Objavljeno u Nacionalu br. 321, 2002-01-08

Autor: Melisa Skender

Karla Milinović, druga pratilja Miss Europe

Europska misica s tamburicom

'Zahtjev da misica bude kompletna osoba je izmišljotina: članovi žirija samo su nas poredali u vrstu i šutke odmjeravali'

Karla Milinović nije prva hrvatska misica koja se uspjela uspeti na tron među tri najljepše na izboru za Miss Europe. Prije nje, lentu druge pratilje osvojila je Natalija Bedeković, ali to je bilo 1998. U međuvremenu samo je Anica Martinović, tek vjenčana Kovač, hrvatsku mladost i ljepotu uspjela plasirati na drugo mjesto na svjetskom izboru za Miss osvajanjem titule prve pratilje 1995. Koliko titula druge pratilje Miss Europe znači vlasniku licencije izbora za Miss Hrvatske Milanu Šečkoviću i Direkciji izbora, koja je jesenas ponovno kompletno promijenila svoj malobrojni sastav, najbolje svjedoči doček što ga je za Karlu Milinović organizirao hotel Holiday u VIP salonu zagrebačke zračne luke.

Nestala prtljaga

Dok je 18-godišnja brucošica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu uzaludno čekala da se na traci s prtljagom pojavi i posljednji njezin, kako se kasnije ustanovilo, izgubljeni kovčeg, nova je poslovna tajnica Direkcije, Inge Kožul, popunjavala njezinim obvezama svoj rokovnik. Osim obitelji, članova Direkcije, predstavnika Turističke zajednice grada, predstavnika gradskog Ureda za kulturu i velike torte ukrašene njezinom fotografijom na marcipanu, Karlu Milinović dočekao je i priličan broj novinara, što, bez imalo zlobe, dobrim dijelom valja pripisati i činjenici kako prvi tjedan siječnja i ne obiluje osobito zanimljivim zbivanjima. No čak ni to na teren nije izvuklo HTV-ovu ekipu koja je, otkako je Šečković prava za prijenose svojih izbora ljepote prodao Novoj TV, jednostavno odlučila ignorirati najstariji izbor ljepote u Hrvatskoj za čije održavanje i usprkos jakoj konkurenciji snosi najveću odgovornost. Čak ni posljednja Šečkovićeva produkcija za komercijalnu televiziju nije mogla proći bez profesionalaca s Prisavlja na honoraru.
Nakon kratkog protokola rokovnik Inge Kožul bio je popunjen, svi novinari dobili su izjave, a Milan Šečković tek je sebi u bradu tiho negodovao zbog pitanja koje Karli nitko nije propustio postaviti: je li izbor Miss Europe doista bio namješten kako je to objavio medijski pokrovitelj hrvatskih misica, Večernji list.

Teret medijske pozornosti

“Nisam primijetila da su članovi žirija bilo koju od djevojaka posebno izdvajali. Ako je i bilo govora o favoritkinjama za titulu, to sigurno nije utjecalo na ocjenjivački sud”, ponavljala je Karla Milinović, a što je utjecalo na konačnu odluku o izboru najljepše doista je teško dokučiti budući da ljepota još nema jasnih propozicija, niti su kriteriji po kojima se rukovode oni što je na ovakvim izborima ocjenjuju igdje objašnjeni. Zbog neprekidnog ponavljanja već usvojena priča o misici kao kompletnoj osobi u ovom konkretnom slučaju ne drži vodu jer, kako Karla pomalo razočarano priznaje, nitko iz žirija s djevojkama u konkurenciji za Miss Europe uopće nije razgovarao.
“Izašle smo na scenu odjevene u haljine, s frizurom i šminkom, kompletno uređene za generalnu probu. Po 15 nas je stalo u red, a oni su samo išli od jedne do druge i razgledavali nas. To baš i nije bilo ugodno”, usudila se primijetiti Karla Milinović dan nakon povratka iz Bejruta i daleko od Milana Šečkovića koji, očito, svaku svoju štićenicu unaprijed pripremi na razgovor s novinarima jer je do danas s njima imao neugodnih iskustava. Ne jednom pokušali su mediji podmetnuti priču o namještanju izbora, pa čak ni posljednji izbor Miss Hrvatske nije pošteđen takvih glasina. Pričalo se, naime, da je pobjednica trebala biti upravo Karla Milinović, prva pratilja koja ne osobito rječito odgovara i na pitanje je li čula komentare onih koji tvrde kako bi, da izbor Miss Hrvatske nije bio namješten, i na izboru za Miss svijeta postigla puno bolji plasman od aktualne Miss Hrvatske, Rajne Raguž.
“To je bilo i prošlo, a sada je tako kako je”, pomirljivo je zaključila dugonoga 18-godišnjakinja dodajući: “Drago mi je što sam završila tu gdje jesam. Da je išta bilo drugačije, svega ovog ne bi ni bilo. Mislim da je sve došlo na svoje mjesto i cijeli će trud uroditi plodom. Što se komentara tiče, svatko ima pravo na svoje mišljenje”, diplomatski se ogradila Karla kojoj se teško naviknuti na medijsku pažnju koju je izazvala premda ne skriva ni koliko u svemu uživa.
Karla Milinović Bejrut namjerava još jednom vidjeti, ali, kako kaže, u privatnom aranžmanu. U planu putovanja Egipat je prva zemlja na listi njezinih želja, a odmah nakon njega i Libanon. Europu i veći dio Južne Amerike već je vidjela zahvaljujući svojoj tamburaškoj strasti – naime, već šest godina svira tamburicu u Zagrebačkom folklornom ansamblu “Ivan Ivančan”.
“Tamburicu sam počela svirati u muzičkoj školi i htjela sam nastupati s ansamblom ‘Ivančan’ jer u njemu su plesali i moji roditelji. Tu su se zapravo upoznali i zaljubili. Prekrasno je i to što preko ljeta imamo velike turneje; lanjsku sam, zbog upisa na fakultet, propustila. U posljednje vrijeme nisam često dolazila, ali nadam se da ću moći nastaviti svirati s ansamblom”, kaže Karla od koje su novinari već probali doznati je li točno kako i njezin dečko pleše u istom ansamblu.
”Želim da moja intima ostane moja”, izvlači se uz osmijeh. Iskustva misica, njezinih prethodnica, potvrđuju međutim kako tu želju neće biti lako ispuniti. Uz ostalo ponovio se i pojačan interes medija nakon osvajanja prestižne titule. “Kad sam bila u Bejrutu, ni jedan od hrvatskih novinara nije se sjetio nazvati me. Tek sad, kad sam se vratila, svi bi željeli razgovarati sa mnom”, sliježe ramenima Karla Milinović.

Očev nagovor

Ona se prije godinu dana odlučila okušati se kao manekenka te je pokucala na vrata agencije Sandre Vranješ. “Otprilike u to vrijeme trebao je biti izbor za Miss Zagreba i Sandra Vranješ pitala me bih li se željela natjecati. Tada sam bila maturantica i činilo mi se kako je to nezgodno vrijeme jer trebala sam učiti. No otac me nagovorio. To je prilika koja se pruža jednom u životu i zašto je propustiti. Gledala sam na to kao na odskočnu dasku u svijet mode”, objašnjava Karla Milinović koja je lani postala prva pratilja aktualne hrvatske Miss, a u međuvremenu je prihvatila ponudu da u Ljubljani snima novi katalog za Liscu i nosi njezinu reviju. Sada je druga pratilja Miss Europe i na snimanja odlazi s nekoliko torbi garderobe i šminke, te ekipom od tri stručnjaka Direkcije među kojima je i Leonarda Boban, supruga nogometaša Zvonimira Bobana i stilistica koja se brine o Karli i drugim štićenicama Direkcije izbora za Miss Hrvatske. Neočekivanu ludnicu nakon izbora za Miss Europe 2001. propustila je zbog unaprijed uplaćenog skijanja.
“Uvijek kažem svoje mišljenje o odjeći koju trebam odjenuti, ali na kraju uvijek obučem ono što mi kažu. Ako mi se baš ne sviđa, pokušamo to što ću nositi malo izmijeniti. Dogovorimo se bez ikakvih problema jer nam se ukusi obično podudaraju”, priča Karla Milinović dok se po pretrpanim torbama traži odjeća u kojoj će nekoliko sati kasnije stati pred CCN-ove kamere. Vani je od ranog jutra, a njezin se povratak iz Bejruta slavio večer prije, samo nekoliko sati nakon što je sletjela u Zagreb, uspjela konačno pojesti nešto žlicom i odjuriti na još jedno snimanje prije večere njoj u čast. Razgovore prekidaju telefonski pozovi i sms poruke. “Valjda me nisi sasvim otfikarila?” poručuje tako jedna od njih, a i sve ostale su više-manje istog sadržaja.
“Sada sam stvarno na sto strana i nemam vremena ni spavati, ni jesti. Prijateljima mogu samo poručiti, budu li ovo čitali, da ih nisam zaboravila i da ću im se javiti čim uhvatim malo vremena”, kaže Karla, a njezin je raspored već tada bio pun bar do kraja tjedna. Ipak, ne treba sumnjati kako će njezino staro društvo imati razumijevanja za nove obveze svoje prijateljice.
“Svi su se oni malo začudili kad sam im rekla kako ću se natjecati na izboru za Miss Hrvatske, ali bili su na natjecanju i navijali za mene”, priča treća najljepša djevojka u Europi i još ne zna što, zapravo, ta titula donosi. Činjenica je tek kako joj lenta prve pratilje Miss Hrvatske, prije natjecanja u Bejrutu, nije bitno promijenila život.
“Nisam osjetila da je išta drugačije osim prijatelja koji se sve češće žale da ih zanemarujem. Već sam nekoliko dana tu, a Zagreb još nisam zapravo ni vidjela”, požalila se Karla, a maštanja o glamuru i luksuzu koji neizbježno prate svijet mode i ljepote isparila su već u Bejrutu.
“Zadnja dva tjedna prije izbora bila su strašno naporna. Čitav smo dan bile vani na probama, a ostatak vremena provodile smo u sobama tako da nisam vidjela ništa od Bejruta. Ipak, upoznala sam dosta ljudi koji su radili u hotelu. Tamo smo svi provodili većinu vremena pa smo se tako i počeli družiti. Najbolja prijateljica bila mi je Miss Malte s kojom sam dijelila sobu. Većina cura je bila OK i nastojale smo izvući najbolje i u najtežim trenucima.”
Obitelj Karle Milinović je godinama poznata. Naime, Karlini roditelji vlasnici su tvrtke “Studio Milinović” koja se već godinama bavi dizajnom interijera i proizvodnjom rustikalnog namještaja, djed se, nakon odlaska u mirovinu, počeo baviti proizvodnjom šampanjca. Njezina šest godina mlađa sestra već sad je pozvana da se natječe za titulu Miss. Premda se teško miri s tim što Karla ne jede redovito i što je zatrpana obvezama, njezina majka ne bi se protivila kad bi i mlađa kći odlučila krenuti stopama starije.
“Bilo je i teških trenutaka, i još ih ima, ali treba gledati krajnji rezultat – što se dobiva”, optimistična je Karla. Premda s Direkcijom nema, kako tvrdi, potpisan nikakav ugovor, njezine obveze prema Direkciji traju do izbora nove miss i pratilja. Nakon isteka mandata službene ljepotice Karla Milinović nema nikakvih već skovanih planova osim želje da se bavi manekenskim poslom.
“Najvažnije mi je završiti fakultet, a sve ostalo radit ću toliko koliko se bude moglo uklopiti uz studij. Trebala sam nedavno dati jedan kolokvij, ali zbog natjecanja u Bejrutu nisam uspjela. Sad ću ga morati polagati kao dio ispita na kraju godine, što je teži način ali, eto, i to je jedna žrtva”, pomirljivo zaključuje Karla kojoj se žrtvovanje već isplatilo s tisuću američkih dolara u gotovini za koje namjerava kupiti računalo, ali i stotinama u Bejrutu skupljenih e-mail adresa novih prijatelja s kojima će ostati u vezi. Tu je i ručni sat optočen sa 70 dijamanata, vrijedan tri tisuće dolara, kozmetika, odjeća, a možda i manekenska karijera zbog koje se Karla Milinović ne bi libila ni preseliti u inozemstvo.
“Htjela bih otići, možda ne za stalno ali na neko vrijeme svakako. O tome tek razmišljam. Mislim da je lakše probiti se vani nego u Hrvatskoj, no o trajnijem preseljenju iz Hrvatske ne mogu ozbiljno razmišljati dok ne završim fakultet”, ustrajna je druga pratilja Miss Europe koja uz fakultet, tamburicu i manekensku karijeru ne namjerava zanemariti ni obiteljski život. Na vječnu dilemu je li važnija obitelj ili karijera pred koju žiri dovodi misice ocjenjujući tako njihovu kompletnost – spremno odgovara: “Mislim da u životu postoje etape za sve. Tako ima vremena i da budem model, da završim fakultet i steknem obrazovanje, posao i – da budem majka – ali ne tako skoro.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika