Objavljeno u Nacionalu br. 329, 2002-03-05

Autor: Dean Sinovčić

Slovenska travestitska senzacija

Pobjednici Eurosonga koji su posvađali Slovence

Trasvestitski trio Sestre nastupio je na slovenskom natjecanju za Eurosong u kostimima stjuardesa

Sestre u muškom izdanju: Trio smatra da su neki Slovenci malograđani koji misle da ih na Eurosongu ove godine ne bi smjeli predstavljati trasvestitiSestre u muškom izdanju: Trio smatra da su neki Slovenci malograđani koji misle da ih na Eurosongu ove godine ne bi smjeli predstavljati trasvestiti“Neki Slovenčki su mali, malo ih je po broju i mali su u glavama”, kažu članovi travestitskog trija “Sestre” koji je prije desetak dana s pjesmom “Samo ljubezen” pobijedio na slovenskom natjecanju za pjesmu Eurovizije, odnosno Eurosong. Da li zbog toga što su travestiti ili zbog nečeg drugog, ali naoko mirna i hladna Slovenija digla se na noge zbog njihove pobjede i mnogi smatraju da oni ne mogu ili ne smiju biti pjevači, odnosno pjevačice, koji će predstavljati Sloveniju na sljedećem Eurosongu. Službeno, mnogi smatraju da je bilo nepravilnosti pri telefonskom glasovanju gledatelja koji su odlučili o pobjedniku nakon što su dva žirija – žiri eksperata i žiri TV Slovenije – dali “Sestrama” najviše bodova. Prošlog tjedna gotovo je bilo odlučeno da se glasovanje ponovi, jer ni jedna zemlja koja šalje predstavnika na Eurosong nema dva žirija, kojima se još pridružuju i glasovi gledatelja.

Sestre u muškom izdanju: Trio smatra da su neki Slovenci malograđani koji misle da ih na Eurosongu ove godine ne bi smjeli predstavljati trasvestiti

Pobijedili s prvom pjesmom

Da se nismo obukli u žene ne bi nas ni primili na Eurosong, a ovako smo bili prva vijest na CNN-u, prije Miloševića

Međutim, kako je 11. ožujka krajnji rok za prijavu nacionalnih pobjednika na Eurosong koji će se 25. svibnja održati u estonskom gradu Talinu, ponavljanje glasovanja nije prihvaćeno da ne bi istekao rok za prijavu. Neslužbeno, radi se o “kuhinji”, gdje oni koji nisu skuhali pobjedu svojih favorita, sada šire strah od travestita po Sloveniji. Trio “Sestre” čine Srečo Blaž, alias Daphne, Tomaž Mihelčić, alias Marlenna i Damjan Levec, alias Emperatrizz. Slažu se da se očekivala pobjeda nekog od pjevača koji su već desetak godina na glazbenoj sceni, a ne od njih kojima je “Samo ljubezen” prva pjesma, pa je logično da se ti pjevači i ljute. “I meni bi bilo grozno da sam deset godina travestit, prijavim se na izbor za Miss travestita i tada pobijedi netko tko je prvi puta odjenuo žensku odjeću”, smatra Marlenna, glavni pjevač/pjevačica trija “Sestre”, a ujedno je i šefica trija. Šefica, a ne šef, jer njih tri funkcioniraju kao žene i izrazito traže da im se obraćaju kao ženama. “Ovime se pokazalo da su Slovenci daleko konzervativniji, daleko zatvoreniji u svojim glavama, no što se mislilo”, kaže Marlenna.
Emperatrizz i Marlenna imaju 22 godine, Daphne ima 28 i već godinama nastupaju kao travestiti. Emperatrizz ima najduži staž, od svoje 15. godine nastupa kao travestit. Daphne se time bavi šest godina, a Marlenna je travestit nepune tri godine. Pojavljujući se u medijima i nastupajući u televizijskim emisijama navikli su se na kontradiktorne komentare Slovenaca. “Ako pobijedimo na Eurosongu, mnogi od onih koji su se zgražali počet će nas hvaliti, ali uvijek će biti onih koji neće promijeniti mišljenje, jer oni to ne žele”, tvrdi Marlenna. Ističu definiciju travestita kao osobe koja odijeva žensku odjeću samo za potrebe posla, pa se travestit ne može biti privatno, nego samo profesionalno. “Ako se muškarac privatno odijeva kao žena, to znači da se osjeća kao žena, identificira se sa ženom, te je onda takva osoba transvestit. Mi smo travestiti, a ne transvestiti”, daje nam kratku poduku Marlenne. “Mi ovo radimo zbog zabave, uživamo biti u centru pažnje, želimo biti karikatura žene na neki estetski način, što smo dokazali na slovenskom Eurosongu. Naravno, pri tom se i zaradi”, dodaju “Sestre”.
U svojim počecima nastupali su odvojeno, a Daphne objašnjava kako su se upoznali u ljubljanskom underground klubu “K4”, što nije bilo teško jer “Slovenija i Ljubljana su ipak mali”.

Glavni plan – kako se zabaviti

Nakon udruživanja, imali su brojne planove, ali nisu imali novca kojim bi realizirali svoje umjetničke ideje. “To nije bio ‘low budget’ plan, to je bio ‘no budget’ plan. Najvažniji je bilo kako se dobro zabaviti, a zatim smo planirali kako nabaviti odjeću, doći do nekog sponzora”, objašnjava Marlenna i kaže kako su se povezali s mladim slovenskim kreatorima, čije su modele nosili na pojedinim javnim događajima. S glazbene strane, ključno je bilo upoznavanje s Robertom Pešutom Magnificom, pjevačem kojeg mnogi zovu slovenskim Dinom Dvornikom i koji je autor njihove pobjedničke pjesme “Samo ljubezen”. “Obožavamo tog čovjeka”, jednoglasan je trio “Sestre”. Ozbiljnost projekta odnedavno je upotpunjena i angažiranjem menadžera Roberta Lebara, a nadaju se da će im se sada slava udvostručiti ili utrostručiti. Prisjećajući se svojih početaka ističu da “ako si umjetnik, onda to osjetiš, jer svaki se talent osjeti, a takav je i naš talent za odijevanje ženske odjeće”. Naravno, nije sve u odjeći. Svi se oni bave i ostalim poslovima, pa je tako Emperatrizz make-up artistica, Daphne pleše u kazalištu, Marlenna pjeva i pleše u kazalištu, a dovršava diplomski rad nakon čega će postati psiholog.
..Trio se na razgovoru za “Nacional” pojavio u crvenim kompletima, kojim su ponudili imidž stjuardesa, a kreacija je djelo modnog kreatora Uroša Belantića iz studija “Oktobar”. Za brižno uređene frizure pobrinula se Meta Potkrajšak za koju kažu da je najpoznatija frizerka u Sloveniji. No, kada se zanemari imidž, ostaje pjevanje. Daphne nas upućuje na Marlennu i kaže: “On pjeva”, na što se Marlenna uvrijeđeno trgnula. “Ona pjeva, oprosti”, ispričava se Daphne, a Marlenna joj upućuje prijekoran pogled i objašnjava kako ona doista uzima satove pjevanja kod profesora Diega iz Venezuele, koji živi u Sloveniji i ima slovensko državljanstvo. “Njemu smo vrlo zahvalni za ovaj uspjeh, kojim sam dokazala da znam pjevati”, kaže Marlenna koja odlično i jodla, što je pokazala na prošlogodišnjem nastupu na “Zlatnom petelinu”, slovenskoj inačici “Porina”. “Jodlati sam naučila kad mi je bilo 13 godina. Tada sam već dokazala da imam jako dobar glas i tehniku, odnosno da sam talentirana”, odgovara Marlenna. Logično bi bilo da “Sestre” pripremaju svoj prvi album, ali one odgovaraju: “Čekajte, polako, pa mi ne možemo normalno ni disati nakon ove pobjede. Napravit ćemo mi još jednu pjesmu, pa još jednu, a onda ćemo snimiti videospot. Jednog dana snimit ćemo i film, ali polako. Mi nemamo dugoročnih planova i nikad nemamo velikih očekivanja zbog kojih bi se mogli opterećivati. Poludjeli bi kad bi tako razmišljali”. Na spominjanje neočekivanosti pobjede na slovenskom Eurosongu, odgovaraju: “Ma nemoj, pa tko nije očekivao pobjedu?! To je natjecanje u kojem želiš pobijediti”, kaže Marlenna.
..”U glavama nam je zbrka, znamo da smo napravili nešto veliko, ali još uvijek ne znamo što”, nastavlja Marlenna objašnjavati dane slave kada se čak našli i na CNN-u. “CNN News je prvo spomenuo nas, a onda Miloševića i Bin Ladena. Spominju nas i u Europi, svugdje je naša pobjeda dobro primljena, a vrhunac je što smo se pojavili na srpskoj TV Pink”, kaže Marlenna. Objašnjavaju da im je pojavljivanje na TV Pink, koja u svom programu promovira najveće pop i folk zvijezde Srbije, bila najveća želja. “Jako nam se sviđa TV Pink, emitiraju najnovije videospotove, a iako su im pjevačice dobro obučene, mi to radimo puno sofisticiranije”. Dodaju da se puno pjevačica na ovogodišnjem slovenskom Eurosongu odjenule po uzoru na TV Pink, a da su one napravile suprotno i završile na TV Pink.
Nejasno je kada su “Sestre” djevojke, a kada muškarci. Marlenne kaže da njihov muški dio izlazi na površinu uvijek kada se posvađaju. “Tada počnemo vikati jedna na drugu u stilu ‘jesam li ti rekao’ ili ‘zašto si to napravio’ bez obzira što smo u tom trenutku odjevene kao žene”, kaže Marlenna. Pojednostavljeno, kada su ozbiljni, tada su muškarci, a kada su neozbiljni, tada su žene. Njihov menadžer oslovljava ih s “moje dame”. I u toj neozbiljnosti nastoje biti ozbiljni, jer “žene su ozbiljne i vrijedne osobe koje treba predstavljati na ozbiljan način”, smatra Marlenna. Dodaje da joj je prije nekoliko dana prišla jedna žena i rekla da se ponosi načinom na koji “Sestre” predstavljaju žene, a da tjelesno izgledaju bolje od mnogih žena koje zbog njih dobivaju komplekse. “To mi je bio najveći kompliment koji sam ikada dobila. Odgovorila sam joj da žene ne bi smjele imati nikakve komplekse”, tvrdi Marlenne.
Međutim, ima i drugačijih uličnih dobacivanja. “Prije nekoliko dana sreo sam svoje prijatelje iz osnovne i srednje škole, koji su me zvali pravim imenom, ali ja ih nisam čula,” kaže Marlenna. Slično se događalo i kada su gostovali u radijskim emisijama. Na pitanje “Halo, Tomaž, čujemo li se?”, Marlenna je odgovarala: “Ne, ne čujemo se”. Marlenna smatra da javnost ne treba zanimati njezin privatni život, jer Tomaž je javan kada je Marlenna. “Da sam pokušao nastupiti na slovenskom Eurosongu kao Tomaž, vjerojatno nikad ne bih ni ušao u natjecanje”, objašnjava Marlenna. Međutim, smatraju da ne kriju svoj privatni život ni manje ni više no što ga kriju ostali ljudi. “Ljudi mnogo puta misle da će nas povrijediti ako nas pitaju s kim spavamo i kako to radimo, a ja im odgovaram da dođu k nama, pa ćemo vidjeti hoćemo li ih primiti ”, kaže Marlenna. Čude se takvim pitanjima, jer nikada nisu čuli da je itko pobjednicu bilo kakvog glazbenog festivala prvo pitao s kim spava. Smatraju da “takva pitanja postavljaju primitivci koji žive Bogu iza nogu”, ali na pitanje imaju li djevojke odgovaraju “imamo osobe koje volimo”. Naravno, onog trenutka kada djevojke zamijene za osobe, jasno vam je kakvog su seksualnog usmjerenja, naročito kada su u jednom trenutku i novinara “Nacionala” upitali imali li dečka? “Mi nikad ne gledamo na spol, nego na energiju i ono što osjećaš”, nudi Marlenna dodatno objašnjenje njihove seksualnosti. Međutim, važno im je da ih u svemu podržavaju njihovi roditelji, da se ponose njima, iako su sada zbunjeni svim ovim događajima.
Reakcija na njihovu pobjedu bilo je i iz političkih krugova, nekim desničarima nije se dopala njihova pobjeda, gotovo su ih proglasili sramotom nacije. “Bitno je da političari nisu sramota za Sloveniju, oni nikada nisu napravili ništa loše, nikada nisu krali novac, zar ne?”, cinično odgovara Marlenna i upozorava na to da postoji jako puno političara koji u privatnom životu oblače tange, haltere i grudnjake. Na prijedlog da ih angažiraju u svojim videospotovima kažu da ne izgledaju dovoljno dobro.
Njihov nastup na Eurosongu, mogao bi biti obilježen usporedbama s Izraelkom Danom International koja je svojedobno promijenila spol, postala žena i pobijedila na Eurosongu. “O, Bože, pa gdje su vam oči?!”, teatralno reagira Marlenna. “Ona je bila muško pretvorena u ženu uz pomoć kirurgije i hormona koji ti smanje dlakavost i povisuju glas. Ja pjevam svojim muškim glasom iako bih mogla pjevati falset, ali to je umjetno. Ona je izgledala kao žena, a mi smo poput smiješnih žena”, odgovara Marlenna i najavljuje 26. svibnja pobjednički povratak s Eurosonga, kada će ih na Brniku dočekati tisuće Slovenaca.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika