17.04.2012. / 14:35

Autor: Hina

Hrvatskoj ulaskom u EU na raspolaganju i EUROPOL

Ulaskom u Europsku uniju iduće godine hrvatska policija postat će punopravni član Europskog policijskog ureda EUROPOL-a, a kako bi priključenje bilo što uspješnije EUROPOL-ovi stručnjaci će kroz danas predstavljen projekt "Europol Enlargement Projecta" idućih mjeseci usavršavati hrvatske policijske službenike.

Ranko OstojićRanko OstojićUlaskom u Europsku uniju iduće godine hrvatska policija postat će punopravni član Europskog policijskog ureda EUROPOL-a, a kako bi priključenje bilo što uspješnije EUROPOL-ovi stručnjaci će kroz danas predstavljen projekt "Europol Enlargement Projecta" idućih mjeseci usavršavati hrvatske policijske službenike.

Na svečanosti otvorenja projekta u Ravnateljstvu policije čelnici hrvatskog MUP-a podsjetili su da je Hrvatska 2006. potpisala sporazum o suradnji s EUROPOL-om i osnovala nacionalnu jedinicu za podršku, a dvije godine kasnije u sjedište tog ureda u Den Haagu uputila je svog časnika za vezu.

Od početka suradnje razmijenjeno je više od 10.500 informacija, a neke od značajnijih policijskih akcija izvedenih u suradnji s EUROPOL-om bile su akcije hvatanja krivotvoritelja bankovnih kartica "Optičar" 2008., zatim akcija "Peru" u kojoj je otkiven novi način krijumčarenja kokaina iz Latinske Amerike u Europu malim privatnim zrakoplovima te akcija "Katalonija" kojom je razbijena skupina krijumčara ljudi. Na predstavljaju projekta doznalo se da je u tijeku akcija protiv krijumčarenja droga i pranja novca pod nazivom "Beatrix".

Hrvatska policija već koristi nekoliko EUROPOL-ovih baza podataka, no punopravnim će članstvom, kako je naglasio direktor tog policijskog ureda Rob Wainwright, u potpunosti moći koristiti sve kapacitete ureda, od informacijskih baza podataka, najsigurnije platforme za razmjenu informacija, do vrhunskih stručnjaka za organizirani kriminal i terorizam.

Wainwright je istaknuo da će priključenje hrvatske policije pomoći u suzbijanju krijumčarskih veza u jugoistočnoj Europi, što je, po njegovim riječima, jedan od prioriteta EU-a.

Ustvrdio je da će Hrvatska biti vrlo važan član EUROPOL-a, u što je uvjeren i hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je obećao punu suradnju hrvatske policije s ostalim članicama Europola.

Ocijenio je kako je riječ o vrlo važnom koraku te ispunjavanju obveza preuzetih pri pristupanju EU-a, no naglasio je kako su potrebne i daljnje reforme u policiji s ciljem usvajanja najnovijih, najboljih i najučinkovitijih metoda u borbi protiv svih oblika kriminala.

Europol je osnovan 1992. kako bi se bavio europskim kriminalnim obavještajnim djelatnostima, a osim policije u njegov rad uključeni su i carinske i imigracijske službe te druge agencije za provedbu za provedbu zakona. Osnovna zadaća mu je pomoći državama članicama EU-a da učinkovitije surađuju u sprečavanju i borbi protiv organiziranoga međunarodnoga kriminala, posebice protiv krijumčarenja droga i ukradenih vozila, imigracijskih mreža, trgovine ljudima, uključujući dječju pornografiju, krivotvorenja novca i drugih sredstava plaćanja, krijumčarenja radioaktivnim i drugim nuklearnim tvarima i terorizma.

Europol je odgovoran Vijeću za pravosuđe i unutarnje poslove, to jest ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova svih država članica Unije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika