31.03.2012. / 09:07

Autor: Hina

Milanovićevih sto

Ne mogu biti zadovoljan

Na pitanje kakav je odnos između očekivanja i planova te onoga što se uspjelo odraditi premijer je ocijenio kako je "stanje teško". "Ne mogu reći da sam zadovoljan. Ne mogu biti zadovoljan pukom činjenicom da smo održali kreditni rejting. Premda bi situacija bila mnogo teža da u tome nismo uspjeli. Bit ću zadovoljan kada ga pomaknemo naviše", kazao je

ArhivaArhivaPremijer Zoran Milanović osvrčući se u intervjuu za subotnji "Jutarnji list" o prvih 100 dana Vlade Kukuriku koalicije, istaknuo je kako su u tom vremenu donesene neke vrlo važne odluke, koje su bile nužne.

Sto dana kratko je razdoblje, ali mi smo u prvih 100 dana donijeli proračun niži za 3,4 milijarde koji je zaokrenuo dosadašnje trendove, što je nepopularno, ali je bilo nužno, i donijeli smo tešku odluku o brodogradilištima. Zadržan je kreditni rejting, uvodi se red u plaćanje poreza, pripremaju se investicije; referendum za ulazak u EU prošao je s gotovo dvotrećinskom većinom. Neću te odluke nazivati povijesnim ali sigurno su vrlo važne, rekao je premijer Milanović .

Nisam zadovoljan

Na pitanje kakav je odnos između očekivanja i planova te onoga što se uspjelo odraditi premijer je ocijenio kako je "stanje teško".

"Ne mogu reći da sam zadovoljan. Ne mogu biti zadovoljan pukom činjenicom da smo održali kreditni rejting. Premda bi situacija bila mnogo teža da u tome nismo uspjeli. Bit ću zadovoljan kada ga pomaknemo naviše", kazao je.

Naglasio je i kako je učinjeno "ono što je bilo stvarno potrebno. Naravno, tek smo na početku. Cilj je pokrenuti rast. Početi raditi za zemlju, za građane, a ne samo za strane kreditore", istaknuo je premijer.

Komentirajući tvrdnje sindikata da je Vlada iznevjerila radnike, te kako neki ministri pokazuju manjak empatije prema ljudima koji ostaju bez posla, Milanović je naglasio kako Vlada od prvog dana tvrdi da nema radikalne promjene Zakona o radu. "Naš je stav jasan i čvrst i od njega nema odstupanja. Što se empatije tiče, moj je dojam posve drugačiji. Ali, po meni, ljudi u ovom trenutku od Vlade u prvom redu očekuju da donosi odluke i rješava probleme", kazao je.

Nezaposlenost

U vezi s podatkom da se u prva tri mjeseca nove Vlade broj nezaposlenih povećao za 30-tak tisuća, te na novinarsku tvrdnju kako se stječe dojam da se Vlada prema tom problemu odnosi "hladno i nehajno" premijer Milanović je istaknuo kako svaki ministar radi ono što je u njegovoj nadležnosti.

"Problem nezaposlenosti može se rješavati jedino u sferi realnog sektora, dakle ministarstva gospodarstva, zatim malog i srednjeg poduzetništva te regionalnog razvoja i EU fondova. Na nama je da stvorimo uvjete za to. Brojku nezaposlenih ne skrivamo, redovito je objavljujemo. To je naša realnost, koju samo investicije, rad i uvođenje reda mogu promijeniti. A za to je ipak potrebno vrijeme, zaključio je Milanović.

Na pitanje o najavljenoj "investicijskoj ofanzivi" premijer je kazao kako "sredstva za planirane projekte ima". Hoćemo energetiku, hoćemo Plomin, hoćemo željeznice, novac uopće nije upitan, dodao je

U vezi s brodogradnjom premijer je kazao kako posao nije završen. "Neće ni biti dok ne riješimo Brodotrogir i 3. maj". Po nama, dodao je, riječko brodogradilište ima sasvim pristojnu perspektivu. U Trogiru postroji prostor i za brodogradnju i za neke druge gospodarske aktivnosti, ocijenio je.

Iznimka - Ina

Na pitanje koliko su Vladina načela kadrovske politike usklađena s EU i preuzetim obvezama, premijer Milanović je kazao da su Vladini standardi vrlo visoki te "visoki barem jednako toliko kao, primjerice, u Njemačkoj, gdje u Nadzornom odboru Volkswagena sjede i predstavnici države".

Napomenuo je kako je riječ o nadzornin odborima kompanija u kojima država ima značajni udio i koje su strateški važne.

Na pitanje hoće li Hrvatska imati problema s Bruxellesom u vezi s postavljanjem ministara Radimira Čačića i Slavka Linića u Nadzorni odbor INA-e, premijer je naglasio kako Vlada do sada nije imenovala ni jednog ministara u nadzorni odbor ni jednog poduzeća.

"Načelno smo protiv takve prakse. Ali ne mogu prihvatitit zakon kojim se to državi izričito zabranjuje. To nema veze s demokracijom i s odgovornošću za obnašanje vlasti i upravljanje imovinom. Iznimku ćemo napraviti samo u INA-i", zaključio je premijer Milanović.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
5/5/10

katlin, 31.03.12. 11:21

Baš nam je drago što premjer nije zadovoljan, daje malo nade da je ipak svjestan posljedica odluka. Jer narod mu također nije zadovoljan.
Povećao se broj nezaposlenih. Zaposlenima su većinom pale plaće, dijelu umirovljneika su pale mirovine, dignut je PDV, cijene su otišle gore, Zagreb je (gdje njegova stranka vlada) poskupio vodu i prijevoz. Dio je poslodavaca u Zagrebu ukinuo naknadu za prijevoz. Ministar predlaže izglasavanje naknada za naše bogate sportaše u iznosima mirovina koje ne može zaraditi ni jedan zaposleni. Zapošljavaju bez natječaja, po nadzornim odborima i upravama rasporedili su neznalice. Nije moguće da misle da će te neznalice moći izgurati predviđene investicije? Svi oni su veliko razočarenje narodi koji ih je izabrao!


registracija
24/3/10

bagsy, 31.03.12. 12:56

Faza razočarenja,je završila,trenutno je faza šutnje,pogodi što je slijedeće?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika