Objavljeno u Nacionalu br. 489, 2005-03-29

Autor: Dean Šoša

VIDEO/DVD

Loš film o kralju pornića

'Umorstva u Wonderlandu' film je u kojem za složenim narativnim postupkom poseže antitalent, redatelj James Cox

Godine 1944. u jednoj siromašnoj obitelji u američkoj saveznoj državi Ohio rođen je John Holmes, budući porno-kralj. Prema jednoj legendi, netko je, nakon što je mali Holmes došao na svijet, odmah zaključio da “ovo dijete ima tri noge i dva stopala”. Treća noga o kojoj mudra izreka govori je, naravno, Holmesov golemi penis koji mu je sredinom 70-ih godina donosio glumački honorar od nekoliko tisuća dolara dnevno. Holmes je nastupio u više od dvije tisuće pornića i navodno spavao s desetak tisuća žena. Većina njih bile su glumice s kojima je snimao i klijentice kojima je u raznim fazama svoga života pružao usluge, radeći kao muška prostitutka. Zvjezdane trenutke Holmes, koji je umro 1988. od AIDS-a, doživljavao je početkom 70-ih godina, no krajem dekade već je bio gadno navučen na kokain, koji je ušmrkavao svakih 15-ak minuta. Silna droga ostavila je traga na njegovoj erekciji pa tisuću dolara dnevno, koliko mu je najmanje bilo potrebno za drogiranje, nije više mogao zaraditi snimajući filmove, te se okrenuo kriminalu, uglavnom preprodaji droge. John Holmes družio se tada s najgorim ološem, a među njegovim znancima bili su i mafijaš palestinskog podrijetla Eddie Nash i banda preprodavača droge stacionirana u jednoj kući na Aveniji Wonderland.
Događaj kojim se bavi film “Umorstva u Wonderlandu” zbio se 1981. Jednoga jutra policajci su u spomenutoj kući na Wonderlandu pronašli četiri masakrirana ljudska tijela. Trupla ubijena željeznim cijevima pripadala su dilerima Ronu Launiusu, Billyju Deverellu i Joy Miller, a na krivom se mjestu zatekla i djevojka njihova kolege Davida Linda, koji je bio odsutan – Barbara Richardson. Pokolj je jedina preživjela Susan Lauinius, Ronova žena kojoj se ionako nije sviđao suprugov biznis. Čim je na televiziji saznao što se dogodilo, Lind je policajcima ispričao svoju verziju do danas nerazjašnjene priče prema kojoj je masakr zakuhao upravo John Holmes. Naime, na njegov mig, banda s Wonderlanda opljačkala je nekoliko dana prije utjecajnog vlasnika nekoliko sumnjivih noćnih klubova i trgovca drogom Eddieja Nasha, ušavši u njegovu vilu kroz kuhinjska vrata koja je Holmes ostavio otvorena. Nekoliko dana poslije, opljačkani i poniženi Nash zaprijetio je Holmesu umorstvom svih koji mu nešto znače ne omogući li mu da se osveti. Zato je Holmes sada Nashovim tjelohraniteljima odškrinuo vrata kuće u Wonderlandu te su oni prisutnima cijevima razbili lubanje.
Gledatelji koji posve razumljivo mrze kritičare koji im vole otkrivati završetke priča nemaju razloga biti bijesni: sve dosad navedeno događa se u prvih 10-ak minuta filma. Nažalost, u preostalih sat i pol filma ne dogodi se gotovo ništa. Koscenarist i redatelj James Cox uglavnom se poigrava različitim verzijama priče, kao netko tko je upravo pogledao Kurosawin film “Rashomon” ne shvativši ništa, ali svima želi pokazati da je u trendu. Izbacivanjem iz priče jedinih potencijalnih pozitivaca – detektiva kojima šefovi savjetuju da ne uznemiruju pretjerano Eddieja Nasha i potiskivanjem u treći plan Holmesove supruge koju glumi odlična Lisa Kudrow (“Prijatelji”), Cox je iz svoga filma izbacio klicu svake suvislije dramaturgije. S njima u pozadini, dobili smo film čiji su glavni protagonisti karikirani kreteni među kojima je pravi sukob zapravo nemoguć i prema čijoj smo sudbini apsolutno ravnodušni.
“Umorstva u Wonderlandu” zapravo su tipično alibi-ostvarenje u kojem redatelj, svjestan da u njegovoj priči nema štofa za više od 15 minuta suvislog filma, pokušava zakučastom naracijom zaigrati na kartu umjetnosti, računajući da će takav postupak naići na odobravanje onog dijela kritike koji oduševljeno pozdravlja svaki film koji se razlike od klasičnog narativnog modela. Ipak, za poigravanje kronologijom priče ili perspektivama iz koje je ona ispričana, moraju postojati odgovarajući razlozi kakvi, primjerice, postoje u spomenutom “Rashomonu”, krimiću “Privedite osumnjičene” Bryana Singera ili mučnoj drami “Nepovratno” Gaspara Noéa, da navedemo autore različitih kinematografija i senzibiliteta. Kada za složenim narativnim postupcima posegnu antitalenti, rezultat su obično Brešanovi “Svjedoci”, naizgled ozbiljni a zapravo potpuno besmisleni filmovi čiji autori tobože velikim umjetničkim zahvatima pokušavaju prikriti ispraznost fabule i likova, kao i nedostatak bilo kakvog autorskog pečata. To se dogodilo i Coxu koji jednostavno nije imao pojma što učiniti sa svojim likovima iako su svi odreda zanimljivi tipovi, osobito gospodin koji je dimenzijama svoga osnovnoga glumačkog sredstva nabijao komplekse ostatku muškoga roda davno prije Rocca Siffredija. Val Kilmer dao je sve od sebe odigravši Holmesa vrlo pristojno, no najbolji film o momku s “tri noge i dva stopala” ostaje još uvijek P. T. Andersonov “Kralj pornića”, iako se Holmes u njemu zove Dirk Diggler i nije takav gad kakav je očito bio.

BLITZ
DVD+VHS
Wonderland, am.-kan. krim. drama, 2003.
R: James Cox
GL: Val Kilmer, Kate Bosworth, Lisa Kudrow, Josh Lucas, Dylan McDermott
FILM: 1
DVD: 1

ZABORAVLJENI
Blitz
DVD+VHS
Majku djeteta poginulog u avionskoj nesreći njezin suprug i psihijatar nastoje uvjeriti kako je dijete zapravo plod njezine mašte. Smatrajući kako nije luda, žena kreće u istragu i dolazi do nevjerojatnih spoznaja. Solidni hollywoodski žanrovac Joseph Ruben (“Dobar sin”) došao je u nekoj fazi do spoznaje kako deseci epizoda “Dosjea X” nisu bili dovoljni pa je jednu klasičnu priču o Mulderu i Scully rastegnuo u cjelovečernji film. Unatoč prisutnosti vodeće suvremene hollywoodske dive Julianne Moore (“Kraj ljubavne priče”, “Sati”) i pokojem atraktivnom prizoru, Rubenovi su “Zaboravljeni” tek gledljivo djelce namijenjeno ponajprije gutačima filmova o natprirodnim pojavama s naglaskom na sve brojnije ljubitelje teorija zavjere.
Forgotten, am. triler, 2004.
R: Joseph Ruben
GL: Julianne Moore, Anthony Edwards, Gary Sinise, Dominic West
FILM: 2
DVD: 1

TERMINATOR
Continental film
DVD
Posljednjih mjeseci distributeri sve češće na DVD-u objavljuju filmove koje bismo najlakše mogli uvrstiti u kategoriju “prestarih za hitove a premladih za klasiku” (“Umri muški”, “Misery”, ”Živjeti i umrijeti u Los Angelesu”...). Jedan od takvih je i “Terminator”, film kojim je dotad beznačajni redatelj James Cameron (“Piranha 2”) započeo put prema hollywodskom vrhu, “Titanicu” i na kraju ludilu, jer nema boljeg termina kojim bi se opisala Cameronova sedmogodišnja apstinencija od ozbiljnijeg bavljenja filmom. “Terminator” je sve ono što današnji blockbusteri uglavnom nisu: uzbudljiv film dojmljivih karaktera, sjajne atmosfere i zanimljiva podteksta. S obzirom na reputaciju filma, njegovo je DVD izdanje sramotno siromašno.
Terminator, am. akc. SF triler, 1984.
R: James Cameron
GL: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton, Lance Henriksen
FILM: 4
DVD: 1

MI NISMO ANĐELI
Discovery
DVD
Sudeći prema novinskim napisima, Srđan Dragojević je najblaže rečeno antipatičan tip, njegova “Lepa sela lepo gore” mogu se bez problema okarakterizirati kao pročetničko ostvarenje, a iako još uvijek vlada fama o premoći srpske kinematografije nad hrvatskom, istina je da su većina njihovih filmova grozote u rangu “Božića u Beču” ili “Polagane predaje”. Ipak, Srđan Dragojević najbolji je i jedini uistinu značajan redatelj koji se pojavio na području bivše SFRJ od vremena njezina raspada. Zaboravimo li stupidne tematske hijerarhije i okrenemo li se njegovoj strukturi, iako ga neki i dandanas proglašavaju infantilnim, prvi Dragojevićev film “Mi nismo anđeli” kompleksniji je, ozbiljniji i zreliji od “Bureta baruta”, “Prije kiše” i “Maršala” zajedno.
Mi nismo anđeli, jug. fant. komedija, 1992.
R: Srđan Dragojević
GL: Nikola Kojo, Milena Pavlović, Branka Katić, Srđan Todorović, Sonja Savić
FILM: 4
DVD: 1

OSTALI DVD NOVITETI

KATASTROFA (VTI)
NA RUBU ŽIVOTA (BLITZ)
PUČINA STRAHA (BLITZ)
PURPLE RAIN (ISSA)
RIDICKOVE KRONIKE (BLITZ)
SJENA (Discovery)
VRAŽJE JEZERO (VTI)
TARZAN KOLEKCIJA (ISSA)

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika