11.04.2012. / 13:46

Autor: Hina

Lesar: Čačić i HNS pokušavaju preuzeti upravljanje HRT-om

Hrvatski laburisti optužili su danas HNS i čelnika te stranke Radimira Čačića da, iza leđa SDP-u te u suradnji s Upravom HRT-a i marketinškom agencijom Digitel, pokušavaju preuzeti upravljanje HRT-om.

Dragutin LesarDragutin LesarHrvatski laburisti optužili su danas HNS i čelnika te stranke Radimira Čačića da, iza leđa SDP-u te u suradnji s Upravom HRT-a i marketinškom agencijom Digitel, pokušavaju preuzeti upravljanje HRT-om.

Laburisti su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru predstavili svoj prijedlog izmjena Zakona o HRT-u, tekst kojega su, poručili su, neuspješno pokušavali dogovoriti s Vladom, a razlog zašto iz Vlade u Sabor još nije upućen taj zakonski prijedlog vide u pokušaju HNS-a da preuzme upravljanje HRT-om.

"I u SDP-u su konačno shvatili da im HNS i prvi potpredsjednik Vlade Čačić igraju iza leđa i preuzimaju rukovođenje HRT-om u dogovoru sa sadašnjom Upravom i Digitelom. Goebbelsove manipulacije, gestapovske efikasnosti koje je najavio Čačić su na djelu i čim prije to shvati premijer Milanović tim prije će se problem HRT-a, kao javnog servisa i vlasništva građana, početi rješavati", rekao je Dragutin Lesar, predsjednik Laburista.

Upitan misli li da su Čačić i resorna ministrica Andrea Zlatar jednako odgovorni za to što ih proziva, odgovorio je kako odgovornost treba utvrditi premijer Zoran Milanović.

Ocijenio je da je HRT u upravljačkoj i programskoj krizi, Programsko vijeće se raspada, Nadzorni odbor i Uprava su u "latentnom sukobu", a kadroviranje na HRT-u vode ljudi iz sjene - "sive eminencije" unutar kuće te izvan kuće "različite PR savjetnice pojedinih članova Vlade i ministara".

Upitan tko su te sive eminicije izvan HRT-a, odgovorio je kako je svakako najistaknutija Ankica Mamić, vlasnica marketinške agencije IM&C i Čačićeva bliska suradnica.

HRT je, smatra Lesar, ušla u rat s komercijalnim televizijama i time prestala biti javna televizija, što se, tvrdi, vidi po dramskom, obrazovnom, kulturnom programu te redakciji Informativnog programa "koja nikada nije bila u goroj poziciji".

Zbog svega navedenog, kazao je, Laburisti su, posebno nakon što je njihov zastupnik Branko Vukšić došao na čelo saborskog Odbora za medije, razgovarali s brojnim predstavnicima HRT-a te zaključili da Sabor mora reagirati, odnosno upotrijebiti svoje ovlasti kako bi očuvao HRT kao javni servis građana.

U tom se smislu, rekao je Lesar, s Ministarstvom kulture i ministricom Andrejom Zlatar pristupilo razgovorima o izradi zakonskih izmjena te je dogovoreno da ih Ministarstvo hitno predloži Vladi.

Dodao je da su prilikom tih razgovora dogovoreni zakonodavni okviri, ali da se u medijima u međuvremenu pojavio zakonski tekst koji ne odgovara onom što predlažu Laburisti i "kojega se ne bi posramio ni Lukašenko", a autorstvo je pripisano Laburistima koje se prozivalo da žele preuzeti upravljanje HRT-om.

Zanimljivim je ocijenio to što su neki članovi Vlade i SDP-ovi zastupnici izjavili da taj zakonski tekst u Vladi i vladajućoj koaliciji nitko nije vidio.

"Tko i zašto kupuje vrijeme, tko i zašto Laburiste javno optužuje za pokušaj preuzimanja HRT-a? Priznajem, napravili smo jednu pogrešku, na trenutak smo povjerovali da je Vladi i vladajućoj koaliciji stalo do HRT-a kao javne televizije, da su spremni na suradnju s Odborom i oporbom. Tu pogrešku više nikada nećemo ponoviti", poručio je Lesar.

Laburisti su stoga, dodao je, jučer u saborsku proceduru uputili svoj prijedlog izmjena Zakona o HRT-u te očekuju da će biti uvršten u dnevni red predstojeće sjednice Sabora.

Bitne značajke tih izmjena predstavio je Branko Vukšić - Nadzorni odbor HRT-a, koji bi nadzirao poslovanje kuće, te Ravnateljstvo, birao bi Sabor, a Nadzorni odbor imao bi ovlast i da na temelju javnog natječaja bira Ravnateljstvo, odnosno glavnog ravnatelja HRT-a.

Programsko vijeće od 11 članova (deset medijskih, neovisnih stručnjaka iz civilnog društva te jedan s HRT-a) birao bi Sabor po natječaju koji raspisuje Odbor za medije.

Programsko vijeće biralo bi glavne urednike, za koje bi se raspisao natječaj, te razgovaralo sa svim kandidatima koji bi pred novinarima i Vijećem obrazlagali svoj program. Glavnog urednika kojeg izabere Programsko vijeće treba na izjašnjavanju potvrditi 50 posto plus jedan glas novinara, a njihovo bi mišljenje bilo obvezujuće.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 11.04.12. 14:02

Ja mislim da Lesar neistinu zbori! Čačić nikada ništa nikomu nije radio iza leđa!


registracija
24/7/11

mrvek, 11.04.12. 15:55

radio je s leđa na cesti u mađarskoj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika