12.04.2012. / 16:15

Autor: Nacional.hr

Bernard-Henri Levy: Nismo dovoljno učinili za BiH

Urezano u pamćenje mu je ostalo pucanje iz snajpera na njega i kamermansku ekipu BiH Televizije

Bernard-Henri Levy (Wikipedia)Bernard-Henri Levy (Wikipedia)Francuski filozof, novinar i pisaca Bernard-Henri Levy će održati scensko čitanje teksta 'Ljiljan i pepeo' u okviru ovogodišnjeg 'Modula Memorije' u Sarajevu, izvještava Radio Slobodna Evropa.

'Ljiljan i pepeo' intimni je dnevnik o ratu u Bosni i Hercegovini, koji je intelektualac napisao kad je tokom tokom rata došao u Sarajevo i razgovarao s mnogim ljudima te brojnim političarima. Scensko čitanje održat će se u sklopu 'Modula Memorije', kulturnog projekta međunarodnog kazališnog festivala MESS.

Levy priča kako je došao u Sarajevo prije 20 godina i kako je povod tomu bila izolacija BiH i okupacija grada. Ističe kako nije mogao podnijeti činjenicu kako se 'bombardira grad u srcu Europe, ravnodušnost ostatka svijeta i kako je osjećao dužnost biti svjedokom događaja'. Urezano u pamćenje mu je ostalo pucanje iz snajpera na njega i kamermansku ekipu BiH Televizije. Napominje kako je nakon iskustva rata režirao film 'Bosna'.

Mišljenja je kako za tu zemlju nije dovoljno urađeno nakon rata. Kaže kako 'ubojice treba prisiliti da priznaju svoje zločine', no dodaje kako 'su neki zapovjednici snaga Ujedinjenih nacija, veliki generali iz štabova, također krivi za suučesništvo. Tvrdi kako je BiH potrebna pomoć međunarodne zajednice u procesu europskih integracija.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 15.04.12. 12:59

Levy nije izgovorio "STAB-ovi", vec "quartier-general", a ovaj bijednik iz 'nacionala, opet se otkrio da je tudjinac. Na hrvatskom se veli "stozer". Pozdravljam usput glavnog urednika!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika