09.04.2012. / 11:07

Autor: Hina

Nužnost prekida vatre

Kineski zahtjev sirijskom režimu

Prema mirovnom dogovoru koji je postigao posebni izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan sirijska vojska se treba do utorka povući iz gradova u kojima su izbili sukobi, a u sljedećih 48 sati bi trebao zavladati opći prekid vatre

IlustracijaIlustracijaKina je zatražila od obiju strana u Siriji da poštuju preuzetu obvezu o prekidu vatre, nakon što je režim u Damasku priopćio kako želi jamstvo naoružanih pobunjenika da će prestati s borbama prije no što povuče vojsku iz uporišta prosvjeda i pobune.

Prema mirovnom dogovoru koji je postigao posebni izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan sirijska vojska se treba do utorka povući iz gradova u kojima su izbili sukobi, a u sljedećih 48 sati bi trebao zavladati opći prekid vatre.

Međutim, Damask je nakon toga priopćio da će poštivati taj dogovor ako pobunjenici daju pismena jamstva da će prestati s borbama, što je zapovjednik pobunjenih snaga Rijad al-Asad odbio.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin pozvao je obje strane u krvavom, jednogodišnjem sukobu na poštivanje obveza dodavši kako međunarodna zajednica treba "biti strpljiva" i Annanu dati više vremena.

"Kina poziva sirijsku vladu i involvirane strane u Siriji da iskoriste važnu priliku i poštuju obvezu prekida vatre i povlačenja snaga", rekao je Liu na konferenciji za tisak.

Annanov plan poziva na prekid svih oružanih sukoba, mogućnost dostave humanitarne pomoći i pristup medija u sva područja zahvaćena borbama u Siriji, u kojoj je prema procjenama UN-a dosada poginulo gotovo 10.000 ljudi. U plan se traži početak dijaloga vlasti i oporbe, sveobuhvatna demokratizacija u zemlji, pravo na demonstriranje i oslobađanje svih proizvoljno uhićenih.

Peking je objavio kako je Kina spreman surađivati s međunarodnom zajednicom i preuzeti konstruktivnu i aktivnu ulogu radi postizanja mirnog rješenja sirijske krize.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika