03.04.2012. / 16:33

Autor: Hina , Nacional.hr

Ministar bi htio, ali ne može

Uzaludno zazivanje izvanrednog stanja u sportu

Kad je pak riječ o potezima koje bi trebalo nužno poduzeti, a za njih nema pravnih mogućnosti, Jovanovićev pomoćnik je istaknuo da pri tomu svi gledaju u Vladu, ali da nitko nije našao način da se to doista i učini

Željko Jovanović s Petrom Skansijem (lijevo). Photo: Igor Kralj/PIXSELLŽeljko Jovanović s Petrom Skansijem (lijevo). Photo: Igor Kralj/PIXSELLPomoćnik ministra znanosti obrazovanja i sporta Petar Skansi ocijenio je danas da bi trebalo uvesti izvanredno stanje u hrvatski vrhunski sport, a u Hrvatski nogometni savez prinudnu upravu, ali, ni za jednu ni za drugu potrebu ne postoji pravni sustav koji bi omogućio da se one provedu.

Skansi se na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), na kojoj je bilo riječi o prvih stotinu dana toga ministarstva pod novim vodstvom, osvrnuo i na stanje u vrhunskom sportu koji je sada u središtu pozornosti.

Kad je pak riječ o potezima koje bi trebalo nužno poduzeti, a za njih nema pravnih mogućnosti, istaknuo je da pri tomu svi gledaju u Vladu, ali da nitko nije našao način da se to doista i učini.

Po njegovim riječima, u prvih stotinu dana otkako obnaša dužnost pomoćnika ministra za sport nije ništa napravljeno, ali je najavio da će zatražiti da se znatno izmijeni dosadašnji program sporta u školama i da do toga dođe što skorije.

Tako će, dodao je, tražiti da se djeca u školama svakodnevno bave gimnastikom jer su istraživanja provedena u SAD-u pokazala da djeca koja se svakodnevno bave sportom imaju dobro pamćenje i znaju što su toga dana učili u školi za razliku od djece koja po dolasku iz škole sjedaju uz kompjutor i imaju poteškoća s pamćenjem .

Ministar Jovanović, koji isprva nije htio komentirati stanje u HNS-u, napomenuo je da je održao sastanak s vodstvom HNS-a na njihovo traženje. Smatra da bi vodstvo trebao predložiti akcijski plan spašavanja hrvatskoga nogometa budući da je po Statutu HNS-a izravno odgovorno za stanje u hrvatskom nogometu. Taj akcijski plan spašavanja, dodao je ministar, vodstvo bi trebalo predočiti Skupštini HNS-a koja bi se o njemu trebala očitovati.

U vezi odluka koje se odnose na sport, Jovanović je ustvrdio da MZOS nije donio ni jedan prijedlog bez konzultacija sa sportašima i sportskim stručnjacima.

Ministar Jovanović od prvog dana svog mandata poziva čelnike Hrvatskog nogometnog saveza da podnesu ostavke ukoliko nisu u stanju riješiti probleme u hrvatskom nogometu, a za Zdravka Mamića je rekao kako za njega nema mjesta ni u Dinamu, ni u HNS-u, jer je u sukobu interesa.

Prošlog tjedna izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić, kojeg javnost percipira kao najmoćnijeg čovjeka u hrvatskom nogometu, pozvao je ministra Jovanovića da podnese ostavku jer nije kompententan.

Proteklog vikenda nakon što je u Puli bio nazočan na utakmici Istra 1961 - Rijeka, koja je prekinuta u 70. minuti zbog bakljade, ministar Jovanović izjavio je da Hrvatska nogometna liga ove sezone nije regularna, te je poručio Mamiću, Markoviću i Srebriću da se uhvate za ruke, stanu pred ogledalo i pljunu u to što vide.

Vezane vijesti

E moj Karamarko, malograđanine...

E moj Karamarko, malograđanine...

Ministar obrazovanja Željko Jovanović nazvao je na svom Facebook profilu predsjednika HDZ-a "malograđaninom", nakon što je ovaj na svečanosti… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 03.04.12. 17:10

Potrebno je uvesti dvije stvari, koje će odmah otjerati lopove i mešetare:

1. profesionalne sportske klubove organizirati kao i tvrtke sa jasnim vlasnikom - koji su dužni onda poslovati kao i sve druge tvrtke
2. zabraniti sponzorstva države, županija, gradova i lokalnih uprava, kao i njima pripadajućih tvrtki, nad profesionalnim sportskim klubovima

Pa tko želi imati profesionalni nogometni klub, neka ga plaća iz vlastitog džepa ili kroz privatna sponzorstva.
A novac koji je dolazio u klubove iz državnih/gradskih izvora usmjeriti prema bavljenju sportom velikog broja mladih. Za društvo je korisnije omogućiti velikom broju djece da se bavi rekreativno ili amaterski sportom, nego te novce dati za nekog beka u nogometnom klubu.

A ako nema zainteresiranih za profesionalnu nogometnu ligu, uvesti amaterizam, pa će igrati i voditi klubove oni kojima je doista stalo do sporta.
A ako netko "iskoči" po kvaliteti, taj će već naći put prema "van".
U reprezentaciji ionako igraju igrači odasvud samo ne iz HNL.

"Profesionalni" HNL je ionako sprdnja - počevši od broja gledatelja po utakmicama do samog nogometa.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.04.12. 18:49

Bravo Ministar MZOS s cetiri pomocnika ministra se spustio na nivo Zdravka Mamica, koriste isti rijecnik. Bravo jako impresivno.

U meduvremenu zagrebacko sveuciliste tavori u rangu s provincijalnim turskim sveucilistima. Sveuciliste u zagrebu i ne postoji, vec je podjeljeno na fakultetske S(r)AO Krajine, i jos je svaki fakultet podijeljen na zavodske SAO Krajine.

To rezultira u ogromnom trosenju novca za admistraciju, trosenju vremena za admistraciju, i minimalnu uporabu dostupnih sredstava za razvoj tehnologije i znanosti. Studenti pate jer ne studiraju za potrebe trzista rada, vec po politickim semama na svom fakultetu.

Ministar i pet pomocnika ministra kostaju mjesecno RH oko 14 prosjecnih dohodaka, i oni sve ove probleme ne vide. Njima je vazan Mamic. Cak si i Jaca misli kako je ovo glupo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika