16.05.2012. / 14:31

Autor: Deutsche Welle

Propast nuklearnog biznisa u Japanu?

Japanski koncern Tokyo Electric Power – TEPCO – je u dubokom minusu od 781 milijarde jena, odnosno 9,6 milijardi eura. A novac mu je prijeko potreban, jer treba obeštetiti žrtve nuklearne katastrofe i sanirati nuklearku.

Tsunami i potres promijenili su način na koji Japanci gledaju na nuklearnu energijuTsunami i potres promijenili su način na koji Japanci gledaju na nuklearnu energijuU Japanu se struja - prvi put poslije 40 godina - više ne proizvodi u nuklearnim elektranama. Ne zna se da li će, kada će i koje će među njima jednog dana možda ponovo početi s radom. Poslije nuklearne katastrofe u Fukushimi, atomska energija je deplasirana. Ali, energetski koncerni moraju osigurati opskrbu građana strujom, pa su zato prisiljeni uvoziti fosilna goriva - sirovu naftu i plin - a njihova cijena je skočila i to uzrokuje dodatne troškove, pa i za Tepco.

Prema planu sanacije nuklearke u Fukushimi, ona bi teoretski mogla početi s radom u travnju 2013, ali Tepco je u gubicima do guše. Ne zna se da li će uopće moći vratiti se u nuklearni biznis. Predsjednik koncerna, Naomi Hirose, kaže: „Upravo se u čitavoj zemlji preispituje korištenje nuklearne energije. Moramo uzmeti u obzir te diskusije i da ih uključimo u dalje korake koje ćemo poduzeti. Još ništa nije definitivno odlučeno."

Problemi su veliki

Od nuklearne katastrofe u ožujku 2011. pa do danas, samo je potrošnja lož-ulja u Japanu porasla za 350 posto, a zemnog plina za 15 posto. Japanska vlada je već financijski pomogla Tepcu sa bilijun jena, sada će dodati još bilijun i to prije svega za obeštećenje žrtava katastrofe. Zauzvrat, preuzela je udio u firmi veći od 50 posto, čime je praktično nacionalizirala. Plan spašavanja najvećeg japanskog energetskog koncerna predviđa da on u sljedećih 10 godina uštedi oko 3,5 bilijuna jena.

Razmjeri nuklearne katastrofe u Fukushimi još se ne mogu sagledati. Do sada je u više navrata iz nuklearke istekla visoko radioaktivna voda i izlila se u more. Poslije snažnog potresa i tsunamija 11. ožujka 2011. godine koji su izazvali veliku havariju u kompleksu nuklearne centrale Fukushima Daichi, potopljene morskim valom visokim 14 metara, odmah je zaustavljeno 11 reaktora od 37 koliko ih je radilo u nuklearnim centralama na sjeveroistoku zemlje. Poslije toga i svi ostali reaktori su sukcesivno zatvarani.

Autor: Saša Bojić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika