16.05.2012. / 18:03

Autor: Hina

Erjavec naglasio važnost odnosa s Hrvatskom

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec istaknuo je u srijedu načelnu važnost koju njegova zemlja daje odnosima s Hrvatskom, na briefingu za slovenske novinare u povodu 100 dana nove vlade i 20. obljetnice primanja Slovenije u Ujedinjene narode.

Karl ErjavecKarl ErjavecSlovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec istaknuo je u srijedu načelnu važnost koju njegova zemlja daje odnosima s Hrvatskom, na briefingu za slovenske novinare u povodu 100 dana nove vlade i 20. obljetnice primanja Slovenije u Ujedinjene narode.

U razgovoru s novinarima Erjavec je ponovio da su odnosi s Hrvatskom za Sloveniju od iznimnog značenja, što je razvidno iz činjenice da je od svih susjednih zemalja najprije posjetio Hrvatsku.

Erjavec je izrazio zadovoljstvo rezultatom susreta predsjednika slovenske vlade Janeza Janše s njegovim hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem u utorak, ali nije otkrio detalje, rekavši samo da je zadovoljan što će Hrvatska "poštovati sve dane obveze bez obzira na to koja vlada ih je dala". Ponovio je stajalište Ljubljane kako problem Ljubljanske banke i njezinih deviznih štediša iz Hrvatske smatra sukcesijskim pitanjem.

Nije želio reći ni kad će Slovenija ratificirati hrvatski priostupni ugovor.

Erjavec je u razgovoru s novinarima rekao i da će gospodarska diplomacija biti jedan od prioriteta u njegovu djelovanju, te da će doći do zatvaranja nekih slovenskih diplomatskih predstavništava u inozemstvu, u okviru općih mjera štednje.

Odluka o tome, kako je najavio, mogla bi biti donešena krajem mjeeseca. Mediji navode da bi moglo biti zatvoreno šest do devet veleposlanstava i konzulata, većinom na području Europske unije.

Erjavec je potvrdio da se neće sastati s tibetanskim vođom Dalaj-lamom koji je u utorak doputovao u Maribor, gdje će ostati do četvrtka i održati više nastupa.

Erjavec je rekao da Dalaj-lama nije službena osoba nego vjerski vođa i da bi eventualni službeni susert s Dalaj-lamom pogoršalo odnose Slovenije s Kinom.

Riječ je o trećem dolasku Dalaj-lame u Sloveniju, gdje je zadnji put boravio 2009., kada ga je u Mariboru pozdravio sadašnji predsjednik vlade Janez Janša, u to vrijeme kao oporbeni čelnik.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika