14.05.2012. / 19:10

Autor: Hina

Reakcija Unije

Oštra osuda izraelske kolonizacije Zapadne obale

Politika kolonizacije Zapadne obale mogla bi "biti zapreka" postojanju dviju država, izraelske i palestinske, koje bi živjele jedna pokraj druge, ističe EU u priopćenju

ArhivaArhivaMinistri vanjskih poslova Europske unije na sastanku u Bruxellesu donijeli su u ponedjeljak deklaraciju u kojoj oštro kritiziraju izraelsku politiku gradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali te osuđuju "ekstremizam" i "nasilje" naseljenika.

Politika kolonizacije Zapadne obale mogla bi "biti zapreka" postojanju dviju država, izraelske i palestinske, koje bi živjele jedna pokraj druge, ističe EU u priopćenju.

EU napose osuđuje "ubrzavanje" politike gradnje židovskih naselja nakon isteka moratorija na kolonizaciju u 2010.

EU također kritizira činjenicu da je vlada Benjamina Netanyahua odlučila židovske naseljenike iz Migrona, na Zapadnoj obali, smjestiti na palestinskim privatnim posjedima. Europljani su osudili i uništavanje palestinskih kuća u istočnome Jeruzalemu.

"Životni uvjeti Palestinaca se pogoršavaju" u dijelu Zapadne obale kojim upravlja Izrael, izrazio je žaljenje EU, koji je pored toga zabrinut zbog "ozbiljnih ograničenja" koje su Izraelci nametnuli Palestinskoj samoupravi u promicanju gospodarskog razvoja okupirane Zapadne obale.

Politika kolonizacije palestinskog teritorija je "nezakonita" po međunarodnom pravu, podsjeća EU koji kaže kako ne priznaje "nikakve izmjene" granice prije rata 1967., pa i u Jeruzalemu, osim ako se tako ne dogovore obje strane.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je osudilo europsku deklaraciju koja, ističu, "obuhvaća dug popis tvrdnja i kritika utemeljenih na pristranom, neobjektivnom i jednostranom uvidu u stvarno stanje na terenu".

"Takav javni prikaz ne pridonosi napretku mirovnog procesa", izražava se žaljenje u izraelskom priopćenju.

Izravni pregovori Izraela i Palestinaca zapeli su u rujnu 2010. zbog odbijanja Netanyahuove vlade da produlju moratorij na kolonizaciju Zapadne obale.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) pohvalila je pak stajalište EU-a kao "veoma iscrpno i politički odgovorno".

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 14.05.12. 20:27

Ajde uvedite im sankcije ko arapima ako imate muda


registracija
27/8/09

Lujo1, 14.05.12. 22:33

Svemu je kriv onaj s brčićima kaj nije posel napravil kak treba.
USA je rak ovofga svijeta s kojim upravljaju židovi!


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.05.12. 23:15

EU je uvela sankcije IZRAELU tako sto im je prodala 6 PODMORNICA koje nose bojeve nuklearne Glave,,ehehehhehheh


registracija
9/11/09

superhik, 15.05.12. 00:58

Osudili su ih na gladijatorsku borbu s tristo milijuna Arapa, a prodavaju oruzje i jednima i drugima, pa ce iz udaljenosti gledati kako se medjusobno tamane jer jako vole i jedne i druge semite razlicite vjeroispovjesti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika