13.04.2012. / 12:43

Autor: Deutsche Welle

Hoće li Atena ostati pod europskim kišobranom?

Šest mjeseci nakon što je preuzeo dužnost premijera prijelazne grčke vlade Lukas Papadimos podnio je ostavku, raspustio kabinet i raspisao izbore za 6. svibnja. Njegova vlada je u kratkom roku spasila zemlju bankrota.

Grci biraju - reforme i ostanak u eurozoni ili ekstremizam i bankrotGrci biraju - reforme i ostanak u eurozoni ili ekstremizam i bankrotCijena koju mora platiti narod Grčke je, međutim, visoka: bolni rezovi i teške mjere štednje teško su pogodili narod te zemlje. Mnogi međunarodni eksperti se pitaju hoće li Grčka nakon izbora ostati na mjerama štednje, kao i kako će na izborima glasati građani. Za ili protiv reforme. Tamošnji političari vjeruju da će Grci ostati predani reformama. Dosadašnja ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će konzervativna Nova demokracija i socijalistički PASOK osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu. Iako svjestan da njegova stranka neće moći sama formirati novu vladu, konzervativac Antonios Samaras zalagao se za nove izbore.

A što se očekuje od nove vlade govori njegov stranački kolega Evangelos Antonaros, nekadašnji glasnogovornik vlade i zastupnik Nove demokracije.

"Kao prvo potrebna nam je vlada s jakim mandatom, koja bi bila u situaciji da naše obaveze prema europskim partnerima provede i u praksi, kako zemlja ne bi dublje tonula u recesiju i kako ne bi rastao broj nezaposlenih. Drugo, moramo raditi na ekonomskom oporavku zemlje. To znači da ćemo iskoristiti vrijeme koje nam je dano da konkretnim mjerama izvučemo Grčku iz mrtvih", kaže Antonaros, koji ovom porukom europskim partnerima signalizira da će Nova demokracija ostati predana reformama.

Stranke koje se protive štednji sve popularnije

Izborna trka je krenula i prije nego što je premijer Papadimos objavio raspuštanje prijelaznog kabineta. Stranke optužuju jedna drugu da su krive za ekonomsku krizu koja je pogodila Grčku. Usprkos tome, konzervativci i socijalisti ne isključuju mogućnost koalicijske vlade. Prvi čovjek PASOK-a, Evangelos Venizelos, koji je bio i ministar financija u prijelaznoj grčkoj vladi kaže:

„Odlučiti će grčki narod. Bilo bi normalno, kada bi jedna jaka vlada provela program oporavka grčke ekonomije i sa jednom opsežnom nacionalnom strategijom radila na obnovi zemlje."

To su glasovi najjačih stranka Grčke. Međutim, zanimljivo je da su male stranke koje se protive mjerama štednje sve popularnije kod birača. Ali, nitko iz ove dvije stranke ne vjeruje da oni mogu osvojiti većinu. Najnovija istraživanja pokazuju da će Pasok i Nova demokracija ipak moći formirati koalicijsku vladu. Ni predsjedavajuća liberala (DISY), Dora Bakojani ne vjeruje da protivnici mjera štednje i reformi mogu osvojiti većinu.

"Naravno da u zemlji koja je pogođena tako teškom krizom jačaju ekstremne snage. Birači često ne donose racionalne odluke već reagiraju impulzivno. Ali, ja vjerujem grčkom narodu. I znam da će, usprkos tugi, materijalnim brigama, a često i beznađu na kraju prevagnuti razum. Grčki narod zna da se sklonio pod siguran kišobran, koji se zove Europa."

Neki su pak sigurni da, nakon svih dosadašnjih gorkih iskustava, većina Grka želi ne samo Europsku uniju i euro, već žele i da se reforme provedu do kraja, ma koliko bile bolne.

Autor: Panaiotis Kuparanis / Svetozar Savić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika