04.04.2012. / 13:29

Autor: Hina

Tadić najavio "skraćenje mandata" i predsjedničke izbore

Srbijanski predsjednik Boris Tadić najavio je u srijedu u Beogradu da će "skratiti svoj predsjednički mandat", a da će u četvrtak o tome pismom obavijestiti predsjednicu parlamenta Slavicu Đukić Dejanović, koja će potom raspisati predsjedničke izbore.

Boris Tadić (Foto: I. Šoban)Boris Tadić (Foto: I. Šoban)Srbijanski predsjednik Boris Tadić najavio je u srijedu u Beogradu da će "skratiti svoj predsjednički mandat", a da će u četvrtak o tome pismom obavijestiti predsjednicu parlamenta Slavicu Đukić Dejanović, koja će potom raspisati predsjedničke izbore.

''U skladu s ustavom Republike Srbije, danas sam donio odluku o skraćenju mandat predsjednika republike, to je moje zakonsko pravo i zakonska mogućnost, i da omogućim da se u Srbiji 6. svibnja održe opći izbori'', izjavio je Tadić novinarima u Beogradu.

''Smatram da je veoma važno da jedan politički ciklus bude na prirodan način zaokružen. Osvajanjem statusa kandidata (za članstvo u EU) mi smo završili prvu etapu tog političkog ciklusa, sad nas čeka drugi dio tog puta'', kazao je Tadić.

Objasnio je kako je taj drugi dio veoma važan i da se tiče prije svega gospodarskih i političkih reformi koje su pred Srbijom, a koje su su, kako je rekao, kompleksne i duboke te označavaju bitnu i kvalitativnu promjenu srbijanskog društva. Istaknuo je kako je za te reforme potreban novi legitimitet i osnaženi mandat svih državnih institucija, ''a taj legitimitet daju samo građani na izborima i mislim da je najracionalnije i najsvrsishodnije da to bude na općim izborima''.

S tim u vezi će, kako je najavio, u četvrtak uputiti pismo predsjednici srbijanskog parlamenta Slavici Đukić Dejanović, kako bi se moglo ući u sve tehničke procedure i zakonske radnje koje osiguravaju pun izborni proces odnosno sazivanje predsjedničkih izbora.

Odlukom o raspisivanju predsjedničkih izbora stječu se uvjeti da se u svibnju održe izbori na svim razinama u Srbiji, s obzirom da su za 6. svibnja već sazvani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Sazivanje predsjedničkih, koji bi se po redovitoj proceduri, vezanoj uz istek predsjedničkog mandata početkom iduće godine, trebali održati krajem godine, tumačilo se ovih dana prije svega praktičkim i financijskim razlozima.

Tadić je potvrdio kako će on i ovoga puta biti kandidat Demokratske stranke za predsjednika te je, upitan očekuje li da predsjednički izbori budu raspisani za 6. svibnja, kada se održavaju i izbori na svim razinama vlasti, kazao kako smatra da bi to bilo najracionalnije, ali da o tome odlučuje predsjednica parlamenta i da se on ne želi miješati u njezine ustavne nadležnosti.

Na pitanje novinara zašto je od trenutka raspisivanja parlamentarnih izbora do danas odlagao svoju odluku, srbijanski predsjednik kazao je kako nije ništa odlagao već samo bio odgovoran te uzeo u obzir sve važne okolnosti.

Govoreći o očekivanjima vezanim uz predsjedničke izbore, Tadić je rekao kako ''ćemo sasvim sigurno pobijediti'' te dodao kako vjeruje da će i sljedeći mandat predsjednika republike zahtjevati ''mnogo novih kreativnih rješenja'', ali da je bitno ne odustajati od osnovnih interesa Srbije.

Dodao je kako su građani, koje je konzultirao tijekom proteklih tjedana obilazeći mjesta u Srbiji, smatrali da je potrebno imati izbore na svim razinama sada i završiti taj posao kako ne bi cijela 2012. godina protekla u izbornim radnjama. "Ako bismo mi provodili izbore i nakon ovih izbora, ne bi bilo političkog prostora za reforme koje nas čekaju. To je najvažniji razlog zbog čega izbore treba imati na općoj razini ovoga trenutka'', zaključio je Tadić.

Nakon Tadićeve ostavke predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović po ustavu je vršiteljica dužnosti predsjednika države do stupanja na dužnost novoizabranog predsjednika.

Raspisivanje predsjedničkih izbora u nadležnosti je predsjednice parlamenta, a prema srbijanskom zakonu o izboru predsjednika od dana raspisivanja izbora do dana glasovanja ne može proteći manje od 30 niti više od 60 dana.

Vezane vijesti

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 04.04.12. 13:47

Tadicu jesu te OTROVALI...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika