02.04.2012. / 08:38

Autor: Nacional.hr

Zbog 'zaboravljene deklaracije' rast BDP-a pretvara se u pad?

Radi se o deklaraciji za jedan brod čime se rast BDP-a zapravo poništtava jer je povećan deficit robne razmjene

BDP ipak nije rastaoBDP ipak nije rastaoZa statistiku se često može reći kako je znanost u kojoj čitate podatke onako kako vam najbolje odgovara. No, u moru statističkih podataka na koje svakodnevno nailazimo u medijima, teško je reći što je pogrešno protumačeno, a što ne. No, da se greške događaju i onima koji bi trebali biti meritorni za državnu statistiku pokazuje i slučaj iz Državnog zavoda za statistiku.

Kako piše Večernji list, zbog jedne carinske deklaracije koju je Carinska uprava zaboravila dostaviti u Zavod, Hrvatska je prošle godine bilježila skroman rast BDP-a od 0,2 posto. Nakon što je deklaracija otkrivena i poslana na obradu, podacu su znatno drugačiji.

Radi se o deklaraciji za jedan brod čime se rast BDP-a zapravo poništtava jer je povećan deficit robne razmjene. Tako će DZS objaviti drugačije, ispravljene podatke koji će, prema svemu sudeći pokazati da prošle godine ipak nije bilo rasta, već pada BDP-a.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 02.04.12. 09:30

Ma šta vi znate o deficitu ? Pitajte Kosoricu,bude vam ona sve objasnila.Žena ima strašnu moć uvjeravanja.Sve dok ne siđe sa poklonjenog trona.Tada će shvatiti koliko je,u stvari mala,nebitna i glupa. Ona ne vjeruje u bajku u kojoj je car gol.Ona misli,i uvjerena je 100 %,da je obučena.A gola je da više nema šta ni skinuti.Osim šminke.


registracija
15/8/09

vergilia, 02.04.12. 13:36

Ma ništa se nije zaboravilo, znalo se za taj brod, nije brod paket čačkalica pa da ga se zaboravi - svjesno je prebačeno u naredni period. Slično je i sa dugovima zdravstva, i te milijarde su uredno prebačene u neka druga vremena. I tako je BDP porasao, dugovanja se smanjila - sve super! Samo me zanima tko će odgovarati za davanje lažnih podataka, jer - ti se podaci koriste u strateškom planiranju..:)) Zato imamo strategiju da ti se pamet smrzne!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika