29.03.2012. / 16:33

Autor: Hina

Kosor: Vlada ne može dobiti prolaznu ocjenu

Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor komentirajući danas, u izjavi za medije u stranačkoj središnjici, prvih sto dana rada nove vlade ocijenila je da ona ne može dobiti prolaznu ocjenu.

Jadranka KosorJadranka KosorPredsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor komentirajući danas, u izjavi za medije u stranačkoj središnjici, prvih sto dana rada nove vlade ocijenila je da ona ne može dobiti prolaznu ocjenu.

Vlada nije dobro počela i iskoristila tih sto dana jer je donijela odluke koje imaju dugoročne posljedice - povećanje PDV-a za dva posto koja je ogroman teret za građane koji osobito teško žive, ali i gospodarstvenike, osobito male i srednje poduzetnike, istaknula je Kosor. Naglasila je kako su to bili krivi potezi vlade, kao i proračun koji je donesen je na staklenim nogama što će se vrlo brzo potvrditi kroz rebalans.

Prihodi su preplanirani zbog povećanja poreza, a proračun je podplaniran u rashodima, jer nije osiguran novac za kamate, plaće i ostala davanja po kolektivnim ugovorima za javne i državne službe, ustvrdila je Kosor. Također je upozorila na nova ubrzana zapošljavanja više stotina tzv. "svojih" u državnoj upravi što drastično i nepotrebno povećava rashode.

Očekujemo i odgovore u vezi izmjena Zakona o radu, puno se govorilo i objavi registra branitelja i drugim projektima koji nisu ni domišljeni, a kamo li provedeni, kazala je Kosor. Ustvrdila je i da aktualna vlada opstruira provedbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Olako se najavljuje povećanje cijena plina i struje, vlada očito ne razumije situaciju u kojoj živimo. Nema potrebe za drastičnim poskupljenjem, a kako će se to generirati na svakodnevni život građana i malo i srednje gospodarstvo možemo samo zamisliti, upozorila je Kosor.

Predsjednica HDZ-a kazala je i kako se cijela Hrvatska "trese od bahatosti i nekompetetnosti" i činjenice da se politizira izbor članova uprave i nadzornih odbora javnih poduzeća.

Kosor smatra da vlada politizacijom državne uprave, javnih poduzeća i imenovanjem isključivo političkih podobnih "kartaških" kolega u uprave i nadzorne odbore javnih poduzeća, polako, ali sigurno zaustavljaju europski put Republike Hrtvaske. Podsjetila je da su ispregovarana pravila ponašanja i vrijednosti kojih se Hrvatska treba pridržavati zbog sebe same, ali i hrvatskih građana te da je to ugrađeno u potpisani ugovor o pristupanju u Europsku uniju.

Može se dogoditi da datum pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU 1. srpnja iduće godine ne bude ostvaren, upozorila je Kosor. Moramo ubrzano raditi na ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u zemljama članicama, a s bezbroj novih otvorenih pitanja to nećemo uspjeti, drži Kosor. Pozvala je vladu da odustane od poteza u suprotnosti s temeljnim načelima dogovorenim u pregovorima o ulasku EU. "Sve što se svakodnevno događa okreće kotač unatrag i imenovanje po politčkoj podobnosti je kršenje pravila oko kojih smo se dogovorili", naglasila je.

Kosor je podsjetila da su, dok je bila na čelu HDZ-ove vlade, sva javna poduzeća morala donijeti antikorupcijske programe i dodala da su potezi aktualne vlade u suprotnosti s njima.

Svatko tko je izabran na javnom natječaju i tko treba upravljati javnim poduzećem mora biti stručnjak i može ga se osporavati, a ako je imenovan može ga osporavati samo javnost, ali to nije dovoljno, rekla je Kosor.

Tražimo od vlade da odustane od takve prakse, pozvala je Kosor napominjući imenovanje u Upravu Hrvatsku elektroprivrede (HEP) osobe koja je itekako bila povezana s propašću jedne tvrtke, ali i "kartaških drugova" u Hrvatske autoceste (HAC), kao i pokušaj imenovanja nepravomoćno osuđene osobe.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 29.03.12. 16:51

Njagore je kad ovakva kritika ide od osobe koja se zove Jadranka Kosor i koja je u pravu.


registracija
5/1/07

james, 29.03.12. 21:29

A koji si ti faktor pa da daješ ocjene


registracija
2/6/11

stereo, 30.03.12. 07:07

Vi gospođo imate mandat samo da ocjenite standard ćelija u remetincu.
Od kada to lopovi imaju pravo ocjenjivati stanje u i jednoj Državi.
Ne zaboravite svi ste optuženi za podkradanje Države kojoj ste bili načelu, pa Bože dragi ako vam to još nije jasno pročitajte ovu rečenicu nekoliko puta i zapamtite to već jednom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika