02.04.2012. / 07:26

Autor: Hina

Premijerovih 100 dana

'Mi nismo kolonija, moramo braniti svoje interese'

Premijer Zoran Milanović rekao je u povodu sto dana vlade u razgovoru za Dnevnik Nove TV da se u ovoj godini moraju izboriti za investicije, jer bez investicija i rasta nema prostora za pomake.

Zoran MilanovićZoran MilanovićPremijer Zoran Milanović rekao je u povodu sto dana vlade u razgovoru za Dnevnik Nove TV da se u ovoj godini moraju izboriti za investicije, jer bez investicija i rasta nema prostora za pomake.

Vjeruje da će u ovoj godini biti zabilježen rast, bez kojeg se, kazao je, ne može zadržati socijalni model i biti produktivno društvo, s obzirom da u Hrvatskoj radi premalo ljudi.

Nada se također da bi nezaposlenost trebala početi padati krajem godine, no, dodao je, kako ne može dati fiksna obećanja.

"Sve što radimo, radimo u tom cilju. Zadržavanje kreditnog rejtinga mala je utjeha, treba nam rast rejtinga i smanjivanje premije rizika na Hrvatsku, tek onda ćemo moći financirati velike stvari sami", rekao je.

Upitan dijeli li mišljenje prvog potpredsjednika vlade da će travanj biti mjesec u kojem ćemo doći do dna, Milanović je rekao da će travanj biti težak mjesec i da će cijela godina biti teška i izazovna.

Premijer smatra kako je na nama da odlučimo, želimo li biti konkuretno gospodarstvo i želimo li biti država koja neće ovisiti o kreditnom rejtnigu.

Govoreći o imenovanjima u nadzorne odbore rekao je da odgovornost mora imati svoje ime i prezime tamo gdje postoji nacionalni interes.

Ustvrdio je da u nadzorne odbore tvrtki u kojima je država vlasnik nisu dosad imenovali ni jednoga političara niti dužnosnika, jer poštuju zakon za koji smatraju da je loš i da ga je prethodna vlada ispregovarala s EU-om izvan klasičnog Acquis Communautairea, jer je bila slaba i opterećena korupcijom.

"To nećemo raditi ni u buduće ali se ne želimo, kao demokratski izabrana vlast, odreći prava da tamo gdje procjenjujem da postoji nacionalni interes, bila to Ina ili iznimno neka druga ili treća tvrtka, postavimo ljude koji će predstavljati odgovornost imenom i prezimenom", rekao je premijer.

Kazao je da će konkretno u Ini, gdje Hrvatska ima 46 posto vlasništva, ministri u nadzornom odboru biti preglasani većinom, koju je Hrvatska izgubila u prethodnim godinama.

Dodao je da u Njemačkoj i Francuskoj i drugim državama političari sudjeluju i rade u radu nadzornih odbora velikih tvrtki. Tako je, primjerice član nadzornog odbora Volkswagena bio premijer Donje Saske.

"Mi smo država, mi nismo kolonija, mi smo mala država, svjesna sebe, znamo da ima od nas produktivnijih i jačih i većih, mi moramo braniti svoje interese, naročito tamo gdje su naše namjere ispravne, i gdje naprosto drukčije ne možemo. Dakle, ne odričemo se onih prava koja su za nas vitalna", zaključio je.

Na primjedbu novinara da to ne može napraviti jer je njegova prethodnica to ispregovarala s EU-om, kazao je da to nije točno i da će tu inzistirati na zaštiti nacionalnih interesa. Istaknuo je kako je ključno da je to politika koju ne misle provoditi. Ministri neće sjediti u nadzornim odborima jer bi bili izloženi i jer bi bili u sukobu interesa, napomenuo je.

Upitan jesu li možda izigrali dio građana s obzirom da je vlada morala napraviti neke stvari koje nije mislila u kampanji, kratko je odgovorio "ma ni govora".

"Mi smo u teškoj situaciji, i ovo je ustvari samo početak reformi, pred nama su teške odluke i u ovim odlukama koje smo dosad donosili na kraju sam zadnju riječ morao reći ja kao predsjednik vlade. To je odgovornost od koje i da hoću ustavno ne mogu pobjeći", kazao je premijer.

Na primjedbu da ga u javnosti ima manje od njegove prethodnice, rekao je da takav način vođenja države na terenu nije moguć. On, rekao je, misli raditi svoj posao, a to nije putovanje po Hrvatskoj non-stop.

Na upit treba li Sabor biti politički pokrovitelj obljetnice u Bleiburgu, Milanović je odgovorio kako je bleiburška proslava kontroverzna. "Činjenica je da to nije odavanje počasti žrtvama jer njih tamo nije bilo. To je odavanje počasti jednoj vojsci. Žrtava ima drugdje, velikog broja žrtava. Ako ćemo im davati počast, a trebamo jer su to bili nevini ljudi, onda bi se trebali usredotočiti na takva mjesta."

Naveo je i kako ne želi rezati grubo, ali da mora o tome razgovarati, jer ta tema, kako je rekao, previše traumatizira Hrvatsku te se s nekim stvarima previše manipulira.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 02.04.12. 07:59

odi ti bolje u SRB ko i tvoj IVO ---kud IVO tu i ja Veli ZOKI:he.he.he


registracija
15/8/09

vergilia, 02.04.12. 08:28

Uopće ne vidim razlog da u NO državnih firmi ne sjede ministri. Što znači javni natječaj? - to znači da će biti imenovani oni koje ministri (ili Vlada) odaberu, a onda javnost može komentirati da je izabran netko po političkoj liniji i to kritizirati, jer će naravno biti izabran netko koga politika blagoslovi. Ovako je jasno rečeno - tu gdje imamo interes, hoćemo i kontrolirati. Ministri za rad u NO ne bi smjeli biti plaćeni, nadam se i da neće, kontrola državnih firmi trebala bi biti njihov redovni posao - članovi NO izabrani putem javnog natječaja dobivaju za to naknadu koja nije mala...ma, ne znam ustvari zašto toliko vike oko toga?? INA je poklonjena Mađarima, sad nam je kao krivo ako će ministri imti uvid u odluke koje se donose - baš smo čudan narod! Malo bi, malo nebi!


registracija
15/8/09

vergilia, 02.04.12. 08:29

ps: Nadzorni odbor nadzire, poslovanje vodi Uprava - to izgleda nije svima baš jasno.


registracija
24/11/09

friz, 02.04.12. 08:50

ona država koja je rasprodala i rasprodje i dalje stratešu proizvodnju i resurse,je ništa drugo nego KOLONIJA.Za to netreba biti ekonomista ili pravnik.Pitam Milanovića,kako će on i vlada uopće nešto i napraviti kada im glavni energent naftu,drže stranci u svojim rukama?Banke su sve redom u stranim rukama.Nezaposlenost raste,nezadovoljstvo građana je sve vće s razlogom,a mjere koje nova vlast sprovodi imaju brzinu puža i to ostarjelog puža.Deklarativne i populističke izjave NE DAJU REZULTATE.Zato ubrzajte "tempo" ili će novi izbori biti i prije nego mislite.Ne zato što ja to želim,već zato što neće biti druge.


registracija
30/11/10

jato, 02.04.12. 08:57

Evo jednog mog prijedloga za racionalizaciju i veliku uštedu;...Preustroj Županija i Općina.
Svi znamo da je to zbrinjavanje podobnih i nesposobnih.


registracija
26/2/12

okvardz, 02.04.12. 10:04

RH JE PREMREŽENA KRIMINALCIMA I KRIMINALOM


registracija
26/2/12

okvardz, 02.04.12. 10:17

RH JE PREMREŽENA KRIMINALCIMA I KRIMINALOM OD UREDA PREDSJEDNIKA RE, VLADE, SABORA, MINISTARSTAVA, CRKVE, CRVENOGA KRIŽA, SPORTA,KAZALIŠTA, FAKULTETA, ŠKOLA, VRTIĆA, POLJOPRIVRADNIKA ITD. KOJI SU OPET UMREŽENI I KOJE POVEZUJU ZAJEDNIČKI INTERESI DA LOPOVLUKOM I DRUGIM SREDSTVIMA SE DOMOGNU BOLJEG ŽIVOTE BEZ POŠTENOGA RADA..ONI POSJEDUJU STVARNE CENTRE MOĆI KOJI ODLUČUJU O NAŠOJ STVARNOSTI, DOK TKZ. IZABRANI PREDSTAVNICI ""VLASTI" IMAJU ZA CILJ UVESELJAVATI NAROD DOK STOJI ZA PORCIJU GRAHA PRED PUČKIM KUHINJAMA, DOK GLUME DVORSKE LUDE , STVARNIM GAZDAMA, I DOK IH UVESELJAVAJU PROĐE ČETRI GODINE I ONDA DOLAZI DRUGA GARNITURA DVORSKIH LUDA KOJE MOŽEMO PREPOZNATI ŠTO NOSE SAMO DRUGE ŠARE NA SVOJIM KAPICAMA I DRESOVIMA.I OPET NAROD SE SMIJE I PADA OD SMIJEHA JOŠ 4 GODINE.DOTLE STVARNI GOSPODARI KOJE JE POSTAVIO FRANJO TUĐMAN 1991. IZABRAVŠI IH OD TITOVIH I PAVELIĆEVIH KRIMINALACA I UJEDINIVŠI IH OKO KRVAVIH HALJINA RASPETE RH, VALJAJUĆI SE U NOVCIMA ISMIJAVAJU I OMALOVAŽAVAJU STOKU SITNOGA ZUBA, KOJA NIJE NITI SVJESNA ŠTO JOJ SE DEŠAVA, AI BRZO ZABORAVLJA.SRETAN USKRS.


registracija
26/2/12

okvardz, 02.04.12. 10:20

može milanović željeti i voljeti šta hoće i koga hoće on ne odlučuje.odlučuju njegovi gospodari milanović je igračaka.


registracija
10/2/12

Hazu, 02.04.12. 20:54

Kamo sreće da smo KOLONIJA jer nitko nas osim Njemačke spasiti neće i Austrije ,također i Vatikana


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika