13.05.2012. / 18:43

Autor: Hina

Establishment zauzima stav

"Adieu, Akropolo!"

Predstavnici najmoćnijih europskih zemalja ovaj su tjedan zaključili da bi euro zona mogla preživjeti i bez Grčke, jer je EU u ovome trenutku otporniji na šokove. No Der Spiegel ide korak dalje te ocjenjuje kako je izlazak Grčke iz euro zone jedini način da se u ovome trenutku krene naprijed

Naslovnica najnovijeg Der SpiegelaNaslovnica najnovijeg Der Spiegela"Adieu, Akropolo! Zašto Grčka mora izaći iz euro zone!", piše na naslovnici zadnjeg broja najutjecajnijeg njemačkog časopisa Der Spiegela, čime se i kolumnisti tog magazina pridružuju brojnim pozivima europskih dužnosnika koji smatraju da bi upravo napuštanje euro zone u ovome trenutku mogla biti najbolja opcija za tu zemlju.

Predstavnici najmoćnijih europskih zemalja ovaj su tjedan zaključili da bi euro zona mogla preživjeti i bez Grčke, jer je EU u ovome trenutku otporniji na šokove. No Der Spiegel ide korak dalje te ocjenjuje kako je izlazak Grčke iz euro zone jedini način da se u ovome trenutku krene naprijed.

"Unatoč skepsi, naši su urednici dosad pozivali Atenu da ostane u euro zoni", piše u uredničkom komentaru. "No od parlamentarnih izbora početkom svibnja Spiegelovi promatrači izmijenili su stajalište."

"Grci nisu nikad bili dovoljno zreli za jedinstvu valutu, a nisu ni u ovome trenutku. Pokušaj da se zemlja, kroz reforme, održi 'zdravom' propala je", ocjenjuju novinari Der Spiegela u svom komentaru o Grčkoj. "U međuvremenu je postalo potpuno jasno da je izlazak iz euro zone u njihovu vlastitom interesu. Jedino će na taj način Grčka dobiti šansu da ponovno stane na vlastite noge, dugoročno gledajući."

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika