12.05.2012. / 09:32

Autor: Hina

Van Rompuy poziva grčke čelnike da poštuju preuzete obveze

Predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy u petak je u Kopenhagenu, nakon konferencije o gospodarskom rastu pozvao grčke čelnike da se odgovorno ponašaju te da poštuju preuzete obveze.

Herman Van RompuyHerman Van RompuyPredsjednik Europske unije Herman Van Rompuy u petak je u Kopenhagenu, nakon konferencije o gospodarskom rastu pozvao grčke čelnike da se odgovorno ponašaju te da poštuju preuzete obveze.

"Vrlo sam zabrinut kada je o stanju u Grčkoj riječ. Zato sve grčke političke čelnike pozivam na razumijevanje i odgovorno ponašanje, kako bismo pronašli i postigli sporazum koji će omogućiti da se poštuju preuzete obveze i da Grci zajamče svoju europsku budućnost", rekao je na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao i danski premijer Helle Thorning-Schmidt. Danska je aktualna zemlja predsjedatelj EU-a.

Najprije treba riješiti krizu, jer to je jedina solucija za daljnju europsku integraciju, kazao je Van Rompuy istaknuvši kako je upravo to "potrebno objasniti biračima".

Vođa grčkih socijalista Evangelos Venizelos u petak navečer je priznao neuspjeh u formiranju koalicijske vlade, nakon što je prethodno Aleksis Tsipras, vođa radikalne ljevice Syrize, odustao od sastavljanja vlade jer nije dobio većinu za lijevo orijentiranu vladu koja se protivi mjerama štednje.

Venizelos će u subotu vratiti svoj mandat za sastav vlade predsjedniku Papuliasu koji bi potom, kako nalaže ustav, trebao sazvati sve stranke u posljednjem pokušaju formiranja dogovorene vlade. Prve tri stranke, prema rezultatima izbora, imaju rok od tri dana za nova savezništva , kako bi se konačno formirala koalicijska vlast.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika