03.04.2012. / 19:17

Autor: Hina

'Prioriteti Vlade su investicije i gospodarski rast'

Prioriteti Vlade su bitka za investicijski ciklus i za gospodarski rast, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić komentirajući odluku agencije Standard & Poor's (S&P) da Hrvatskoj zadrži važeći rejting za dugoročno i kratkoročno zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti 'BBB-/A-3', uz negativnu prognozu.

Slavko LinićSlavko LinićPrioriteti Vlade su bitka za investicijski ciklus i za gospodarski rast, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić komentirajući odluku agencije Standard & Poor's (S&P) da Hrvatskoj zadrži važeći rejting za dugoročno i kratkoročno zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti 'BBB-/A-3', uz negativnu prognozu.

"Očito je da je kod S&P bilo prisutno analiziranje i državnog proračuna i programa Vlade i da su ocijenili da ova Vlada može zaustaviti potrošnju, može kontrolirati fiskalni deficit, kontrolirati poštovanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti te da može vlastitim investicijama, u cilju smanjenja uvoza, dignuti gospodarsku aktivnost", kazao je Linić u izjavi novinarima.

Napominje kako S&P negativnom prognozom ocjenjuje da je situacija u hrvatskom gospodarstvu vrlo teška.

Na upit što Vlada mora napraviti da u idućem razdoblju ne dođe do smanjenja rejtinga, Linić je rekao kako su to gospodarski rast i investicijski ciklus.

Investicije, koje jedino mogu vratiti trend gospodarskog rasta, su nešto što Vlada mora ostvariti, kazao je ističući kako su to investicije u sektoru energetike, voda, u željeznicu, obnovljive izvore energije.

Ponovio je kako je gospodarski rast prioritetna bitka Vlade te da je Vlada s proračunom pokazala da će itekako kontrolirati potrošnju, paziti na potrošnju administracije, ali i nerealnih davanja kao što su bile subvencije za poljoprivredu i željeznicu.

Na upit o ulaganjima u cestogradnju i je li prioritetan projekt autoceste Žuta Lokva-Rijeka, Linić je kazao kako pravac Žuta Lokva - Rijeka uopće nije bitan.

"Osnovno je da nema daljnjih novaca u cestogradnji, završava se prometni pravac do Ploča, sve drugo se ulaže u u održavanje autocesta, državnih i regionalnih cesta", rekao je dodajući da ni EU ni nikakve institucije ne podržavaju daljnje ulaganje u cestogradnju.

To je razlog da se Vlada okrenula ulaganjima u željeznicu, željezničku infrastrukturu, bitku za što veći prijevoz roba iz luka u Rijeci, Splitu, Pločama, pa i luke u Vukovaru. Bitka za željezničku infrastrukturu bit će podržana i europskim fondovima i institucionalnim bankama Europe i svijeta, kazao je.

Ministar Linić je, komentirajući upozorenje i S&P o rigidnosti hrvatskog tržišta rada, kazao kako Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kreće u izradu dva važna zakona - o reprezentativnosti sindikata te o kolektivnim pregovaranjima koji bi se u travnju, svibnju trebali naći u saborskoj proceduri.

"Time smo u biti započeli reguliranje zakonodavstva u dijelu Zakona o radu, a samim tim vjerujem da kasnijim pregovaranjima, do kraja godine, možemo riješiti i taj dio. Vlada se ozbiljno tome posvetila", kazao je.

Na upit da li su i porezna disciplina i odluke Vlade oko brodogradnje učvrstile povjerenje rejting agencija u Vladu, Linić je rekao kako će se s odlukama o strukturnim promjenama, započetim odlukama o brodogradnji, nastaviti i u željeznici, Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama, Autocesti Zagreb-Rijeka, itd.

To smo jasno naznačili i u programu koji smo uputili Europskoj komisiji kao dio proračuna za ovu godinu, a bilo je dostupno i agencijama. Time su dobili naznaku u kom smjeru idu strukturne, ali i druge promjene, u zdravstvu, obrazovanju, rekao je.

Ministar financija je u odgovoru na novinarska pitanja najavio da će se prijedlogom zakona o financijskom poslovanju zaoštriti odgovornost uprava i nadzornih odbora za vođenje tvrtki, neovisno jesu li privatne ili javne.

"Način da se ne plaćaju obveze, neovisno porezne ili obveze prema vjerovnicima, dobavljačima, bankama, je nedozvoljivo ponašanje. Doći do 42,7 milijardi kuna neplaćenih računa nešto je što jednostavno treba zaustaviti. To je razlog da smatramo da odgovornost mora biti individualizirana", rekao je Linić napominjući kako takvu odgovornost, kakva postoji u bankama, treba vratiti i u realni sektor.

"Biti u upravi ili nadzornom odboru nije privilegija, to će postati i težak teret jer će trebati donositi odluke. Prema tome, ako nema uspjeha onda treba zatvoriti firmu ili pronaći drugog ulagača", kazao je.

Vezane vijesti

U hrvatskom gospodarstvu "pada sve što ne treba padati"

U hrvatskom gospodarstvu "pada sve što ne treba padati"

"Hrvatska vlada stalno najavljuje reforme, ali nikako da ih počne i provoditi!" - smatraju poslodavci. Ali ne postoji niti sloga treba li u pomoć… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.04.12. 20:23

vlada moze ovo, vlada ce ono, vlada ce ovako. vlada ogranicava, vlada kotrolira, vlada, vlada, vlada. Jebote to je isti onaj ekonomski program koji je imala Milka Planinc, vlada je i tada imala programe, i ogranicavala uvoz, i fiskalni deficit.

Zasto HR vlada ne bi imala efikasnu pravnu drzavu i pravosude kako bi svi radisni i sposbni ljui u HR mogli najbolje raditi ono sto znaju i umiju bez uplitanja vlade!!! Koliko ja znam Bill Gates, Steave Jobs, Henry Ford, Sam Walton, Warren Buffet, decki iz Google-a.nisu morali moliti politicke budale u vladi da bi pravili svoje firme, niti da bi odrzavali svoje firme!

Zasto mi ne bi uzeli od drugih mehanizam koji radi vec desetljecima i krenuli naprijed!?!?!?Zasto ovu zemlju i njenu privredu vec desetljecima siluju neki samoproglaseni genijalci sa svojim glupim teorijama!?!?!?


registracija
9/3/10

nostradurus, 03.04.12. 23:31

@ankicaschreiber, bolje je skočit i reći hop. Nema mehanizama koji funkcioniraju na trulom zapadu. Sve je to bankarska prevara koju pokrivaju političari. A koristi malom postotku bogatih. Čuo sam izjavu da 80% novčanih depozita u RH ima mala nekolicina individua (1%). Zbilja fenomenalam domet koji teži tome da 90% novca drži 1% kreme, a ostali mogu pasti travu. sites.google.com/site/financijskisustav/Financijski_sustav_i_novac.pdf


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 04.04.12. 00:21

@nostradurus, daleko je da je zapad idealan. ali gradani Njemacke daleko dobiju vise od svoje vlade i svog rada nego li gradani Hrvatske.
Tu je onda vlada islanda. Zabranili su kredite u svicarcima, i stisnuli su velike banke koje su tamo pravile gluposti (doduse revolt grdana je bio toliki da nisumogli puno birati).
U svakom slucaju savrsenog nema, ali su Zoki, Cacic i Linic mnogo blizi Milki Planinc,nego demokraciji i privredi 21 stoljeca.

Zoki Cacic, i Linic, nisu zapravo ni problem, oni su samo sitni egomanijaci, prblem su gradani koji nekoriste sve svoje mogucnosti da ih stisnu onako kako se to radi u drugim demokracijama.

Zoki Cacic, i Linic misle mi smo bolji od Jace i njene vlade, pa nema problema, to je jad, jer je tesko biti losiji od Jace.


registracija
9/3/10

nostradurus, 04.04.12. 09:42

@ankicaschreiber, mislite pritisak kao u Portugalu, Španjolskoj i Grčkoj. A sjetimo se pritiska u Francuskoj zbog produljenja staža za mirovinu. I što se izrodilo iz tih prosvjeda? Friška figa.

Nje problem u nezadovoljstvu, nego u principu. Svatko tko ima dijete zna da ono može tražiti što želi, ali zadnja je roditeljeva jer on odlučuje što je moguće. Političari i banakri su sitem srezali na nemoguće uslove za većinu radnika. Treba zahtijevati konkretne stvari. A na prvom mjestu je ukidanje kreditne ekspanzije, nepotrebnog zaduženja države te vraćanje emisije novca bez duga preko deficita proračuna prema znanstvenim metodama.
Pročitajte dobar tekst Karino Sturma: http://www.dnevno.hr/kolumne/karino_hromin_sturm/kako_je_hrvatska_pala_u_duznicko_ropstvo/448649.html. Obratite pažnju što je stavio na prvo mjesto. Čovjek je iskusni makroekonomista. U potpunosti se sažem sa tekstom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika