16.05.2012. / 14:21

Autor: Hina

Tisak: Merkollande osuđen na razumijevanje

"Merkollande", kako su novinari nazvali novi motor Europske unije, njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, morat će se razumjeti čak i ako nemaju jednaka rješenja za krizu eurozone koju Grčka ponovno rasplamsava, piše u srijedu njemački tisak.

Francois HollandeFrancois Hollande"Merkollande", kako su novinari nazvali novi motor Europske unije, njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, morat će se razumjeti čak i ako nemaju jednaka rješenja za krizu eurozone koju Grčka ponovno rasplamsava, piše u srijedu njemački tisak.

"Kiša u Parizu, kiša u Berlinu, a između dviju kiša munja na zrakoplov, trostuka 'smola' na dan inauguracije mogla bi biti pretkazanje suradnje, ocijenila je njemačka kancelarka primajući Hollandea", piše u srijedu najčitaniji njemački list Bild.

Uz fotografiju nasmiješenog novog njemačko-francuskog dvojca, Merkollandea umjesto Merkozyja, Bild piše "Hollande ne popušta oko fiskalnog pakta: on želi ponovno pregovarati".

"Bienvenue i Willkommen", izrazima dobrodošlice na francuskom i njemačkom jeziku konzervativni Die Welt više se posvetio meteorološkim nevoljama koje su pratile Hollandea prvog radnog dana i tijekom prvog posjeta Njemačkoj.

Sueddeutsche Zeitung, dnevnik lijevog centra ističe da će Hollande "brzo shvatiti sada kada je u klubu vladajućih da veliki problemi europskog kontinenta traže i velike koalicije".

Donosi i karikaturu dvojca koji drži uzde kočije zvane "fiskalni pakt" u kojoj Hollande slijeva bičem goni snažnog konja, a Merkel, s desna, bičem tjera kasicu-prasicu.

Liberalni Frankfuerter Allgemeine Zeitung podsjeća da je novi predsjednik Francuske političar koji nije nikada obavljao nikakvu funkciju u vladi, no zato kao dobar znak pozdravlja imenovanje Jean-Marca Ayraulta za premijera jer je on dobar poznavatelj Njemačke.

"Morat će se suglasiti oko pakta jer znaju da bi borba Berlina i Pariza eurozonu mogla odvesti u propast", zaključuje FAZ.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika