25.04.2012. / 11:33

Autor: Hina

Oporba kritizira Vladu:

'Nove mjere služe za proširenje ogromnog Čačićevog utjecaja'

"Ni vjeronauk, ni Bleiburg, ništa nas neće ekskulpirati od krivnje za trenutak u kojem se može naći zemlja i zato doista želim vjerovati da Vlada zna što čini", poručio je Kajin

ArhivaArhivaSaborska oporba nije danas podržala izmjene Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva, ne složivši se sa stavom Vlade i vladajućih da će u zakonu predviđene mjere potaknuti razvoj poduzetništva i time rast zaposlenosti.

Đuro Popijač (HDZ) je za zakonske izmjene rekao da su "ni štete ni koristi".

"Sve što ste učinili poreznom reformom, kojom ste opteretili gospodarstvo, i rastom administracije ničim sada ne možete kompenzirati", poručio je vladajućima.

Istaknuo je da Vlada, pa i ovim zakonskim izmjenama, toliko komplicira birokratsku proceduru da je teško vjerovati da će poduzetnici od Vladinih mjera imati koristi.

Popijač je ocijenio da se HAMAG-u (agencija za malo gospodarstvo) u ovlast daje i poticanje investicija samo kako bi prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić proširio svoj ionako veliki utjecaj "na gotovo sve što se kreće, leti ili pliva u hrvatskom prostoru".

"Zato je i ovaj dodatak investicijskih aktivnosti samo želja da i on ima svoju agenciju koja će se baviti nekim investicijama u nekom gospodarstvu", rekao je.

Nije se delalo

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je potom kako ova vlada, za razliku od bivše HDZ-ove, rasterećuje hrvatsko gospodarstvo te pokušava Hrvatsku izvući iz krize.

"Bilo bi dobro da je HDZ tako radio 2008., no nažalost nije se radilo, nije se delalo i dočekali smo tri recesijske godine", poručio je Maras, najavivši da će HAMAG u narednih godinu dana dati četiri puta više jamstava nego u zadnje četiri godine, te da će u ovoj godini biti dvostruko više investicija nego lani.

Za ispravak Marasovih navoda kako bivša vlada nije "delala" javilo se više HDZ-ovih zastupnika, među kojima i predsjednica njihova kluba Jadranka Kosor, ističući da je njezina vlada "itekako delala".

Potvrda toga je, naglasila je, i činjenica da je ova vlada potpisala ugovor o proširenju zagrebačke Zračne luke, projekt koji je pripremila vlada kojoj je ona bila na čelu, ali i neki drugi projekti, poput Brijuni Rivijere.

"Zašto kritizirate ono što sada provodite", upitala je Kosor vladajuće.

Bivša vlast 'ogrezla u kriminal'

Zakonske izmjene kritizirao je i HDSSB, u ime kojega je Dinko Burić rekao da su građani na izborima birali novu vlast kako bi smijenili bivšu "ogrezlu u kriminal", ali i očekujući promjene. No, istaknuo je, umjesto promjena i nade od nove vlade dobili su razočaranje, iznevjerena očekivanja i osjećaj prevarenosti, potvrda čega je, ocijenio je, i ovaj zakon.

Zaprepastilo ga je, naglasio je Burić, da se u zakonskim izmjenama o poticanju malog gospodarstva govori samo u naslovu, a da u tekstu zakona nema ni riječi o novim konkretnim mjerama kojima se to kani postići.

Vladine zakonske izmjene podržali su klubovi vladajuće koalicije.

Igor Rađenović (SDP) naglasio je da su gospodarski oporavak i novo zapošljavanje prioriteti Vlade, te da i predložene izmjene stvaraju uvjete u tom smjeru.

To se, rekao je, prije svega odnosi na privlačenje i poticanje investicija u poduzetništvu, čime bi se bavio HAMAG INVEST, a što će, dodao je, omogućiti potporu kvalitetnim projektima koji će dovesti do rasta zaposlenosti i gospodarstva.

Šećerna vodica

"HAMAG treba biti čvrst oslonac poduzetnicima u kreiranju njihovih poslovnih uspjeha, a time i otvaranju novih radnih mjesta", poručio je Rađenović.

Istoga je stava i Natalija Martinčev, koja je u ime Kluba HNS-a kazala da će i ove zakonske izmjene pomoći stvaranju regulatorno-zakonskog okvira za jačanje investicijskog ciklusa. "Hrvatskoj sada najviše trebaju novi investicijski projekti", naglasila je.

Damir Kajin (IDS) rekao je da, iako zakonske izmjene doživljava kao "šećernu vodicu", ipak sa zadovoljstvom gleda na to da se razgovara o malom gospodarstvu.

Pohvalio je to što je ova Vlada ponovno formirala Ministarstvo poduzetništva i obrta, za koje vjeruje da će promijeniti politiku prema malom poduzetništvu, "na koje nitko do sada na političkoj pozornici nije želio gubiti vrijeme".

"Ni vjeronauk, ni Bleiburg, ništa nas neće ekskulpirati od krivnje za trenutak u kojem se može naći zemlja i zato doista želim vjerovati da Vlada zna što čini", poručio je Kajin.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 25.04.12. 11:56

Gordan Maras, Slavko Linić, Radimir Čačić, gdje bi bili Apple, Google, Microsoft da su imali stručnjake sa takvim životnim iskustvom na svojoj strani HA HA HA HA


registracija
24/2/12

leonarda, 25.04.12. 12:48

Za ispravak Marasovih navoda kako bivša vlada nije "delala" javilo se više HDZ-ovih zastupnika, među kojima i predsjednica njihova kluba Jadranka Kosor, ističući da je njezina vlada "itekako delala".

Potvrda toga je, naglasila je, i činjenica da je ova vlada potpisala ugovor o proširenju zagrebačke Zračne luke, projekt koji je pripremila vlada kojoj je ona bila na čelu, ali i neki drugi projekti, poput Brijuni Rivijere.

"Zašto kritizirate ono što sada provodite", upitala je Kosor vladajuće.
**********************************************************************************************************************************
a jaj, nije njoj lako, sama više nezna kaj je ona delala, a kaj ovi delaju


registracija
6/3/12

mikulec, 25.04.12. 12:53

opet Kosor, sad su oni najvise radili, bla bla, ne mogu je vise slusat ni gledat


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika