14.04.2012. / 20:18

Autor: Hina

'Otoci mogu biti u potpunosti energetski neovisni'

Međunarodna energetska konferencija "Dobivanje i pohrana energije iz obnovljivih izvora na otocima" na kojoj se raspravljalo o mogućnostima i planovima za jače korištenje obnovljivih izvora energije održana je danas u Krku.

Mirela HolyMirela HolyMeđunarodna energetska konferencija "Dobivanje i pohrana energije iz obnovljivih izvora na otocima" na kojoj se raspravljalo o mogućnostima i planovima za jače korištenje obnovljivih izvora energije održana je danas u Krku.

Ministrica zaštite okoliša Mirela Holy podsjetila je da se Hrvatska obvezala do 2020. godine smanjiti emisije stakleničkih plinova za 20 posto i što više koristiti obnovljive izvore energije.

Smatram da je interes Hrvatske da se u tom dijelu ne pogoduje ni jednom lobiju, odnosno da se i u pogledu novih izvora energije radi na diverzifikaciji energetskih izvora, kako se ne bismo doveli u situaciju da ovisimo o jednom ili dva energenta. Logično je i nužno donijeti kartu obnovljivih izvora energije, koja bi govorila o tome na kojim je lokacijama u Hrvatskoj dobro razvijati određene vrste obnovljivog izvora energije, istaknula je ministrica Holy.

Na konferenciji se govorilo o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije na otocima, o skladištenju energije iz takvih izvora, o financiranju obnovljivih izvora energije iz fondova EU i investicijskih fondova te o dosadašnjim iskustvima korištenja obnovljivih izvora energije.

Po podacima sa skupa, neki znanstveni radovi ukazuju da se hrvatska energetika, pa i energetika regije, može u cijelosti temeljiti na obnovljivim izvorima, posebice na otocima.

Rečeno je da bi ulaganja u obnovljive izvore energije i njihovo održavanje otvorila brojna nova radna mjesta, kao i da je Grad Krk već izradio strategiju smanjenja emisije stakleničkih plinova.

U sklopu konferencije, koju su organizirali Grad Krk, Regionalna energetska agencija "Kvarner" i udruga "Eko Kvarner", osnovana je Energetska zajednica otoka Kvarnera.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 15.04.12. 08:36

Brrrrrrrrr, uh kak sam se uplašil.....
Zamolio bih uredništvo da ne stavljaju ovakove slike jer doživljavam traumatski poremećaj,.........
Sad me potpuno strah izać iz kuće, da me ne zgrabi jedan ovakav stvor,....


registracija
4/1/09

miroljubiv, 15.04.12. 10:03

Draga i za mene predivna Holy,prvo sklopi trajni mir sa g.Čačićem,pa zajedno rješavajte jedan po jedan otok što se tiče energetske obnovljivosti.Da sam ja na mjestu ministra okoliša,prvo bih sklopio savezništvo sa Linićem,pa Milanovićem,i onda bi uvaženi g.Čačić morao kapitulirati.Sve ostalo bit će borba sa vjetrenjačama.Tebi Holy sretno u svladavanju prepreka!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 15.04.12. 13:36

ministarstvo ministrice Holy kosta HR gradane oko 250 milijuna kuna godisnje, sto je otprilike kao Institut Ruder Boskovic.
ja sam 100% sigurna da ce puno, puno, stucnih i pametnih ideja doci iz ministarstva Holy. Tamo su zaposleni sve sami iskusni strucnjaci, Eto vec je uveden zeleni ponedeljak, vegetarijanski ponedeljak. Vegetarijanski ponedjeljak je visoko strucna ideja koja osigurava da ce se Hrvatska razviti u svjetsku silu ekoloski prijateljske tehnologije.


registracija
19/7/11

bubba, 15.04.12. 16:23

a što bi se drugo moglo očekivati od stručnjakinje za filozofiranje o ekologiji.

nema ništa gore i gluplje od ekologa koji se bave energetikom, oni su tu da daju svoje (nebulozne) ideje, a tek se treba roditi netko tko će te genijalne ideje pretočiti u stvarnost, a dotle će oni čekati i lifrati nam genijalnost, i naravno za to primati masnu plaću, tko je nama drugima kriv što nismo tako pametni kao oni.

u cijeloj toj priči samo jedna stvar je za njih važna - držati se što dalje od realnog života.


registracija
26/2/12

okvardz, 17.04.12. 09:15

HOLY MOGU , A NEĆE JER SE U RH RAD I ULAGANJA NE ISPLATE TO JE NAJVEĆA PODVALA FRANJE TUĐMANA I GOJKA ŠUŠKA I NJIHOVIH POLTRONA RH. SVE U MIROVINU, ZATVORI PROIZVODNJU I ŽIVI OD ZRAKA. HOLY BITNO JE DOBITI JOŠ JEDNU MINISTARSKU PLAĆU. KARAVANE PROLAZE , PSI LAJU. ILI ONO ŠTO JE BABI MILO TO JOJ SE I SNILO. RH PROPADA.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika