30.04.2012. / 23:50

Autor: Hina

Prosvjedni "prvosvibanjski krijes" pred Dalmacijavinom

Paljenje prosvjednog "prvosvibanjskog krijesa" pred oko stotinjak nazočnih organizirala je Hrvatska udruga sindikata (HUS), a krijes od paleta iz Dalmacijavina zapalio je dragovoljac Domovinskog rata Jurica Žitko

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELLPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELLU splitskoj trajektnoj luci ispred zgrade Dalmacijavina večeras je zapaljen prosvjedni "prvosvibanjski krijes" kojim su, uoči sutrašnjeg Međunarodnog praznika rada, nezadovoljstvo izrazili radnici tog i drugih dalmatinskih poduzeća zahvaćenih krizom i stečajnim postupcima u kojima mnogi ostaju bez posla.

Paljenje prosvjednog "prvosvibanjskog krijesa" pred oko stotinjak nazočnih organizirala je Hrvatska udruga sindikata (HUS), a krijes od paleta iz Dalmacijavina zapalio je dragovoljac Domovinskog rata Jurica Žitko.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, obraćajući se nazočnima, istaknuo je kako je tolerirajući kriminal i korupciju "naša država stvorila ozračje i uvjete u kojima se gospodarstvo svelo na uvoz, šverc i trgovinu". Još se ne vidi kraj kalvarije, jer novi porezi, nova poskupljenja i nova otpuštanja radnika dodatno će pogoršati socijalnu sliku Dalmacije i drugih krajeva Hrvatske, rekao je Matijašević.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević je istaknuo kako je nužno promijeniti stečajni zakon radi sprječavanja nestajanja tvrtki kroz stečajne postupke, a predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić smatra da će stečajevi pridonijeti da se "ugasi cijela Hrvatska". "Ova vlast ide u smjeru da će uništiti ovu državu i pretvori je u spavaću sobu bogatog Zapada", kazao je.

On je zamjerio prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću na izjavi da se priča manje mobitelom kako bi se imalo novaca za struju, koja poskupljuje.

Sindikalni povjerenik u Dalmacijavinu Lukica Bucat je rekao kako se u Hrvatskoj vodi medijski rat protiv radnika, proglašava ih se neradnicima i dijeli ih se, te ih se dovodi u situaciju da, kako je rekao, strahuju od svega.

Glavni povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić je ocijenio gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije kao "gospodarsko stanje elementarne nepogode".

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

registracija
30/8/11

ups, 02.05.12. 10:31

SDP su preoteli elitisti, neoliberalni desničari i istjerali i marginalizirali lijeve i tako prevarili lijeve glasače. Sindikate drže politički podobni, prizemni mangupi, bez radničkih ideala koji pokrivaju vodeća mjesta da ne bi slučajno pravi, osviješteni radnik pokrenuo nezgodna pitanja i akcije pa su sindikati ustvari efikasni kao i muške sise i ljudi su to prepoznali pogotovo nakon što su prodani kapitalu upropaštavanjem referendumskih 800 000 potpisa koji su bili jedina šansa i snaga naroda. Zna se čime se nagrađuju poslušnici kapitala u SDPu i sindikatima. Sinekurama, velikim platama (jedan se sindikalni vođa čak drsko, javno time hvali) i privilegijama i izdvajanjem iz neizvjesne sudbine ostalih pojedinaca hrvatskog naroda. Hrvatima treba katarza, ali u blokiranosti umova bez političke i intelektualne elite, jer je kapital svugdje postavio hohštaplere i preuzeo informativne medije, može nas spasiti jedino pobuna na svijetskom nivou koja će se onda reflektirati i na nas. Molimo boga da osnaži Occupy pokret. Ma nisu SDP ovci toliko blesavi da ne znaju da zaludu pričaju o investicijama u proizvodnju, a istovremeno uništavaju i osiromašuju potrošaće pa im neće imati tko kupovati te proizvode, već su pristali da nas prodaju kapitalu za sitne mrvice koje će dobiti ta mala grupa "prodavača" devastirajući dostojanstvo i ljudskost, a pretvarajuči nas u dužničko i fizičko roblje...


registracija
30/8/11

ups, 02.05.12. 12:55

Razmišljajmo logično. Ako je vlast dala ,navodno, piše se po tiskovinama, velike novce Tomsonu i drugima da ne pjevaju, koliko je tek dala onda sindikalnim povjerenicima da samo glume sindikat, a ne poduzimaju prave akcije? Ako su se svi političari sjatili oko jednog od najjačih gradonačelnika i najjače kase u državi i podržavali ga bez obzira na stranku (i vodstvo SDPa i vodstvo HDZa) kako li se tak njima zahvalilo na podršci?
Tko poslje svega može vjerovati tim homoprimitivikusima kojima je jedini pokretač grabež zbog kojih su se na marginama društva našli i takvi kao Ivan Supek ili Ivan Grubišić? E zato je narod, jer narod nije glup-sve vidi, pao u apatiju i shvativši da s nekompetentnim hoštaplerima i bez intelektualaca, jer i tobožnji intelektualci samo namještaju jedan drugome pozicije i titule i poslove koji su ustvari pranje novca, u općem hohštapleraju, nemamo nikakve šanse pa narod samo strepi trošeći sve više alkohola ,droge, psihosomatskih ljekova uz porast suicida. E i za te mrtve krivi su ti koji nas tako drsko gledaju s televizije i iz ostalih medija.Gdje će im duša?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika