03.05.2012. / 17:35

Autor: Hina

Izetbegović traži nastavak međunarodnog nadzora nad Brčkom

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je u četvrtak nastavak međunarodnog nadzora nad distriktom Brčko upozorivši istodobno kako bi eventualno povlačenje međunarodne zajednice iz te uloge moglo biti povod vlastima Republike Srpske da pokušaju ugroziti teritorijalni i pravni status te posebne administrativne jedinice u BiH.

Bakir IzetbegovićBakir IzetbegovićPredsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je u četvrtak nastavak međunarodnog nadzora nad distriktom Brčko upozorivši istodobno kako bi eventualno povlačenje međunarodne zajednice iz te uloge moglo biti povod vlastima Republike Srpske da pokušaju ugroziti teritorijalni i pravni status te posebne administrativne jedinice u BiH.

"Držim da se nisu stekli uvjeti za okončanje režima supervizije za Brčko Distrikt jer entitet Republika Srpska, na žalost, još uvijek nije dokazao jasnu spremnost da se u potpunosti pridržava svih obveza koje proistječu iz konačne odluke Arbitražnog tribunala, statuta distrikta i amandmana na ustav BiH", napisao je Izetbegović u pismu koje je uputio predstavnicima zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

To tijelo, koje čine najutjecajnije zapadne zemlje te Rusija i Turska, trebalo bi u drugoj polovici svibnja razmatrati stanje u Brčkom te vjerojatno donijeti odluku o okončanju režima međunarodnog nadzora nad distriktom utemeljenim odlukom posebnog tribunala iz ožujka 1999. godine.

S obzirom da se pregovaračke strane u Daytonu nisu mogle usuglasiti oko statusa Brčkog, rješavanje tog problema prepušteno je međunarodnim sucima koji su 1999. godine donijeli obvezujuću odluku po kojoj se šire područje toga grada proglašava samostalnom administrativnom jedinicom nad kojom entiteti nemaju nikakvih ovlasti. Sve bitne ovlasti u slučaju prijepora tom su odlukom dane međunarodnom supervizoru, a tu dužnost trenutačno obnaša američki diplomat Roderick Moore, ujedno prvi zamjenik Visokog predstavnika za BiH.

Entitet Republika Srpska odlukom arbitražnog tribunala teritorijalno je presječen na dva dijela, a parlament RS je zbog toga donio zaključak kojim se odluka odbacuje.

Izetbegović podsjeća kako takav zaključak nikada nije povučen te ističe kako i dalje postoje dvojbe oko stvarne spremnosti RS da poštuje sadašnji status Brčkog. Uz to su i danas ostala neriješena pitanja poput predstavljanja distrikta Brčko u tijelima vlasti BiH, financiranje i infrastruktura tog područja te njegova opskrba električnom energijom. Predložio je da se stoga prije povlačenja međunarodne zajednice iz nadzora nad statusom Brčkog osigura donošenje zakona na državnoj razini kojim bi se trajno riješila sva pitanja bitna za funkcioniranje distrikta.

Vezane vijesti

Izetbegović osudio Nikolićeve izjave o Srebrenici i Vukovaru

Izetbegović osudio Nikolićeve izjave o Srebrenici i Vukovaru

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u petak je oštro osudio tvrdnje novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića kako… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 03.05.12. 18:00

i ukidanje šumske


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika