23.04.2012. / 13:40

Autor: Nacional.hr

Simpson:

Žao mi je što sam negirao srpske logore

"Izvještaji Eda Vulliamyja o onome što se dogodilo u logoru su neupitni i sad mi je žao što sam prije 15 godina podržao malu marksističku publikaciju u njihovom sudskom sporu sa ITN-om", rekao je Simpson

John Simpson (Wikipedia)John Simpson (Wikipedia)Poznati novinar i urednik vanjsko-političke rubrike BBC-a, John Simpson, priznao je kako mu je 'žao' što je svjedočio protiv novinara Eda Vulliamyja koji je bio optužen od kolega za lažiranje izvještaja o uvjetima u dva srpska logora tokom rata u Bosni i Hercegovini, piše Radio Slobodna Evropa.

Simpson je izjavio kako je ono što se dogodilo u Trnopolju, Omarskoj i u vrijeme opsade Sarajeva 'bilo zlo'. "Izvještaji Eda Vulliamyja o onome što se dogodilo u logoru su neupitni i sada mi je žao što sam prije 15 godina podržao malu marksističku publikaciju u njihovom sudskom sporu sa ITN-om. Tad se činilo kako velika tvrtka ne treba zatvarati mali časopis, ali je sad potpuno jasno kako je u pitanju bila veća igra", rekao je Guardianu.

Podsjetimo kako je novinar Ed Vulliamy s ekipom Independent Television Networka napravio poznati izvještaj iz BiH o postojanju koncentracionih logora za nesrpsko stanovništvo.

Snimka Fikreta Alića koja je šokirala svijetSnimka Fikreta Alića koja je šokirala svijetCjelokupna kontroverza je započela s tekstom njemačkog novinara Thomasa Deichmana 'Slike koje su obmanule svijet', u kojem on 1997. godine dovodi u pitanje autentičnost strašne fotografije Fikreta Alića iz logora u Trnopolju. Deichmann je tvrdio da nije postojala bodljikava žica oko Trnopolja, kako je riječ o sabirnom centru za izbjeglice te kako je žica bila ispred ITN tima koji je snimao iz jedne kućice u blizini. Dodao je kako je snimateljska ekipa namjerno pogrešno predstavila logor, a kako su svjetski mediji to protumačili kao dokaz da Srbi imaju koncentracione logore. Deichman je naglasio kako poslije tog 'nitko nije uspio ispraviti taj dojam'.

Tekst je preuzeo časopis Living marxism, nakon čeg je ITN pokrenuo sudski postupak. Na sudu je dokazano da su ITN i Ian Williams s Kanala 4 britanske TV izvještavali ispravno. Sud je na kraju prihvatio svjedočenje Idriza Merdžanića, liječnika koji je bio logoraš u Trnopolju. Utvrđeno je kako su zatočenici premlaćivani, mučeni, silovani i ubijani. Časopis danas više ne postoji.

Osim Johna Simpsona izvještaje iz BiH kritizirali su i Fay Weldon, William Boyd, Doris Lessing te drugi.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 23.04.12. 14:25

Toliko od svjetskih korektnih izvjestitelja.Pametnom dosta!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika