02.05.2012. / 08:43

Autor: Hina

Kabul:

Šest mrtvih civila nakon Obamina posjeta

Petero afganistanskih civila i zaštitar ubijeni su u samoubilačkom napadu na kuću u kojoj su smješteni strani radnici iz Europske unije i UN-a, objavilo afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova

ArhivaArhivaŠest ljudi ubijeno je u srijedu u Kabulu u dva talibanska napada izvedena nekoliko sati nakon odlaska američkog predsjednika Baracka Obame koji je boravio u nenajavljenu posjetu afganistanskoj prijestolnici.

Petero afganistanskih civila i zaštitar ubijeni su u samoubilačkom napadu na kuću u kojoj su smješteni strani radnici iz Europske unije i UN-a, objavilo afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Danas je plemeniti borac izveo napad autobombom na stranu vojnu bazu u Kabulu, a pratili su ga i drugi borci koji su ušli u bazu", rekao je talibanski glasnogovornik u sms poruci koju je poslao francuskoj novinskoj agenciji AFP-u.

Talibani su objavili da su izveli samoubilački napad u znak prosvjeda protiv posjeta predsjednika Obame i potpisivanja strateškog sporazuma SAD-a i Afganistana, priopćio je talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid.

U središtu Kabula odjeknula je jedna, a zatim i druga eksplozija koje su čuli novinari te agencije u uredu nedaleko od američkog veleposlanstva. Potonje je odmah uvelo zabranu pristupa i oglasilo uzbunu pozivajući svoje osoblje da "pođu u sklonište i udalje se od prozora".

Ove eksplozije koje su se dogodile nedugo nakon Obamina odlaska, svjedoče o ponovnom jačanju talibanskog djelovanja više od deset godina otkako su NATO-ove snage ušle u zemlju kako bi ih svrgnule s vlasti i u času kada se međunarodna koalicija 2014. treba povući i prenijeti sigurnosne ovlasti na afganistanske snage.

Obama je u Afganistanu proveo oko šest sati. Došao je iznenada i u tajnosti, pod okriljem mraka i na godišnjicu ubojstva vođe al-Kaide Osame bin Ladena.

Nakon potpisivanja sporazuma s Karzaijem, koji ocrtava buduće američko-afganistanske odnose nakon okončanja NATO-ove borbene misije 2014. i Afganistancima daje jamstva da ih Amerikanci neće napustiti nakon što im napuste zemlju, Obama se obratio se američkoj javnosti iz baze u Bagramu.

"Dragi moji Amerikanci, iza nas je više od desetljeća provedenog pod tamnim oblakom rata. A sada ovdje u Afganistanu, u ovoj noćnoj tmini pred zoru, možemo vidjeti svjetlo novog dana na obzoru", kazao je Obama. "Ovdje je rat počeo, ovdje će završiti", dodao je.

Više od 3000 američkih i vojnika iz drugih zemalja NATO-a poginulo je u Afganistanu od zbacivanja talibana 2001. godine.

"Ne samo da smo uspjeli izbaciti al-Kaidu iz Afganistana, nego smo je polako i sustavno slabili i prije godinu dana uspjeli smo privesti Osamu bin Ladena pravdi", rekao je Obama, uz poklike odobravanja američkih vojnika.

Iako je naglasio da je potpuna pobjeda nad al-Kaidom bliža nego ikada, naglasio je da se pred Amerikancima nalazi još teških prepreka. "Znam da su mnogi Amerikanci umorni od rata.. Ali moramo završiti rat koji smo počeli, to je naša odgovornost", kazao je.

"I dok izlazimo iz desetljeća sukoba u inozemstvu i oporavljamo se od ekonomske krize kod kuće, vrijeme je da obnovimo Ameriku", kazao je Obama na kraju govora, koji u kampanji za reizbor za predsjednika svoju vanjsku politiku nastoji prikazati kao uspješnu.

Nešto prije Obama se sastao s Karzaijem u njegovoj dobro čuvanoj palači u Kabulu, gdje su dvojica državnika potpisala strateški partnerski sporazum. "Potpisujući ovaj dokument, zatvaramo desetogodišnje poglavlje i otvaramo novo, jednakih i partnerskih odnosa", kazao je Karzai.

Ovom svečanosti talibanima se namjeravalo poručiti da ne trebaju čekati da američke i druge strane postrojbe napuste zemlju kako bi preuzeli vlast. Dokument ne precizira koliko će američkih vojnika, moguće specijalnih snaga, i savjetnika ostati u Afganistanu nakon 2014. godine. To će se dogovoriti posebnim sporazumom na kojem se još radi.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika