19.04.2012. / 07:51

Autor: Hina

Štrajk protiv Janšinih mjera:

Mjere štednje ujedinile Slovence

Predsjednik slovenske vlade Janez Janša izjavio je poslije podne da štrajk neće biti plaćen i da su zahtjevi sindikata koji su navodno tražili čak i povećanje plaća u sadašnjoj situaciji sasvim nerealni

ArhivaArhivaŠtrajk zaposlenih u slovenskom javnom sektoru, u kojemu je u srijedu po nekim procjenama sudjelovalo gotovo 100.000 zaposlenih, nije riješio sukob izazvan najavljenim mjerama štednje na kojima ustraje slovenska vlada.

U štrajku je sudjelovalo najviše zaposlenih u odgoju i obrazovanju, oko 40.000.

Tajnik sindikata zaposlenih u toj djelatnosti Branimir Štrukelj izjavio je u srijedu na večer za televizijsku postaju POP-TV da će, za razliku od srijede, škole i druge javne ustanove u četvrtak raditi, ali da štrajk nije prekinut i da se nada da ga neće trebati ponoviti.

Štrukelj me međutim izrazio skepsu glede uspjeha pregovora s vladom o najavljenom smanjenju plaća i troškova u javnom sektoru, te dodao da se prema službenicima vlada odnosi s podcjenjivanjem.

Predsjednik slovenske vlade Janez Janša izjavio je poslije podne da štrajk neće biti plaćen i da su zahtjevi sindikata koji su navodno tražili čak i povećanje plaća u sadašnjoj situaciji sasvim nerealni.

Janša je ponovio mišljenje da su mjere štednje njegove vlade, o kojima će uskoro odlučivati parlament, jedina alternativa za Sloveniju i za njezine javne financije.

U štrajku su sudjelovali su i pripadnici slovenske policije i carine, što je dovelo do pojedinačih zastoja na graničnim prijelazima.

Predstavnici policijskog sindikata priopćili su poslije podne da su štrajkaške aktivnosti obustavili, ali da će štrajk nastaviti i idućih dana, ne otkrivajući detalje.

Policijski sindikat započeo je prikupljati potpise za referendum na kojemu bi se odlučivalo o mjerama štednje. Riječ je o planiranim uštedama od 812 milijuna eura u ovoj godini, kako bi se proračunski deficit prepolovio na oko tri posto BDP-a.

Referendum ne isključuju kao zadnju mogućnost niti ostali sindikati, ako se u pregovorima s vladom idućih dana ne postigne kompromis o smanjenju plaća koje vlada planira od sredine ove godine.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika