06.05.2012. / 10:32

Autor: Hina

Počeo drugi krug

Francuzi biraju predsjednika

Hollande koji je vodio u prvom krugu s 28,63 posto glasova, po anketama već mjesecima vodi pred Sarkozyem i za drugi krug izbora. Međutim, po posljednjim ispitivanjima objavljenim u petak navečer, njegova se prednost smanjila na 52 posto potpore u odnosu na 48 posto za Sarkozya što je najmanja razlika među njima od početka predizborne kampanje

IlustracijaIlustracijaU Francuskoj je u nedjelju ujutro počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora, u kojem se birači izjašnjavaju između dosadašnjeg premijera konzervativca Nicolasa Sarkozya i socijalističkog kandidata Francoisa Hollandea.

Hollande koji je vodio u prvom krugu s 28,63 posto glasova, po anketama već mjesecima vodi pred Sarkozyem i za drugi krug izbora. Međutim, po posljednjim ispitivanjima objavljenim u petak navečer, njegova se prednost smanjila na 52 posto potpore u odnosu na 48 posto za Sarkozya što je najmanja razlika među njima od početka predizborne kampanje.

Pravo glasa ima oko 46 milijuna birača. Glasačka mjesta otvorena su u 8.00 i zatvaraju se u 20.00 sati, kada se i očekuju prve procjene rezultata. Strani mediji mogli bi i prije objaviti procjene rezultata kao što se to dogodilo i nakon prvog kruga izbora 22. travnja.

Ako Hollande bude izabran, bio bi prvi predsjednik ljevice od Francoisa Mitteranda (1981-1995).

Velika nepoznanica izbora biti će kome će otići glasovi Marine le Pen, šefice ekstremne desnice koja je ostvarila povijesni rezultat u prvom krugu sa 17,9 posto glasova, i, u nešto manjoj mjeri, kamo će otići glasovi kandidata umjerenog političkog centra Francoisa Bayroua (9,1 posto).

Marine le Pen nije podržala nijednog kandidata, dok je Bayrou rekao da će glasati za Hollandea.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika