23.04.2012. / 10:19

 

Bibijeva nuklearna paranoja

Richard Silverstein, liberalni židovski komentator i autor bloga Tikun Olam analizira retoriku izraelskih političkih prvaka o nuklearnim prijetnjama iz Irana. Potaknut najnovijom izjavom Benjamina Netanyahua, Silverstein razmišlja o dvjema solucijama; radi li se 'stvarnoj' paranoji ili čistoj manipulaciji?

Benjamin Netanyahu i Barack Obama (arhiva)Benjamin Netanyahu i Barack Obama (arhiva)Popis paranoičnih izraelskih stavova o Iranu upravo je postao duži za još jednu ali vrijednu stavku. Jerusalem Report izvještava:

„Čak i ako Iranci ne upotrijebe bombu, on [Bibi Netanyahu] strahuje da bi sama činjenica da je imaju mogla dovesti do masovnog egzodusa Židova iz Izraela pod nuklearnom prijetnjom, slabljenja države i urušavanja cionističkog sna..."

Zašto nitko ne bježi?

Zastanimo na trenutak kako bismo ovo proanalizirali. Prvo, od nas se traži da povjerujemo da bi, kada bi Iran napravio bombu ali je ne bi upotrijebio, to natjeralo Izraelce da prestravljeni pojure ka izlazima i pobjegnu u sigurnije inozemne krajeve. Ali kako se ova teorija može činiti uvjerljivom pokraj činjenice da Izrael ima nuklearno oružje od 1967., a da nijedna duša nije zbog toga pobjegla iz arapskog svijeta? O, naravno, implikacija je da su Iranci divlji islamistički fanatici spremni žrtvovati svijet u nuklearnom oblaku u Alahovu slavu, dok je Izrael oličenje razborite, racionalne nacije koje se nijedan Arapin i nijedna arapska država nikako ne bi mogli uplašiti. Da ne spominjemo da ni indijsko i pakistansko nuklearno oružje, kako se čini, nikoga nije natjeralo u bijeg iz tih zemalja. Niti je sjevernokorejsko oružje navelo ijednog Južnokorejca da potrči u zaklon.

Drugo, želi li nas Bibi uvjeriti da je odanost Izraelaca njihovoj domovini toliko slabašna da bi ih sama prijetnja nuklearnim oružjem natjerala da je napuste? Je li to taj Bibijev cionizam? Židovi su više od sto godina bježali od pogroma i holokausta, krećući se ka Izraelu kako bi pronašli novi život. I sada će iranska bomba slediti krv u židovskim žilama?

Manipulacije

Gotovo svaku riječ koja izađe iz Bibijevih usta treba procijeniti: je li izrečena radi efekta ili od srca. Većina njegovih riječi je čisto manipulativno sranje. Ali čak i ako ne vjeruje ni riječ od onoga iz gornjeg odlomka, sama činjenica da bi to izgovorio pouzdan je dokaz da je cinična budala. Ako, s druge strane, itko želi ustvrditi da Bibi uistinu vjeruje u vlastite riječi, onda smo svi u velikoj nevolji. Njegov cionistički san, čini se, ne ide dublje od površine.

Ima jedna židovska poslovica: al tiftah peh la'Satan („ne otvaraj usta da ne uleti Sotona"). Bibi je razotkrio goli strah i paranoju koji pulsiraju u tijelu izraelskog ultranacionalista.

Autor: Richard Silverstein

Preneseno s bloga Tikun Olam

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 23.04.12. 23:07

Svakom aparthejdu je dosao kraj pa ce i toj genocidnoj tvorevini doci kraj. Ne samo da su protjerali milijune palestinaca nego su skoro potpuno iskorjenili krscane u Betlehemu, Nazaretu i Jeruzalemu. Prezivjeli su 2000 godina medjutim Izrael nece prezivjeti niti 60 godina. I "krscanska" Amerika i Europa ih podrzava vojno i financijski. Pa ajde ti to razumi...


registracija
24/4/12

blue, 24.04.12. 12:41

naravno da će kršćani podržati Izrael, grijeh bi bio podržati bal*je, a kršćane je iskorijenio hamas, ter.palestinska skupina taako da njih ne mješaj u ovo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika