09.05.2012. / 18:15

Autor: Hina

Merkel: Svi se moraju pridržavati fiskalnog pakta

Sve zemlje koje su potpisale fiskalni pakt moraju poštivati taj sporazum, izjavila je u srijedu njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu, a analitičari smatraju da su njezine riječi posebice upućene Francuskoj i Grčkoj.

Angela MerkelAngela MerkelSve zemlje koje su potpisale fiskalni pakt moraju poštivati taj sporazum, izjavila je u srijedu njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu, a analitičari smatraju da su njezine riječi posebice upućene Francuskoj i Grčkoj.

"Svi se moraju pridržavati onoga što smo odlučili. Dvadeset pet zemalja je potpisalo fiskalni pakt", kazala je Merkel i čestitala Grčkoj, Portugalu i Sloveniji na njegovu ratificiranju. Podsjetila je i na Irsku koja će se o tome očitovati na referendumu u svibnju.

Novoizabrani francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je na preispitivanje sporazuma o proračunskoj disciplini, ocijenivši da rezove i mjere štednje moraju biti nadopunjene mjerama za poticanje gospodarskog rasta. I grčki dužnosnici su se obrušili na strogoću mjera štednje, zabrinuvši tržišta te dovodeći u pitanje ostanak zemlje u eurozoni.

Merkel im je uzvratila izjavom da "gospodarski rast i zdrave financije nisu u opreci". "Čvrsti proračun je nužan, ali ne i dovoljan uvjet gospodarskog rasta, kazala je Merkel i poručila da "se o fiskalnom paktu ne može ponovno pregovarati".

Merkel je i kod kuće izložena kritikama lijeve oporbe u parlamentu koja prijeti da neće ratificirati fiskalni pakt.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
3/12/10

Yoda, 09.05.12. 18:51

Gospođo Merkel, MORA se samo umrijeti i ići na wc...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika