Objavljeno u Nacionalu br. 478, 2005-01-11

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Studija američkog sna

'Put u Svemir' reizdan je u originalnoj verziji: da je Philip Kaufman snimio samo ovaj film, zaslužio bi epitet genijalca

Dean ŠošaDean ŠošaProšle godine domaći su nam distributeri priredili nekoliko DVD reizdanja. Reizdani su filmovi čija su prva izdanja ili bila siromašna dodacima (“10 zapovijedi”) ili sadržavala krnje verzije filmova (“U zmajevu gnijezdu” i “Put u svemir”). Nakon odličnog reizdanja “Gnijezda” Brucea Leeja pred nama je i reizdanje “Puta u svemir” koji nam je prvotno serviran u pola sata kraćoj verziji. Kad je riječ o samom filmu, popravni je ispit položen: novo izdanje sadrži njegovu originalnu verziju a slika i zvuk su odlični. Ipak, nakon gledanja dodataka, ostaje blago razočaranje.
Interesirajući se kod domaćih distributera zbog čega hrvatska izdanja nekih filmova često ne sadrže sve dodatke koje sadrže strana, ne jednom sam dobio odgovor da dodatke ionako nitko ne gleda. To je možda i točno, kad su u pitanju filmovi tekuće produkcije, namijenjeni jednokratnoj konzumaciji u videotekama. Ipak, prebacimo li se na klasiku, situacija je drukčija. Ovaj put krivnja nije na domaćem distributeru: naše izdanje jednako je američkom, riječ je jednostavno o tome da se vlasnicima prava na “Put u svemir” nije dalo previše truditi ili da nam žele za koju godinu uvaliti još jedno izdanje.
Pojednostavimo li stvari, tri su tipa DVD izdanja. Prva su ona koja sadrže film i pokoji dodatak, možda i jedan nezainteresirani audiokomentar glumca ili redatelja. U drugu skupinu spadaju izdanja bogata svim mogućim dodacima, pripremljenim specijalno za tu priliku. Riječ je uglavnom o izdanjima blockbustera, poput drugog “Spider-mana”, a kad se takav postupak primjeni na klasiku, kao što je bio slučaj s izdanjima Leoneovih vesterna “Bilo jednom na Divljem zapadu” i “Dobar, loš, zao”, rezultat su prave filmofilmske poslastice koje sadrže više neposrednih informacija i ocjena negoli bilo koja kritika i studija filma.
Treća izdanja su ona koja sadrže brojne dodatke, no u čiju izradu izdavači nisu uložili mnogo truda. Među takva, polovična izdanja spada nažalost i reizdanje “Puta u svemir”. Najzanimljiviji dodatni prilog, cjelovečernji dokumentarac o astronautu Johnu Glennu, snimljen je nekom drugom prigodom. Dva audiokomentara zajedno traju samo 48 minuta, od silnog materijala snimljenog za ovaj trosatni ep za izbačene scene ostalo je samo 10-ak minuta inserata, a dokumentarci o snimanju filma pretjerano su repetitivni.
Ipak, film je savršen. Philip Kaufman danas je možda uistinu nitko i ništa, no da je snimio samo “Put u svemir”, zaslužio bi epitet genijalca. Film o čovjekovoj težnji da dosegne visine, fascinantna alegorija i , jedan je od najboljih američkih filmova snimljenih u posljednjih 30-ak godina.

DISTRIBUTER: ISSA
DVD
Right Stuff, am. drama, 1983.
R: Philip Kaufman
GL: Dennis Quaid, Sam Shepard, Scott Glenn, Ed Harris, Fred Ward, Barbara Hershey
FILM: 4
DVD: 2

SPIDER-MAN 2
Blitz
DVD+VHS
Svaka čast “Zlim smrtima”, “Jednostavnim umorstvima” i svim njegovim ostvarenjima, no drugi “Spider-Man” jednostavno je najbolji film glasovitog Sama Raimija. Nakon što je od producenata dobio 200 milijuna dolara, Raimi je uspio snimiti mali, intimni ljubavni film o odrastanju u kojem nema negativaca s efektima u funkciji priče, što nije bio slučaj u razočaravajućoj “jedinici”. U Raimijevu filmu gotovo i nema akcije, ali ima puno drame, a prodati takvu foru hollywoodskim mogulima te još zaraditi stotine milijuna dolara mogli su i mogu samo najbolji, među koje se ovim filmom Raimi definitivno svrstao. Ne računamo li Burtonova drugog “Batmana”, “Spider-Man 2” je dosad najbolja ekranizacija nekoga stripa. Dvostruko DVD izdanje savršeno je poput samog filma.

Spider-Man 2, am. SF drama, 2004.
R: Sam Raimi
GL: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Alfred Molina, Rosemary Harris
FILM: 4
DVD: 4

ZATAMNJENJE
Blitz
DVD+VHS
Sumanuti triler “Zatamnjenje” odlično pokazuje koliko je nisko pao nekoć ugledni redatelj Philip Kaufman čije vam remek-djelo “Put u svemir” predstavljamo na desnoj stranici. Priča o policijskoj inspektorici koja se suočava sa serijskim ubojicom čija su poslastica njezini usputni ljubavnici, krcata je najgorim klišeima kojima redatelj pristupa sasvim ozbiljno, upuštajući se pritom i u jeftino psihologiziranje. Inače odlični Samuel L. Jackson i Andy Garcia ovaj su put posve nezainteresirani, baš kao i Ashley Judd. Kaufman nije režirao mnogo filmova, često bi znao uzimati podulje pauze. Nakon “Zatamnjenja” komotno bi mogao uzeti jednu trajnu koja se zove mirovina. Da stvari budu i gore, čovjek se mrtav ozbiljan pojavljuje i u dodatnim prilozima.

Twisted, am.-njem. triler, 2004.
R: Philip Kaufman
GL: Ashley Judd, Andy Garcia, Samuel L. Jackson, David Strathairn, Camryn Manheim
FILM: 0
DVD: 1

STEPFORDSKE SUPRUGE
Blitz
DVD+VHS
Pokušavajući od svoje poludjele supruge Nicole Kidman ponovno napraviti normalnu žensku osobu, mirni Matthew Broderick preseli obitelj u Stepford, ultramirno mjestašce u kojemu bračni parovi žive idiličnim životom. Ipak, ispod letargične površine Stepforda nešto se kuha. Otkrijemo li vam što, film Frank Oza izgubit će i ono malo šarma koji leži u zanimljivu preokretu. Inače, druga ekranizacija glasovitog romana Ire Levina nema ama baš nikakvog smisla i znatiželjnijeg gledatelja jedino može natjerati da se zapita na što je potrošeno silnih 90 milijuna dolara proračuna ove nesuvisle fantazije. Osim Brodericka, svi su glumci nezainteresirani za svoje uloge, čak i inače ambiciozna Nicole Kidman.

Stepford Wives, am. fant. crna komedija, 2004.
R: Frank Oz
GL: Nicole Kidman, Matthew Broderick, Glenn Close, Christopher Walken, Faith Hill
FILM: 1
DVD: 2

AUSTIN POWERS: TAJANSTVENI TAJNI AGENT
Blitz
DVD+VHS
S obzirom na to da je “Austin Powers: Tajanstveni tajni agent” prilično simpatičan film i da je inicirao dva iznimno komercijalna nastavka, njegovo je DVD izdanje razočaravajuće. Dodaci su uistinu nikakvi: tek jedan featurette i jedan spot. Film doduše izgleda i zvuči vrlo dobro. Mike Myers bio bi možda i bolji da mu skečeve piše netko duhovitiji, no u odnosu na druge parodije koje imamo prilike vidjeti posljednjih godina, poput recimo “Mrak filmova”, ova zezancija na račun Jamesa Bonda je mrkli mrak.

Austin Powers: International Man of Mistery, am. komedija, 1997.
R: Jay Roach
GL: Mike Myers
FILM: 3
DVD: 1

UBOJICA S AUTOPUTA
ISSA
DVD+VHS
Redatelj Robert Harmon proslavio se kultnim “Autostoperom”. Kako se u “Ubojici s autoputa” ponovno pozabavio manijacima i cestama, rijetko je koji kritičar propustio napisati da je Harmon zaigrao na provjerenu kartu. Bolje za njega da nije: ovakvi C filmovi samo bacaju sjenu na rijetke svijetle trenutke njegove karijere. Teško se sjetiti glumca kojem se na faci toliko vidjelo što misli o svojoj ulozi kao što se vidi Gibsonovu Kristu Jimu Caviezelu, posve izgubljenom u ulozi osvetnika kojem je poludjeli vozač zgazio suprugu.

Highwaymen, kan. triler, 2003.
R: Robert Harmon
GL: Jim Caviezel
FILM: 0
DVD: 0

U ZAMCI
Blitz
DVD+VHS
Početak trilera Luisa Mandokija “U zamci” obećava: troje lopova na čelu s Kevinom Baconom isplaniraju savršenu otmicu kćeri Charlize Theron i njenog bogatog supruga. Paralelno nizanje triju različitih fabularnih linija te brza i odlična profilacija likova obećavaju intrigantni psihološki triler. Ipak, rutiner Mandoki nema koncentracije za dulje od pola sata režije: nakon što planovi otmičara krenu nizbrdo, Mandoki se izgubi u gomilanju nepotrebnih motiva a događaji postaju skroz predvidljivi. Ipak, ukupni dojam koji “U zamci” ostavlja je pozitivan.

Trapped, am.-njem. triler, 2002.
R: Luis Mandoki
GL: Charlize Theron, Kevin Bacon, Stuart Townsend, Courtney Love, Pruitt Taylor Vince
FILM: 2
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika