaganje toj istoj crkvi, ona i njezini djelatnici sigurno ih nikakvom nasilju neće izložiti, ne?? I biti će vrlo plodonosni u stvaranju zatucanih umova i uništenih psiha.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.03.12. 16:17

@vergilia
svaki pokušaj kritičkog promišljanja o homoseksualcima za kvazi demokrate je homofobija.
Kako me to podsjeća na etiketiranja tipa "neprijatelj socijalizma", prije toga "neprijatelj naroda" i slično. Nije bilo kritičkog promišljanja nego je svako neslaganje završavalo etiketom i sankcijama.

U nekoj situaciji iz budućnosti kada će se djeca proizvoditi laboratorijski s mogućnosti izbora spola i boje očiju biološki roditelji su stvarno opterećenje i prisvajaju si neka prava koja druge diskriminiraju.

Dekadencija je počela, a ti je pomažeš utrti put.

Glede statistika zaviri malo u američke statistike. Tamo se puno slobodnije govori i piše.
Iako određeni stavovi imaju naklonost medija mogu se pročitati i statistike i mišljenja koja nisu unisona.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika