22.04.2012. / 12:30

Autor: Hina

Komemoracija u Jasenovcu

Udžbenici bez pune istine o Drugom svjetskom ratu

Okupljenima se prva obratila predsjednica Savjeta Spomen područja Jasenovac Katica Sedmak, koja je poseban pozdrav uputila preživjelim zatočenicima Jasenovačkog i 70-ak drugih logora u kojima su se na području NDH događali ratni zločini

ArhivaArhiva

Hrvatski državni vrh - predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem poručili su danas na komemoraciji u Spomen području Jasenovac, u povodu 67. obljetnicu proboja logoraša iz toga koncentracijskog logora, kako se ne smije zaboraviti ni negirati zločine u Jasenovcu te da u Hrvatskoj fašističke ideje više neće proći.

Predsjednik Josipović istaknuo je kako treba prepoznati svakoga tko želi negirati zločine i tko u ime nacije želi mržnju i stradanje. Dodao je kako danas u udžbenicima nije napisana puna istina o Drugom svjetskom ratu. Izrazio je i uvjerenje da će se u Jasenovcu i kad ne bude živih zatočenika, učiti lekciju iznova.

Predsjednik Josipović je upozorio kako se iz takvih tragičnih događaja često nije naučilo ništa jer se uvijek iznova javljaju pokreti koji bi opet pogazili ljudskost, slobodu i demokraciju.

U medijima se, dodao je, često može slušati emisije kojima revizionisti mijenaju povijest, želeći time promijeniti i našu budućnost.

No, kako je naglasio, naša se budućnost neće promijeniti jer Hrvatska ima dovoljno pametnih ljudi i poštenja. U Hrvatskoj nikada više fašitičke, nacističke i ustaške ideje neće proći, rekao je Josipović.

Zaborav i negiranje najveći su opasnosti demokracije, slobode i ljudskosti i zato ne smijemo dopusti da se zaboravi što je bilo u Jasenovcu, poručio je predsjednik Josipović. Kazao je i da prava partizana i antifašista nisu onakva kakva bi trebala biti i da to treba mijenjati.

S komemoracije u Jasenovcu predsjednik Josipović je također poručio kako nema ni jednog mjesta koje bi bolje svjedočilo o onome što se dogodilo u ratu, i mjesta gdje su se na taj način suočili zločin, mržnja i neprijateljstvo sa slobodom i demokracijom.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako glavna zadaća ovakvih skupova nije da drži političke govore, nego da djecu u školskim udžbenicima povijesti uči što se stvarno dogodilo i da spoznaju istinu.

Kada su mladi već formirane osobe nakon toga je kasno za učenje i svatko ide pod svoju zastavu, dodao je.

"Jedina zastava kod koje trebamo stati je zastava demokratske slobodne i pravedne Hrvatske, otvorenog društva, zajednica svih onih koji u njoj žele živjeti", rekao je premijer Milanović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Šprem kazao je da danas nitko ne može negirati žrtve Jasenovca koji je bio logor smrti i da ti zločini zaslužuju svaku osudu. Ustaški pokret, kazao je, nije bio u interesu naroda ni Hrvatske već u njihovom vlastitom interesu, a suočavanje s vlastitom prošlošču potrebno je čak ako je i neugodna.

Dok su na temelju vjerske i nacionalne pripadnosti sudionici režima ubijali svoje dojučerašnje susjede, pravdali su to obranom hrvatskog naroda kojem nije nikada nanjeta veća sramota, rekao je Šprem.

Više od 80 tisuća ubijenih od kojih 20 tisuća djece zastrašujući su znanstveno-utemeljeni i dokumentirani podatci o ustaškom logoru Jasenovac i njih danas nitko ne može osporavati ni negirati, dodao je te podsjetio kako su žrtve najvećim dijelom bili Židovi, Srbi i Romi, ali da se ta ista, tobože prohvatska politika, nije ustručavala u logoru zatvarati i ubijati Hrvate, poput istaknutog člana Hrvatske seljačke stranke Mihovila Pavleka Miškine zato što su se usprotivili Anti Paveliću i njegovim ustaškim sljedbenicima.

Kao što se ni za jedan narod ne može reći da je genocidan jer je krivnja individualna, tako ni današnje generacije ne snose odgovornost za zločine počinjene u Jasenovcu. No, svi mi u Hrvatskoj danas imamo obvezu da se zločini u ime rasne, vjerske, nacionalne i ideološke pripadnosti više nikada ne ponove, poručio je Šprem.

Tu smo da bi svim žrtavama odali počast, želim zahvaliti svima koji su pomogli u čuvanju sjećanja na žrtve Jasenovca, kazao je Šprem dodavši kako su antifašističke vrijednosti ugrađene u temelje hrvatske države.

Hrvatska je iz Drugog svjetskog rata izašla na strani pobjedničke antifašističke koalicije. Antifašističke vrijednosti ugrađene su u temelje današnje neovisne i samostalne Hrvatske u izvorišnim osnovama Ustava. To su ujedno vrijednosti na kojima se izdigla Europa iz pepela i ruševina nakon Dugog svjetskog rata, a pripadnost današnje Republike Hrvatske europskim civilizacijskim vrijednostima je neupitna, zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Nakon obraćanja predstavnika hrvatskoga državnog vrha, molitve su izrakli predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj - pakrački paroh protonamjesnik Đorđe Teodorović, rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević, rabin vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don, glavni imam sisački Alem ef. Crnkić i župnik Župe Jasenovac Mario Cimbal.

Izaslanstvo najvišeg državnog vrha - predsjednici Hrvatskog sabora, Vlade RH i Republike položila su vijenac i odala počast jasenovačkim žrtvama u podnožnju spomenika Cvijet.

Vijence su također položila i odala počast brojna izaslanstva antifašističkih udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja, kao i predstavnici Sisačko-moslavačke županije, grada Zagreba, Srpskog narodnog vijeća, romske udruge, diplomatskog zbora i mnoga druga izaslanstva.

Vezane vijesti

Haaretz: Josipović ne smije izjednačavati Jasenovac i Bleiburg

Haaretz: Josipović ne smije izjednačavati Jasenovac i Bleiburg

Posjet predsjednika Ive Josipovića Izraelu u hrvatskoj javnosti nije izazvao veći interes. No, izraelski su dnevni listovi itekako popratili posjet.… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 22.04.12. 12:17

Čim više vjeronauka u školama.


registracija
10/2/12

Hazu, 22.04.12. 12:19

Nema istine o Domovinskom ratu,nema istine ni o Hrvatskoj kad su je ugurali u prvu šugoslaviju,pa tako ni o Jasenovcu ,jel to ono što novinarčić potpisuje i izdajnici,kao ne zna se ništa.
Pa imate svu arhivu o NDH iz 1941 u Beosmradu pa tražite kad imate muda,a nemate ih .
Muda imaju samo bojovnici iz ovog rata i ondašnji koje su vaši preci poubijali,a zbog tih PARTIZANSKIH ZLOČINA vi ste dobili poslove i školovanja,a moj čisti Hrvatski puk izgon i tjeranje desetlječima kroz tu šugoslaviju ,pogrom za pogromom i neće više,ovo sad što na vlasti kradeze i sad crveni esdepe demagozi neče dugo.
Još u svietu diktira mmf ukakani i luđaci ,ali neće uviek isti maestral da puše.
A kad se okrene Hrvatska će cvasti naša Nezavisna i počela je cvasti još devedesetih samo da nismo za sjeme ostavili ove repove crvene


registracija
10/2/12

Hazu, 22.04.12. 12:24

Zlo se ponovilo,a niste kaznili srpski fašizam!!!!!!!!!!!!!
Jer to su vam od kumova dieca četnička,ubijali su Hrvatsku diecu napumpani ideološki o jasenovcu i sličnim stvarima.
Štiti ih po smrdiji ni manje ni više nego hrvatska vlast-izdajice,a ne Hrvati


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 22.04.12. 12:44

zasto spominjatí Jasenovac a ne JNA I SRPSKU AGRESIJU na Hrvatsku ne tako davno ........


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 22.04.12. 12:46

fakat 200.000 PARTIZANA se borilo protiv Fasizma a poslje rata ih je bilo 2 miliona Partizanskih Penzionera ........he,he,he


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 22.04.12. 12:49

nevjerujem da su Fasisti napravili preko 28 Milijardi € stete kao JNA i CEDE u Hrvatskoj od 1991 pa do danas.....


registracija
26/11/09

CH2710, 22.04.12. 13:10

lolobrigita, 22.04.12. 12:17

Čim više vjeronauka u školama...

--------------------------------------------------------------------------------

...tim više zaglupljene djece... i danas-sutra odraslih... na veselje parazitskih popova.


registracija
22/4/12

Janjac, 22.04.12. 13:20

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Sprem kaze: "Anti Pavelicu nije bio bitan hrvatski narod vec samo vlast". Ja bih njega pitao;..a sta je bilo bitno takozvanim "osloboditeljima" koji su poslije tzv. "oslobodjenja"(od juna 1945 do konca 1947) bez ikakvog suda poubijali na desetine tisuca hrvata (bilo domobrana ili onih koji nisu htjeli u partizane, a nisu bili u ustasama), dizuci ih nocu iz kreveta i metak u zatilje, a mnogima se nikad nije saznalo gdje su im kosti. U mom selu ih je 37,i znaju se imena onih koji su to radili. Vise ih nema medju zivima, ali i oni su imali svoju pokoru.Jedan od njih je 7 dana umirao i tek kad je izrazio zelju (iako je bio zakleti komunista i bezvjernik) da mu dodje svecenik i kad se ispovjedio onda je umro.Istine radi nebi bilo zgorega da se "nasi uvazeni drugovi politicari"time javno i tome izjasne, pa tek onda mozemo pricati o predstavnicima cijeloga pucanstva, inace ce ostat samo prestvnici samo onih koji su ih birali ,a ne i nas ostalih.Nadam se da mi ovaj komentar nece biti izbrisan, sto za Jutarnji i Vecenji nemogu tvrditi, jer izgleda da su tamo "drugovi iz komiteta na djelu"


registracija
11/10/10

agaSovulj, 22.04.12. 13:21

a da li je i tu Thompson pjevao?


registracija
11/1/10

fluid, 22.04.12. 13:22

Idemo sada udrit po povijesti. ZA i PROTIV ! To nas sigurno bude izvuklo iz dreka !


registracija
1/4/07

ulomax, 22.04.12. 13:26

imbecil lopovski komunisticki prica o postenju pas mu j... mater FuJJJJJJJJJJJJJJJJJ


registracija
1/3/11

Laudate, 22.04.12. 14:20

"Bez puno istine o 2 svj. ratu"....
složio bih se ....... ne znamo pravu istinu.
Imamo crno-bijelu istinu koju su napisali komunisti.

Treba nam istina nakon koje će sve žrtve komunističkog genocida imati svoj grob a ne bačeni u skrivene jame.

Nacisti su vršili iste takve zločine ali nisu skrivali tijela, pokopali bi ih u masovnu grobnicu.


registracija
28/4/10

Zvonko, 22.04.12. 14:42

Jasenovac je velika tragedija hrvatskog naroda uopće. Kako onog do 45. tako i onog poslije 45. Opomena je to svima kojim putem se ne smije nikada ići.

Ono što je danas opasno, što izvire iz Jasenovca, je manipulacija. Svjesni snage tih manipulacija od strane Miloševića, koji je upravo na tom jasenovačkom mitu, pokrenuo osvajačke ratove prema svim susjednim narodima, potrebno je jednom za svagda staviti to ad acta. I danas postoje politike u Srbiji koje uzgajaju mitomanske brojke stradalih u Jasenovcu, a upravo se od ekipe koja je danas tamo očekuje da stane tomu na kraj. Prva brojka s kojom izlaze Britanci poslije rata o poginulima u Jasenovcu je 12 000, koja se u godinama poslije, diže na 20 000. Imajući u vidu povijesnu nesklonost Krune prema Hrvatima i te se brojke može smatrati napuhanima. Danas, 70 godina poslije, postavlja se pitanje odgovornosti KPH za šutnju pred velikosrpskim iživljavanjem i mitomanskim preuveličavanjem jasenovačkih žrtava te njegovim iskorištavanjem za ratove 90-ih. Zašto ni jedna politička garnitura u zadnjih 22 godine nije zahtjevala povratak jasenovačke dokumentacije pohranjene u beogradskom arhivu? Zašto se boje tog arhivskog materijala?

Milko Rifer, židov ekonomist, u svojoj knjizi "Grad mrtvih", kao jasenovački zatočenik od 20. listopada 1942. do 20. listopada 1943., upisan je u knjigu pod rednim brojem 2376. Ista knjiga je cenzurirana, zabranjena i uništena! Što nam to govori? Inače se knjigu može i kupiti kod Naklade Ljevak (http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-12163-grad-mrtvih)!

Mišljenja sam, da se aktualne politike i u Beogradu i u Zagrebu ne žele sučeliti s možebitnom istinom iz Jasenovca, koja bi dosadašnju sliku tog mita o genocidnosti Hrvata, pa i same NDH, promijenila iz korjena. Jer, kako opravdati komunističku politiku i poslijeratne egzekucije na Križnom putu, koje se već sada približavaju brojci od 200 000 a koje su opravdavane izmišljenim brojkama? Kako se suočiti s činjenicom da se odmazda više neće moći opravdavati izmišljotinama, te možda interpretacijom, da su oni koji su došli nakon 1945. zločinačkije i ideje i naravi nego oni protiv kojih su se borili? Zaklanjanje iza antifašizma je jeftina propaganda, kojom se želi utrpati boljševička vlast u demokratski skup pobjedničkih zemalja, te time staviti u povijesno opravdane metode završetka rata, koji ne bi smjelo pratiti propitivanje!


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 22.04.12. 14:44

Manite se više Jasenovac....Bleiburg......prihvatite se posla jednom! Koga pametnog više te teme zanimaju?


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 22.04.12. 15:16

Sve ovo sto je opisano u ovom tekstu gore, je upravo takvo stanje stvari kao sto je danas u Hrvatskoj. Medutim rijecima se pokusava reci da to kao nema veze i ne moze imati sa Hrvatskom danas. Nazalost svi mi ne bi bili upravo tu gdje jesmo kada ne bi bilo tako, zar ne? Nacionalizam, kao nos zmije koja je ''udomljena'' u Hrvatskoj je osnova, koja po samoj prirodi stvari, onako kako ljudski um jedino i moze djelovati otvara savrsenu platformu za sve vrste izama koji su noedvojivi od nacionalizma. Samo oni koji su od toga profitirali tj. napravili biznis, ce uvijek vrlo lukavim spekulacijama pokusavati stvoriti onakav dojam kakav im najbolje odgovara, cak ako treba, kao sto upravo tu u tekstu mozemo vidjeti, pokusavajuci negirati cinjenicno stanje stvari. To um cini zbog neodoljive zelje za nastavkom, produzetkom odredenog stanja koje mu daje iluzorni dojam nazovimo to nekakvog uspjeha, nekakve izvjesnosti tj. sigurnosti. A to i SAMO TO je sam korijen korupcije, zar ne?


registracija
9/8/09

vinko12, 22.04.12. 16:09

da je PravDa prava pravda, danas bi komunisti u jaenovcu optuzili i zlocine josipa broza, ovako sve izgleda kao komunisticki dernek.
A sto ocekivati od komuniste - predsjednika ciji je otac bio kapo u zloglasnom antifasitickom- komunistickom konc logoru u kome su muceni i ubijani ljudi.
Da je pravde imovina zlocinca, starog josipovica ,bila bi oduzeta, a imovina mladog i mesica, koju su prepisali na zene, ispitana.


registracija
22/4/12

nesolipamet, 22.04.12. 16:21

Gotovi smo i mi Hrvati,jer non-stop gledamo unatrag....bavimo se temama i dilemama od kojih nikakve vajde.....dal' ćemo doći pameti?


registracija
28/2/08

lepiaf, 22.04.12. 17:51

danasnja evropa pociva na antifazimu. jasenovac je bio fasisticka tvorevina i imala je za temelje fasisticke zakone koje je donijela fasisticka ndh na celu sa fasistom pavelicem....navedeno nema bas nikakve veze sa uspjehom ipada3, prognozama o ekonomskome oporavku evrope, tompsonom niti bleiburgom, ....tesko za shvatiti?


registracija
30/12/08

csiki, 22.04.12. 18:23

Vlaisavljevic u potpunosti ste u pravu treba raditi a pokusati pravdat Jasenovac. To su bili ustaski zlocini na celu sa Pavelicem i crkva sa Stepincem to je sramota hrvata nazalost to izbrisati se ne moze iako neki bi voleli. Zvonko pise da zrtve na kriznom putu vec dostiglo 200.000 to znaci krizni put se nastavlja a zrtve se jos ocekuje, a ako se ne varam rat se zavrsio davnih 1945 ili se to povecava kao ucesniciu DR


registracija
9/8/09

vinko12, 22.04.12. 18:43

Radui usporedbe:
Komunisticki zlocini:
Pronadjeno oko 800 tajnih masovnih grobnica s oko 200 000 zrtava planskog likvidiranja. Masovna likvidacije planski boljsevicki pothvat naredjen od vrhovnog vodje Broza. Od toga oko 100.000 hrvata ( zarobljenih vojnila: 5000 ustasa, 20.000 domobrana) i 75 000 civila.
Zrtve mogice fizicki i znanstveno dokazati. Nitko osudjen za zlocine a vrhovni naredbodavac zlocina Broz javno politicki slavljen do danas.
Imovina oduzeta tisucama pojedinaca, nitko nikada nije dobio ostetu ili naknadu za izgubljene porodicne zrtve komunistickih zlocina. Vecina grobista sakrivena do danas.

Fasisticki zlocini:
O Jasenovcu nepostoji dostupna dokumentacija (jer vjerovatno neodgovara komunistima), zabranjeno je istrazivanje lokacija u Jasenovcu. Laznim brojem ztrava manipulirano tijekom vremena. U danasnji broj u Jasenovcu od 82.000 uvedeni parizani i cetnici poginulu u borbama, komunisticki I cetnicki zlocinci likvidirani u Jasenovcu, umrli tijekom cetverogodisnjeg rata, osobe ubijeni od Njemaca i manji broj direktno likvidiran civila od ustasa u Jasenovcu.

Svi grobovi fasistickih zrtava istrazeni, obiljezeni bezbrojnim spomenicima i grobovima. Novcana isplata zrtvama fasizma samo u RH za preko 65 godina, od laznih i stvarnih penzija do danasnjeg dana, raznih dodataka, pomoci, stipendija u iznosu otprilike 100.000.000.000 Eura.
Materijana (oduzeta) nagrada komunistickim pojedincima i obiteljima ogromna i neprocjenjiva.
Nagrade komunistima, od vecih placa do rukovodecih mjesta u svim sferama drustva tijekom 45 godina komunisticke diktature ogromna i neprocjenjiva.

To se zove komunisticka PravDa (komunisticki zlocin) kojoj se danas odaje pocast u Jasenovcu. Zato i nemate normalnih gradjana tamo nego samu prtijsku komunisticku bagru koja dolazi na dernek po naredbi.
Zlocin fasizma je stostruko kaznje, zlocin komunizma nijednom vec se velica.RH ne pociva samo na komunistickom antifasizmu vec i na antikomunizmu odnosno svim antitoltalitarnim diktaturama


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 22.04.12. 19:56

pa kako je onda u NDH bilo preko 28 Generala ZIDOVA..?


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 22.04.12. 20:05

ZIDOVI -GENERALI U NDH

----------------1. Alabanda inž. Hinko;
2. Aleman vitez Ladislav;
3. Angeli Edgar;
4. Balley Emanuel;
5. Cuš Oton;
6. Fritz Julijo;
7. Gamberger Josip;
8. Halla pl. Ferdinand;
9. Heilbich Dragutin;
10. Isser Ðuro;
11. Kirchbaum Oskar;
12. Kraus-Tudic Rudolf;
13. Kubin Rikard;
14. Metzger vitez Josip;
15. Miesler Milan;
16. Frauensperger pl. dr. Milan;
17. Resch Julio;
18. Rubler Dragutin;
19. Sach Julio;
20. Simovic Julio;
21. Steinfel vitez Nikola;
22. Šarnbek Ivan;
23. Šnur vitez Ivo;
24. Scholtz (Šolc) Josip;
25. Tartaglija Kvintijan;
26. Wanner Rudolf;
27. Zgaga vitez Mirko
28. Zorn Božidar

-------


registracija
24/7/11

mrvek, 22.04.12. 20:21

A zašto bi ovo bila židovska imena? Vjerojatno su samo njemačka.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 22.04.12. 20:32

svi Ratovi se Planiraju samo zbog DECIMIRANJASTANOVNISTVA......a dabi se to dogodilo trebas imati i Ljude za to....


registracija
24/8/11

vodenika, 22.04.12. 21:28

Tko kaže da su ovi generali ili kaj već, Židovi ? Bolje o tome šutjeti. Ako netko ima prezime njemačko ili židovsko, odmah je Židov.Je, figu frišku. Ti ljudi nose prezimena svojih očeva. Ak ste ni znali, židovstvo se naslijeđuje po majci. Velika Hrvatina Eugen iliti Dido Kvaternik je bil Židov. Majka, pa prema tome i on -Židovi.
Naravno da ja to znam.Naravno.


registracija
14/11/07

laufer, 22.04.12. 21:52

Nevjerojatno da i danas, 70-tak godina nakon drugog svjetskog rata, rata u kojem su ideje nacizma i fašizma poražene, kao i države Osovine i njihovi sateliti (NDH) - da i danas ima ljudi koji pokušavaju opravdati zločinački ustaški režim i prikazati ga kao nekakvu "težnju hrvatskog naroda".

Savezničke zemlje i Slobodni svijet su se još na teheranskoj konferenciji 1943. jasno opredijelili TKO JE TKO na području bivše Kraljevine Jugoslavije i tko se smatra savezničkom vojskom, a tko je nacistički saveznik i kolaborant.
I ta činjenica je ostala do danas - u svijetu nikome ne pada na pamet preispitivati i drugačije vrednovati nacizam i njegove suradnike.

Jedino kod nas kvazi "domoljubi" stalno žele Republiku Hrvatsku gurnuti među zločinačke i gubitničke režime i zemlje.
Na njihovu žalost, građani RH na izborima jasno pokazuju što misle o tim i takvim "domoljubima".


registracija
1/3/11

Laudate, 22.04.12. 22:11

@laufer
"domoljubi...žele RH gurnuti u zločinačke i gubitničke režime"
To je klasična antihrvatska podvala.
J
a sam domoljub i ne pada mi na pamet gurati RH niti je vezivati s ustaštvom.

Ali me zanima istina o masovnim pokoljima koje je Tito počinio na kraju rata da bi se riješio svih potencijalnih protivnika u periodu kada se borio da osvoji vlast.

Prema dogovoru Tito-Subašić poslije rata trebalo je oragnizirati slobodne izbore. Komunisti s vojskom partizana bili su najača politička i vojna formacija ali na prostoru Jugoslavije ali ne i jedina.

Tito je hladnokrvno odlučio iskoristiti završetak rata za masovna ubojstva i zastrašivanja svih u cilju osvajanja vlasti.
I prvi izbori provedeni su u psihozi straha da će biti kažnjeni svi koji budu glasovali protiv komunista.

Traži se istina i odgovornost za te zločine o kojima nismo smjeli ni razgovarati 45 godina.

Ako si antifašist tada ćeš biti za istraživanje ovih zločina. Preispitaj se zastupaš li totalitani sustav koji pravda genocid ili si antifašist.


registracija
28/4/10

Zvonko, 25.04.12. 09:47

Možda je Ivo mislio pisati nove udžbenike i na temelju ovakvih izjava:

„Izdržavajući trogodišnju kaznu zatvora, donesenu pod optužbom prikrivanja narodnih neprijatelja, u proljeće 1949. prebačen sam na otok Brijuni, gdje smo radili na odvajanju pepela od ostataka ljudskih kostiju. Kao nadglednik kontrolirao nas je oficir OZN-e Nikola Čačić, za koga sam tek prije nekoliko godina doznao da je rođeni otac poznatog političara Radimira Čačića“!

"Jednog dana bio sam sa skupinom zatvorenika na čišćenju jednog objekta koji je bio pun pepela. U njemu je po mojoj procjeni bilo između 700 i 800 kubičnih metara pepela. Taj objekt služio je prethodnom vlasniku otoka, Austrijancu koji se ubio u blizini današnje vile 1946, najvjerojatnije kao pomoćni objekt. Nas je tada vodio Dušan Šimić koji je mene zvao rođakom. Kad smo došli do tog objekta, zatvorenici su dobili zadaću prosijavati pepeo i razvoziti ga po brijunskim otocima i posipati ga po livadama. Tada sam s Dušanom Šimićem sjeo po strani pa mi je tzv. moj rođak rekao: 'A što će rasti trava na ovom hrvatskom đubretu!' Nakon tog njegova iskaza počeo sam prilaziti bliže ljudima koji su prosijavali pepeo. Oni su mi pokazivali ostatke prosijanog, a u tome je bilo najviše najtvrđih ljudskih kostiju među kojima su bile koljenice, zglobovi te žice i lanci. U blizini izlaznih vrata objekta iskopana je rupa veličine tri metra sa tri i ostatke su u nju zatrpali".


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika