21.04.2012. / 08:29

Autor: Hina

Mikelićev odvjetnik Degen tvrdi:

"Optužbe na račun premijera tzv. Krajine su nebulozne"

"Optužbe na njegov račun su nebulozne, a obrana koju su on i ostali optuženici imali 1993. sramotna, o čemu govori podatak da se njegov branitelj po službenoj dužnosti nije žalio na presudu uz obrazloženje kako dokazi jasno upućuju da je Mikelić kriv. To je bilo kršenje osnovnih pravnih normi i povreda odvjetničke etike koja nikad nije sankcionirana", istaknuo je Degen

Silvije Degen. Photo: Marko Prpić/PIXSELLSilvije Degen. Photo: Marko Prpić/PIXSELLBivšem premijeru tzv. SAO Krajine Borislavu Mikeliću ponovno će se suditi za ratni zločin protiv civila na petrinjskome području, zbog čega je 1993. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, a pripremno ročište u obnovljenom postupku održat će se u ponedjeljak na zagrebačkome Županijskom sudu.

"Mikelić se neće pojaviti na ročištu i ponovno će mu se suditi u odsutnosti, no ovoga puta uz odabranog branitelja i po standardima koji su daleko od onih iz početka 90-ih, kada se ljude osuđivalo bez dokaza", rekao je za Hinu Mikelićev branitelj, zagrebački odvjetnik Silvije Degen, koji je tražio obnovu postupka.

Mikelića je sisački Županijski sud 1993., nakon tromjesečnog suđenja, osudio na tada najveću moguću kaznu od 20 godina zatvora zajedno s još osmoricom optuženika. Svima se sudilo u odsutnosti, a za Miklelićem je bila raspisana tjeralica.

'Hrvatski branitelj i časnik potvrdit će Mikelićevu nevinost'

Bivši petrinjski moćnik je 2004. od hrvatskoga Ministarstva pravosuđa tražio da se ponovno razmotri njegov slučaj, tvrdeći da je "žrtva montiranog procesa". No, po tadašnjem Zakonu o kaznenom postupku osoba pravomoćno osuđena u odsutnosti obnovu postupka mogla je zatražiti najkasnije u roku od godine dana od kad je saznala za presudu. U međuvremenu je iz zakona izbačeno to vremensko ograničenje pa je Mikelić angažirao odvjetnika Degena koji je posegnuo za izvanrednim pravnim lijekom i zatražio obnovu postupka.

Sisački Županijski sud nedavno je udovoljio tom zahtjevu, nakon čega je slučaj prebačen na zagrebački Županijski sud, jedan od četiri specijalizirana suda za ratne zločine.

Slučaj je preuzeo sudac Željko Horvatović koji će na pripremnom ročištu odlučiti o dokaznim prijedlozima koje će provesti na glavnoj raspravi te odrediti datum početka suđenja.

Odvjetnik optuženog je rekao da je u novome spisu i Mikelićev iskaz koji je prije više od godinu dana dao u Beogradu. Najavio je da će predložiti saslušanje "pet-šest svjedoka, među kojima i bivšega hrvatskog branitelja i časnika Hrvatske vojske, koji će potvrditi Mikelićevu nevinost".

Priprema pobune, koordinacija četničkim postrojbama

U optužnici protiv Mikelića, među ostalim, stoji da je pripremao i koordinirao akcije oružane pobune protiv hrvatske vlasti te četničkim postrojbama naređivao napade na Petrinju i ostala mjesta na Banovini. Degen, pak, kaže da je Mikelić u inkriminiranom razdoblju bio u bolnici, za što ima i liječničku dokumentaciju.

"Optužbe na njegov račun su nebulozne, a obrana koju su on i ostali optuženici imali 1993. sramotna, o čemu govori podatak da se njegov branitelj po službenoj dužnosti nije žalio na presudu uz obrazloženje kako dokazi jasno upućuju da je Mikelić kriv. To je bilo kršenje osnovnih pravnih normi i povreda odvjetničke etike koja nikad nije sankcionirana", istaknuo je Degen te dodao kako su svi optuženici iz tog slučaja poslije amnestirani, osim njegova branjenika.

Gavrilović, Mirjana Marković, Partizan

Prije srpske pobune u Hrvatskoj, Mikelić je bio direktor petrinjskoga "Gavrilovića", a u travnju 1994. postao je premijer samoproglašene SAO Krajine te je, iako pravomoćno osuđen, od 1994. sudjelovao u pregovorima pobunjenih Srba s hrvatskim dužnosnicima, među ostalim i u Zagrebu. Nakon sloma Krajine pobjegao je u Beograd, gdje je bio na čelu odbora za zaštitu prava i interesa raseljenih osoba i povratak u zavičaj. Mnogi bivši suradnici i politički istomišljenici tada su ga optuživali za brojne malverzacije, ali o tome nikad nije provedena istraga. Nakon toga je, zajedno s Draganom Čičićem iz Petrinje, financijerom Jugoslavenske ljevice Mirjane Marković, osnovao Mesnu industriju "Galames", a tada se spominjalo i da je odnio neke originalne recepte "Gavrilovića". Godinama je bio i potpredsjednik beogradskog Nogometnog kluba "Partizan".

Atentat na Đinđića

Bivši čelnik samoproglašene SAO Krajine je 2003. uhićenih zbog navodne umiješanosti u ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Sumnjalo se da je bio jedan od ključnih ljudi u povezivanju tzv. Zemunskog klana i određenih krugova u Republici Srpskoj koji su bili umiješani u organizaciju i pomaganje u atentatu. U pritvoru je 2003. proveo tri mjeseca, a srbijansko ministarstvo pravosuđa tada ga je odbilo izručiti Hrvatskoj, koja ga je tražila zbog sisačke presude.

Mikelić danas kao 73-godišnji umirovljenik živi u Beogradu, a po Degenovim riječima, lošeg je zdravlja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/6/09

jebivjetar, 21.04.12. 08:52

Niti je 93. bilo ni "D" od države , niti je bilo pravde i pravosuđa. Kriminalci, ubojice i ratni profiteri vladali su i mračili. To su osjetili i obični hrvatski građani, pa tako i neistomišljenici tadašnje vlasti. Sramotna epizoda hrvatske povijesti.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 21.04.12. 09:07

takog CETNIKA nece Hrvatska strpat u Zatvor ali zato hoce Glavasa o co........


registracija
5/1/07

james, 21.04.12. 09:17

I Glavašu je mjesto tamo gdje je i ne bi trebao biti sam.
O onima iz krajine da se i ne govori.


registracija
10/2/12

Hazu, 21.04.12. 12:45

A vi zatvarajte Gotovinu ,Čermaka,Glavaša,Norca i hrvatske vojnike,a četnike oslobađajte prokleti bili vi i vaši prijatelji četnici i svi vaši


registracija
24/3/10

bagsy, 21.04.12. 14:22

S jedne strane je bio Brodarac,s druge Mikelić,jedan je pokojan,s optužnicom za ratne zločine,drugi živi život u beogradu,i njegov slučaj je 'nebulozan'.
Mislim,jesam li ja lud ili jednostavno ne razumijem dobro stvarnost?


registracija
9/8/09

vinko12, 21.04.12. 15:01

Uredu, 93 nije bio bas jak demokratski sud, kako bi i bio tako brzo.
Ali kakav je sud bio 1945 pa nadalje (nacisticko-boljsevicki) i sve optuzbe bez pravih svijedoka od prekih sudova do obicnih, bez pravih branitelja i dokaza, a presude jos vaze. Nitko ih nije ponistio, a kako bi kada komunisticko udbaska gamarila i mafija vlada.
.Komunisticki sudija te tuzi a komunisticki sudija ti sudi.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 22.04.12. 00:02

Bili oni suđeni s braniteljem ili ne, metak su zaslužili. Večina ! Pa tako i svi četnici iz 91.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika