21.04.2012. / 13:34

Autor: Hina

Zbog 26,4 milijuna kuna

Pod istragom Sanader i Čobanković?

Neslužbeno se doznaje da je Petar Čobanković već bio na ispitivanjnu u USKOK-u i da je za taj slučaj teretio Sanadera protiv kojeg se vodi već nekoliko postupaka zbog korupcije

USKOK je pokrenuo istragu protiv bivšeg ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića, a najvjerojatnije i protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, te jednog sudskog vještaka tereteći ih da su malverzacijama oko prodaje poslovne zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu oštetili državni proračun za 26,4 milijuna kuna.

Županijski sud u Zagrebu je na prijedlog USKOK-a Fioliću, koji je uhićen sinoć u Maloj Mlaki nakon što se vratio sa službenog puta, odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, doznaje se od njegova odvjetnika Ante Madunića.

Uz četovoricu osumnjičenih za zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabe USKOK tereti i jednu tvrtku.

Za sad nema službene potvrde da je među osumnjičenicima i bivši premijer, jer je USKOK na svojim internetskim stranicama objavio samo dob osumnjičenika. No to se može zaključiti iz istražnog naloga u kojem je vidiljivo da je 59-godišnji prvoosumnjičenik sklapanje štetnog ugovora o kupnji nekretnine branio na užem kabinetu vlade.

Neslužbeno se doznaje da je Petar Čobanković već bio na ispitivanjnu u USKOK-u i da je za taj slučaj teretio Sanadera protiv kojeg se vodi već nekoliko postupaka zbog korupcije.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković rekla je Hini da njezin branjenik nije bio na ispitivanju zbog tog slučaja i da ne zna da je protiv njega pokrenuta istraga.

Sanader i Fiolić su se, kako sumnja USKOK, dogovorili da će Vlada odobriti kupnju nekretnine u vlasništvu dvije tvrtke po cijeni znatno većoj od tržišne, kako bi jednoj od njih pribavili znatnu materijalnu korist.

Zatim su od Čobankovića zatražili da njegovo ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva obavi pripreme na temelju kojih bi vlada kupila nekretninu za potrebe tog ministarstva po cijeni znatno većoj o tržišne.

Fiolić je od stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo zatražio da u elaboratu o procjeni navede da je vrijednost nekretnine znatno veća od stvarne, a što je i privhaćeno.

Na temelju procjene i prema uputama Sanadera Čobanković je putem stručnih službi pripremio prijedlog Vlade o kupnji nekretnine financijskim leasingom i zaključivanju ugovora s tvrtkom u iznosu od osam milijuna eura. USKOK tvrdi da je Čobanković znao da je iznos kojim bi se kupila nekretnina znatno veći od njezine stvarne vrijednosti, a o tome je obavijestio Sanadera koji je na užem kabinetu Vlade obrazložio da je sklapanje takvog ugovora korisno za Ministarstvo regionalnog razvoja.

Potom je Vlada na temelju Sanaderova obrazloženja ugovora i procjene, na zatvorenom dijelu sjednice u travnju 2009. odobrila sklapanje ugovora, čime je osumnjičenoj tvrtki pribavljena korist od najmanje 26,4 milijuna kuna na štetu proračuna.

Fiolić, koji je vlasnik lanca mesnica, prema pisanju medija zgradu u Planinskoj prvo je prodao Hypo Leasingu Croatia, nakon čega ju je u travnju 2009. po dvostruko višoj cijeni preko leasinga uzelo u 10-godišnji najam Čobankovićevo ministarstvo.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 21.04.12. 14:22

Tako se u Hrvatskoj postaje bogat.Tako nastaju tajkuni i ostali privilegiranih "200 Tuđmanovih obitelji".Tako se postaje kapitalist preko noći.Tako je na djelu akcija nepotizma i stvaranje podobnika,poslušnika i aparatčika.Model gdje od jedne šuge nastajhe čitava zajednica narodnih nametnika i parazita.Mafijaška skupina koja perfidnim igrama "presipanjem iz šupljeg u prazno" vrti narodni novac od nemila do nedraga.To je pranje novca i mazanje očiju.To je utapanje vanjskog zaduženja na teret svih a kasnijim "preslagivanjem"dijeljeno i razdjeljivano po linijama podobnosti.To su modeli zakonite pljačke kroz pretvorbu.U toj otimačini,prevarama itekako participiraju braniteljske udruge.Nebi bio problem da su mirovine za branitelje (problem su naravno lažnjaci i to uvijek)dobivane iz novostvorenih vrijednosti.Da država stvara radna mjesta,omogućuje normalno funkcioniranje sebe same i zakone tržišta,i bla,bla,bla.Ovako se i branitelji kroz mirovine,uklapaju u projekat zaduživanja van svake pameti ,a da ta ista država,koju su stvorili,nije u stanju stvarati prave i nove vrijednosti.Sve je svedeno na amoralne raspodjele stvarno nezarađenog.I to je enormni dug.Pitajte bilo kojega branitelja (čast samo rijetkim iznimkama) da li je u redu da dobivaju takve mirovine.Svaki će vam odgovoriti da ga boli ona stvar od kud novac.E to je dio priče koji ja nikada nisam niti ću moći razumjeti.Zaista ne vidim tu ni domoljublja ni pameti.Vidim samo sveopću grabež i brzo trćanje ka ponoru.


registracija
11/1/10

fluid, 21.04.12. 14:27

S obzirom na sinoć objavljeni komentar Jadranke Kosor i njenom učešću za sporni objekt,nije mi jasno kako i ona nije na listi saučesnika ili kako već-svejedno ?Pa znala je i participirala je u donošenju te i takve odluke.Osobna krivnja je evidentna,ako je već bilo ,a je,frapantnog i enormnog kršenja tržišnih logika i uvjeta.Tko li je štiti i sada,nije mi jasno.Nešto si zamišljam kako je ona "kukavičje jaje" koje treba rasturiti, kontrolirano ,HDZ.Kako je perfidnost i udbaški modeli osnovni kriterij funkcioniranja i nove Hrvatske,ni to me nebi iznenadilo.


registracija
24/3/10

bagsy, 21.04.12. 14:30

Ne bi bilo zgorega malo ispitati ulogu bivšeg ministra kulture biškupića koji je bio sponzor ekipi iz hrašća,koji po tvrdnjama znalaca ima u kući umjetnine vrijedne više od 20 milijuna kuna,pa samo pitanje,otkud mu.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 21.04.12. 15:29

Petra silom skinuti sa čvaraka.Propjevat će sigurno.


registracija
18/2/12

Mirni, 21.04.12. 20:44

Pa ljudi moji da li je u bivšoj vladi uopće bilo poštenih političara? Imam osjećaj da svi političari nišane priliku za zagrabiti pa bjež među pošten narod uz viku "držte lopova"!


registracija
13/9/08

annex, 21.04.12. 21:59

Ljudi, pa u kakvoj mi to banana državi živimo? Hoće li netko stati na kraj toj samovolji Bajića? Ovu spornu kupnju i transakciju najma je izvršila grupa ljudi: Fiolić, Čobanković, možda dogovarao i Sanader, netko iz Hypo Leasinga, a sve to je kroz odluku potpisala u ime Vlade RH Jadranka Kosor. I onda su svi odgovorni za kriminal osim Kosorice. Pa koja je ovo fucking država i kakvo je ovo pravosuđe. Da se zbljuješ. Tako nije ni odgovorna za potpisivanje završnog računa za svoju predsjedničku kampanju gdje je potpisala legalizaciju opranog novca.


registracija
30/12/10

putusvemir, 21.04.12. 22:06

Zna Bajić da ona ništa ne zna.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 21.04.12. 23:50

šutnja ponekad govori više nego bilo koji govor. A mi smo šutjeli svo ovo vrijeme. Šutili smo kad se krala flaša vina i skrivala pod sako. Šutili smo kad su krali stanove onih koji su do jučer živjeli s nama (zločine nad njima i našu šutnju neću ni spominjat). Šutili smo kad se podkradala država i dijelile lažne mirovine. Šutili smo kad su se krala poduzeća i naša radna mjesta. I na kraju su nam ukrali i samu državu. A mi još uvijek šutimo. Naša šutnja je stvorila ozračje gdje je sve dozvoljeno. Naša šutnja je doprinijela eroziji morala i društvenih vrijednosti. Naša šutnja je temeljito popločila put ka novim, većim zlodjelima. Naša šutnja sve govori o nama. Pa dokle ćemo biti nijemi?


registracija
25/6/10

vidra, 22.04.12. 07:55

Fluid,
Sveopća grabež je prava riječ za ovo 20-godišnje stanje u Našoj Lijepoj. Ja se stalno pitam, da li je ovaj narod bio slijep, glup, indolentan na sve što se zbiva oko njega od 90-tih pa sve do danas, ili je kod ovog jadnog naroda nešto drugo? Nije mahanje zastavama i primitivna eforija kamenjara valjda sve zasjenila da se nije moglo baš ništa vidjeti i reči "ne" takvom putu "demokracije".Famozna pretvorbena pljačka je bila vidljiva iz aviona pa me čudi , što je to sa našim narodom?
Branitelji? Ti naši dragi borci za domovinu sada su se pretvorili u pijavice u svim segmentima društva. Podsječaju me na sve ono što se događalo poslije 2 svj. rata od naših oslobodilaca.
A što je najjadnije, sve je počelo od vrha države i nastavilo se u vrhu.


registracija
25/6/10

vidra, 22.04.12. 08:10

agaSovulj,
Ta šutnja je glavni krivac što sada gutamo. I to je istina, živa istina. Mene interesira, zašto je narod odabrao šutnju i klanjanje svom dragom vođi, a ne onaj drugi pravi put, koji vodi prema pravoj demokraciji.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 22.04.12. 15:31

aga,bravo,uz jedan poznati grafit:
Malo nas je,al' smo govna.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika