23.04.2012. / 09:25

Autor: Hina , Nacional.hr

Glasovi krajnje desnice

Radikali odlučuju o Francuskoj budućnosti?

Kako ocjenjuju analitičari, upravo bi glasači krajnje desnice mogli odlučiti izbornog pobjednika u drugom krugu 6. svibnja, u kojem će se sučeliti Hollande i Sarkozy

Marine i Jean Marie Le Pen Marine i Jean Marie Le Pen Glasači krajnje desnice mogli bi odlučiti ishod francuskih predsjedničkih izbora pošto je radikalna protuimigrantska čelnica Marine Le Pen ostvarila povijesni izborni rezultat koji je zasjenio dvoboj socijalističkog kandidata Francoisa Hollandea i sadašnjeg predsjednika konzervativca Nicolasa Sarkozyja, prenose u ponedjeljak agencije.

Hollande je tijesno pobijedio u nedjeljnom prvom krugu predsjedničkih izbora osvojivši 28,6 posto glasova, ispred Sarkozyja koji je osvojio 27,1 posto glasova, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova nakon 99 posto prebrojanih glasova. Ipak, najviše pozornosti privukla je Le Pen koja je s osvojenih 18 posto glasova postigla najbolji rezultat francuske krajnje desnice u povijesti.

Njezin povijesni rezultat odražava jačanje euroskeptične desnice diljem kontinenta, od Amsterdama i Beča do Helsinkija i Atene, zbog nezadovoljstva građana mjerama štednje i povećanjem nezaposlenosti uslijed krize eurozone, prenosi Reuters.

"Bitka za Francusku tek je počela", rekla je svojim oduševljenim pristašama Le Pen, kći osnivača radikalne desničarske Nacionalne fronte Jean-Mariea Le Pena. "Sada smo jedina prava oporba", rekla je Le Pen, dodajući da će njezin izborni rezultat "protresti sustav". Dosad je najbolji rezultat krajnje desnice ostvario Jean-Marie Le Pen sa 16,8 posto glasova 2002. godine, što mu je tada čak bilo dovoljno za plasman drugi krug.

Kako ocjenjuju analitičari, upravo bi glasači krajnje desnice mogli odlučiti izbornog pobjednika u drugom krugu 6. svibnja, u kojem će se sučeliti Hollande i Sarkozy.

Zloslutno: 'Ovo je tek početak'

Le Pen nije željela reći kojeg će kandidata podržati u drugome krugu, najavivši da će svoj stav iznijeti na velikom skupu u Parizu na Praznik rada 1. svibnja. Ona je u kampanji zagovarala da u vremenima krize i nezaposlenosti prednost pri zapošljavanju moraju imati Francuzi, te se zauzimala za ukidanje eura i obnovu francuskog monetarnog suvereniteta.

"Ovo je tek početak našeg okupljanja, ništa više neće biti kao prije", rekla je Le Pen. Njezin otac, vidljivo oduševljen rezultatom, kazao je da će se stranka sada usredotočiti na parlamentarne izbore u lipnju. "Ovo nam daje mnogo nade, ovo je kao pobjeda", kazao je ushićeno.

Prema anketama provedenim nakon prvog kruga u nedjelju, u drugome bi krugu Hollande trebao osvojiti između 53 i 56 posto glasova i premoćno pobijediti Sarkozyja.

Anketa Ipsosa pokazala je da bi 60 posto glasača Le Pen u drugome krugu glasovalo za Sarkozyja, dok je anketa Ifop-Fiduciala pokazala da aktualni predsjednik može računati na samo 48 posto glasova krajnje desnice.

Hollande je u govoru pristašama u svome stožeru u gradu Tulleu, gdje je bio gradonačelnik od 2001. do 2008., zahvalio biračima što su mu dali potporu. "Ja sam kandidat svih snaga koji žele zatvoriti jednu stranicu i otvoriti drugu. Ja sam kandidat za promjenu", kazao je. "Moj konačni cilj, a znam da me gledaju i izvan francuskih granica, jest vratiti Europu na put razvoja i zapošljavanja", naglasio je Hollande.

Osovina Sakozy-Merkel mora biti slomljena

Sarkozy je pred svojim pobornicima rekao da u drugi krug ulazi naoružan samopouzdanjem. "Sutra sve počinje. Od sutra krećemo na put, idemo na cestu ... svaku minutu, svaku sekundu", kazao je Sarkozy i odmah je predložio tri javne rasprave s Hollandeom posvećene ekonomskim, društvenim i međunarodnim pitanjima.

Krajnji ljevičar Jean-Luc Melenchon na četvrtom mjestu osvojio je 11,1 posto glasova, a centrist Francois Bayrou ostao je na 9,1 posto, dvostruko manje nego što je imao na izborima prije pet godina.

Melenchon je već pozvao svoje birače da u drugom krugu glasaju za Hollandea rekavši da "osovina Sarkozy-Merkel u Europi mora biti slomljena".

Bayrou je priznao da je njegov rezultat ispod očekivanja i rekao da će odluku o tome koga će podržati u drugom krugu donijeti nakon što razgovara s Hollandeom i Sarkozyjem.

Loš Sarkozyjev rezultat u prvom krugu, tvrde analitičari, pokazuje nezadovoljstvo njegovim predsjedničkim mandatom, posebice gospodarskom politikom. Ovo je prvi put u povijesti francuske Pete Republike da je predsjednik koji se natjecao za drugi mandat u prvom krugu izbora završio na drugom mjestu.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.04.12. 10:05

problem s desnicom je što uvijek misle da znaju što ne žele, nikada ne znaju što žele i zašto bi baš to što oni žele trebalo biti uspiješno. možes si misliti demokracije, sa oca na kčer, prijenost vlasti u stranci...


registracija
11/1/10

fluid, 23.04.12. 12:30

Zapadne demokracije nisu produkt kulturnih naroda već su produkt vrlo restriktivnih zakona koji te narode drži "kulturnima" i demokratičnima.Da zakonske stege popuste,sav barbarizam vjekovnih osvajača Vizigota i Sjevernjaka,isplivao bi u najkrvavijem obliku na svjetsku scenu.Geni su geni.To samo dokazuje i potvrđuje činjenicu kako je svijet tehnološki uznapredovao ali se ljudski rod nije mrdnuo na stepenici karakterne evolucije.Ljudska rasa je bila i ostala destruktivna ,krvava i otimačka.Virus za koji ljudski rod nema ni lijeka ni zakona.


registracija
9/3/10

nostradurus, 23.04.12. 18:53

Promjena predsjednika im neće pomoći. Francuska se može izvući tek ako izađe iz EU. A to je mala vjerojatnost.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika