07.05.2012. / 10:38

Autor: Hina

Alarmantni epilog grčkih izbora

Marš nacista u grčki parlament

Ulazak u parlament stranke ekstremne desnice Zlatna zora, s projiciranih sedam posto glasova, jedan je najalarmantnijih rezultata izbora. To bi toj neonacističkoj stranci osiguralo oko 22 mjesta u parlamentu od 300 članova, ističe Athens News

IlustracijaIlustracijaGrčki birači zadali su fatalan udarac desetljećima staroj hegemoniji dviju stranaka, PASOK-a i Nove demokracije, koje su odobrile oštre mjere iz memoranduma Europske unije i MMF-a o sanaciji grčkih dugova, izvijestio je u nedjelju portal vijesti na engleskom "Athens News".

Nova demokracija (ND) na nedeljnim je izborima osvojila očekivano prvo mjesto, ali je s 19,18 posto glasova daleko od parlamentarne većine, a zabilježila je strmoglavi pad prema 33,5 posto glasova osvojenih na izgubljenim izborima 2008. godine. Mnogi očekuju snažnu reakciju centrističke, liberalne frakcije stranke, koja je kritizirala izbornu strategiju čelnika Antonisa Samarasa.

Navedeni rezultati objavljeni su u 21,30 sati, nakon oko petine prebrojanih glasova.

ND je decimirana odlukom vodstva da se izbaci oko 20 zastupnika koji su glasovali protiv memoranduma EU i MMF-a o sanaciji dugova. Nezavisni Grci, stranka koju su osnovali otpadnici od ND-a, osvojila je 10,5 posto glasova. Čelnik stranke Panos Kammenos sugerirao je da zastupnici mogu prijeći stranačke linije kako bi formirali anti-memorandumsku koaliciju, te aludirao na moguće promjene u vodstvu stranaka.

Zapanjujući uspjeh Radikalne lijeve koalicije (Syriza), koja je sa 16,5 posto glasova postala glavna oporbena stranka, najveći je preokret nedjeljnih izbora. To jamči čelniku stranke Alexisu Tsiprasu mandat za sastav vlade, ako je Samaras ne uspije formirati, kako bi vidio može li formirati ljevičarsku anti-memorandumsku vladu, kao što je obećao.

'Povijest će suditi'

Potpuni kolaps PASOK najdramatičniji je rezultat izbora, jer je s 13,6 posto glasova osvojio oko 30 postotnih bodova manje nego na zadnjim izborima. Samo je 1970., prije nego što je ta stranka prvi put došla na vlast, zabilježila slabiji rezultat.

Čelnik PASOK-a Evangelos Venizelos rekao je da nema jasnog mandata niti za jednu stranku. On je pozvao na osnivanje vlade nacionalnog jedinstva, sastavljene od svih proeuropskih stranaka, bez obzira na njihovo stajalište prema programu oštrih fiskalnih prilagodbi.

Venizelos je rekao da je biračko tijelo potpuno poremetilo političku scenu, a izbornu katastrofu pripisao činjenici da je PASOK morao sam upravljati krizom.

"Mi smo ogorčili narod kako bi zaštitili budućnost zemlje. Povijest će suditi ", rekao je Venizelos nakon objave rezultata u 21,30 sati. "Neka nam Bog pomogne!", kazao je, tvrdeći da se stranka mora "ponovno roditi".

Venizelos je napomenuo da koalicija PASOK-ND nije izvediva, te da koalicijska vlada treba šire sudjelovanje.

"Mi smo tamo gdje smo počeli 1974.", izjavio je zastupnik PASOK-a Petros Efthimiou za privatnu Mega TV nakon Venzielosova govora.

Među strankama koje su pro-EU ali se protive memorandumu su Demokratska ljevica Fotisa Kouvelisa, koja očekuje oko šest posto glasova. Nezavisni Grci, Panosa Kammenosa su protiv memoranduma ali nisu protiv EU-a, no Kammenos je rekao da neće surađivati s čelnicima PASOK-a i ND, koje je prokazao kao "izdajnike".

Komunistička stranka (KKE) malo je povećala biračku potporu tijekom krize, osvojivši 8,5 posto glasova, nešto više od 7,5 posto dobijenih 2009. godine.

Nacisti u parlamentu

Ulazak u parlament stranke ekstremne desnice Zlatna zora, s projiciranih sedam posto glasova, jedan je najalarmantnijih rezultata izbora. To bi toj neonacističkoj stranci osiguralo oko 22 mjesta u parlamentu od 300 članova, ističe Athens News.

Tri stranke su na rubu ulaska u parlament. Predviđa se da će desničarska stranka Laos i ekološka Ecogreens dobiti oko 2,9 posto glasova, što je nadomak izbornog praga od tri posto, dok je Demokratski savez osvojio 2,7 posto glasova.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika