28.03.2012. / 17:44

Autor: Hina

EU od 1998. u razminiravanje uložila oko 30 milijuna eura

Europska unija od 1998. godine do danas u razminiravanje minski sumnjivih područja u Republici Hrvatskoj uložila je oko 30 milijuna eura, rekao je ataše za ljudska prava, manjine, razminiranje i civilno društvo u Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj Erol Akdag.

EU novčano pomaže razminiravanje HrvatskeEU novčano pomaže razminiravanje HrvatskeEuropska unija od 1998. godine do danas u razminiravanje minski sumnjivih područja u Republici Hrvatskoj uložila je oko 30 milijuna eura, rekao je ataše za ljudska prava, manjine, razminiranje i civilno društvo u Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj Erol Akdag.

On je danas u pratnji čelnika Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) obišao područja na kojima je u tijeku razminiravanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje se po projektu na ratom pogođenim područjima financira kroz program Europske unije IPA 2010.

Riječ je o četiri zasebna projekta razminiravanja u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, ukupne površine 3,4 četvorna kilometra, u koja će se uložiti četiri milijuna kuna, od čega su tri milijuna iz Europske unije, a milijun iz proračuna Republike Hrvatske. Projektom su obuhvaćena minski sumnjiva područja u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima te u općinama Dražu, Nuštru, Starim Jankovcima, Antunovcu i Markušici na kojima je dosad u šest eksplozija poginulo pet osoba.

"Svjesni smo velikog značenja koje razminiranje ima za Republiku Hrvatsku i njezine stanovnike, poglavito one koji žive u blizini minskih područja. Zato će projekata razminiranja koje će EU poduprijeti biti i dalje", najavio je Erol Akdag na konferenciji za novinare održanoj na mjestu na kojem se razminirava poljoprivredno zemljište nedaleko od Nuštra, na vinkovačkom području.

Također je podsjetio kako je u pristupnom ugovoru s Hrvatskom o njezinu pristupanju Europskoj uniji predviđen fond iz kojega će se novac dodjeljivati svim hrvatskim građanima koji budu željeli obrađivati netom razminirane poljoprivredne površine.

Ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan podsjetio je kako je u Hrvatskoj minski sumnjivo još 737 četvornih kilometara u 12 županija i stotinu gradova i općina. Najavio je da će se ove godine od mina potpuno očistiti grad Vukovar.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji minski je sumnjivo još 39 četvornih kilometara na kojima ima oko 10.600 mina.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika