12.05.2012. / 12:00

Autor: Deutsche Welle

Europa i dalje u recesiji

Recesija, povećanje nezaposlenosti uz moguć postupni oporavak tek od kraja ove godine. Ukratko to je ekonomska prognoza Bruxellesa kada je u pitanju period 2012/2013, a odnosi se na zemlje EU i eurozone.

Tek 2013. donosi neke pozitivne pomakeTek 2013. donosi neke pozitivne pomakeEkonomija EU i dalje se nalazi u recesiji. Uz ocjenu da postoji visok stupanj neizvjesnosti kada je riječ o europskim ekonomski i financijskim izgledima, u Europskoj komisiji ukazuju i na mogućnost postupnog oporavka u Europi počev od druge polovice ove godine:

„Trenutna prognoza je u skladu sa prijelaznim izvještajem Komisije iz veljače ove godine. Tada su nas kritizirali da smo pretjerano pesimistični. Ali, nažalost naše projekcije su se u velikoj mjeri obistinile tokom prethodnih mjeseci", izjavio je povjerenik za ekonomska i monetarna pitanje EU, Olli Rehn.

Poljska - bez recesije i sa najvećim gospodarskim rastom

Tako će se, prema posljednjoj ekonomskoj prognozi Europske komisije bruto državni proizvod (BDP) ove godine smanjiti za 0,3 posto u okviru eurozone, a ostati na „pozitivnoj" nuli u EU. Tek u 2013-oj godini očekuje se rast bruto državnog proizvoda od 1,3 posto u EU i 1 posto u eurozoni. Od velikih europskih ekonomija očekuje se da ekonomske aktivnosti uhvate zamah u Njemačkoj i Francuskoj, za razliku od recimo Italije. I Španjolsku i Portugal očekuje recesija tokom ove godine, uz naznake poboljšanja tokom 2013. Poljska i dalje služi kao primjer zemlje koja jedina u EU nije ušla u recesiju tokom cijele ekonomske krize i gdje se i dalje predviđa najveći ekonomski rast.

Radna mjesta nestaju i u 2012.

Kada je u pitanju nezaposlenost u EU ni tu nema pozitivnih vijesti. Očekuje se da prosječna nezaposlenost u Uniji bude oko 10%, a postotak više u eurozoni: „Nezaposlenost i dalje raste. Neophodni proces strukturnih reformi imao je negativan utjecaj na tržište rada u 2012. i očekuje se smanjenje broja radnih mjesta (0,2 u EU, odnosno 0,5 posto u eurozoni). Očekivani gospodarski rast sljedeće godine trebalo bi se odraziti i na tržište rada, a time i doprinijeti i održivom ekonomskom oporavku", izjavio je povjerenik Rehn.

Istovremeno očekuje se da će se proračunski dugovi zemalja eurozone razlikovati od zemlje do zemlje, ali i padati i to sa prosječnih 6 posto iz 2009. i 2010, preko prošlogodišnjih 4,1 posto na predviđenih 3,2 posto ove godine i očekivanih 2,9 u 2013-oj. Cijene energenata i povećanje poreza u Europi ove godine bili su glavni razlozi za povećanje inflacije, čiji se postepeni pad, ispod 1,8 posto, očekuje u 2013. godini.

Autorica: Marina Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 12.05.12. 20:50

Nema više svjetla na kraju tunela za EU. Budućnost je samo urušavanje gospodarstva. reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika