18.05.2012. / 08:14

Autor: Hina

Tuerk neugodno iznenađen;

'Upitna vjerodostojnost Hrvatske'

Slovenski predsjednik je dodao da bi Hrvatska u vezi s pitanjem Ljubljanske banke i starih deviznih depozita njezinih štediša u Hrvatskoj morala poštovati ranije dogovore i obveze, te da je u tom smislu nedavno djelovanje hrvatske vlade bilo iznenađujuće, stvorivši dojam o upitnoj vjerodostojnosti hrvatske strane

Danilo Tuerk i Ivo Josipović (arhiva)Danilo Tuerk i Ivo Josipović (arhiva)Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u četvrtak navečer da je bio neugodno iznenađen time što je nova hrvatska vlada ponovo otvorila pitanja Ljubljanske banke, javila je agencija STA.

"Hrvatska bi u situaciji u kojoj jest, u procesu ratifikacija svog pristupnog ugovora i uoči ulaska u Europsku uniju, trebala jako paziti na svoju vjerodostojnost", rekao je Tuerk.

Slovenski predsjednik je dodao da bi Hrvatska u vezi s pitanjem Ljubljanske banke i starih deviznih depozita njezinih štediša u Hrvatskoj morala poštovati ranije dogovore i obveze, te da je u tom smislu nedavno djelovanje hrvatske vlade bilo iznenađujuće, stvorivši dojam o upitnoj vjerodostojnosti hrvatske strane.

"Stvoren je dojam da se radi o nekakvom pokušaju trika, lukavstva, da se događa nešto što nije dobro i za što smo vjerovali da je iza nas", rekao je slovenski predsjednik Tuerk, dodavši da takva praksa ne bi bila dobra.

"Ako postoje stvari koje su još otvorene, bilo bi dobro da o njima Hrvatska sa Slovenijom kao partnerskom državom i s državom s kojom će biti zajedno u EU-u razgovara na otvoren i sasvim izravan način", rekao je Tuerk.

Premijeri Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Janez Janša prije tri su dana na sastanku u Mariboru kazali kako su odnosi između dviju zemalja dobri i nije ih narušilo ni nedavno ponovno otvoreno pitanje Ljubljanske banke, jer se ništa ne mijenja, budući da obje vlade poštuju obveze koje su preuzeli njihovi prethodnici.

Milanović je objasnio da je hrvatska vlada prije tjedan dana povukla zaključak vezan uz Ljubljansku banku od prije dva-tri tjedna jer je bio "bespredmetan", budući da je riječ o sudskom postupku na koji vlada nema pravo upliva.

"Hrvatska vlada ni na koji način nije mijenjala svoje stajalište niti je zaključak implicirao nikakvu promjenu stajališta" dodao je Milanović, napomenuvši kako je zaključak povučen "kao akt dobre volje i dobre vjere".

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 18.05.12. 08:35

Najzalosnije sto isti strani"demokrate"nama ovoliko sole pamet. Znam da su nasi"lopovi svjetskog ranga"ali je samo pitanje ko im je dao presutni blagoslov za to.
Kad se raspala SFRJ, da su ovi isti demokrate kakvi se predstavljaju, tada se jos nesto moglo uciniti.
Imovina, bivse drzave, a koja je bila garant svega, je trebala biti blokirana, i kad bi se dogodile ovakve stvari gradanima, onda bi isti vrlo lako mogli biti podmirene iz tih fondova, jer ruku na srce NBJ je bila garant svih stednih uloga, nije bilo bitno koja je banka u pitanju.
A ovako, politicarima se ne dogada nista, konacan ceh placaju gradani, nije bitno koje su nacije ili vjeroispovijesti.....ali isti i dalje nasjednu lazima svojih politicara koji samo obecaju da ce to rijesiti.....
cekaj magarce da trava naraste, trava narasla magarac krepo.....to je nasa buducnost.....


registracija
7/7/11

gadovi, 18.05.12. 08:40

Braćo Slovenci!
Jedino je vjerodostjna vaša patološka sebičnost.
Pamtimo pa vratimo


registracija
5/1/07

james, 18.05.12. 09:34

Hrvatska do triglava


registracija
27/8/09

Lujo1, 18.05.12. 10:40

Slažem se u potpunosti s ovim slovencem (predsjednikom "države" bez povijesti i kulture) kad veli kak bi RH trebala paziti na svoju vjerodostojnost, pa bi u tom smislu predložil vladi RH da:
1. vojskom oslobodi Svetu geru od slovenskog okupatora,
2. zaplijeni svu slovensku imovinu u RH tak dugo dok slovenija ne vrati opljačkan novac preko ljubljanske banke,
3. zapljeni ili potopi svaki slovenski brod koji krade ribu u vodama RH,
itd. itd.
Tak dugo dok to RH ne napravi stvarno nismo vjerodostojna država!


registracija
11/1/10

fluid, 18.05.12. 10:44

Tuerk svojim izjavama samo potvrđuje totalno pogrešnu politiku Slovenije prema Hrvatskoj.On se naprosto uklapa u nesposobne balkanske birokrate koji "pojma nemaju".Svojom glupošću ruši moguću suradnju i uspješnost same Slovenije i njenog gospodarstva a da za takvu pogrešku nije u stanju shvatiti kako je ona zaista bijedna i ucjenjivačka,a bez pravih razloga.Već sada ima crno na bijelo koliko je Slovenija izgubila,i još uvijek gubi,zbog svog odnosa prema Hrvatskoj.Ali ne,oni mlate svoje bez pardona.Zaista glupi potezi glupih osoba koji su se zatekli pa izgubili u politici.I slovenski lobist im je javno poručio i razotkrio Sloveniju,kao sudionicu prljave kampanje u bankarskom sektoru,kako je i Austrija i Italija zbog svojih banaka i njihovih ulazaka na hrvatsko tržište,odigrala blesavu i nedostojnu igru sa ljubljanskom bankom.Ali slovenskoj gluposti nema kraja.Licemjerju također.Gube ali ostaju šuge.A ta im se računica ,tako prljave i pokvarene,gotovo lopovske muljaže, već debelo osvetila.Slovenci srljaju i dalje.Pa možda ipak jednom netko shvati.Do tada odoše daleko veći milijunčići Slovenaca ,u vjetar.Nazdravlje glupi slovenski političari !


registracija
10/5/12

psyop, 18.05.12. 11:19

eto. sad slovencima ne pasu ni josipovic ni pusicka ni milanovic. nikako im udovoljiti. a da hrvatska sloveniji plati onoliko koliko lb duguje stedisama? vjerujem da bi hrvatska dobila na vjerodostojnosti dok si rekao "dzabalebaros". dakle u roku sekunde i pol. problem: rjesen. slijedeci, molicemo lijepo.


registracija
28/4/10

Zvonko, 18.05.12. 12:37

Slovenci kompleks manje vrijednosti liječe na susjedima Hrvatima. S druge strane dobroćudnost Hrvata koristi svaki susjed kako bi nas "naguzio". Pa zar Sveta Gera i Savudrijska vala nisu dovoljni razlozi za preispitivanje naše tzv. dobrosusjedske politike kojoj je prvenstveno cilj, temeljem pritisaka iz Bruxellesa, mirno i demokratsko za stolom riješavanje problema!

Misli li netko da bi Slovenci šutjeli i mirno sjedili da smo mi njima okupirali koji komadić ozemlja?


registracija
24/3/10

bagsy, 18.05.12. 13:48

Smijali su nam kad su ušli u EU,sad se više ne smiju.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 18.05.12. 14:39

Svim svojim sizofrenicnim postupcima Slovenija je najprije nanijela stete samoj sebi pa pa tek onda Hrvatskoj. Blokiranje hrvatskih pristupnih pregovora pokazalo je vise toga, prvo, da Slovenije nije ni malo europska zemlja kako nam se "prodavala" sve ove godine i da iza ove uljepsane slike stoji balkanski mentalitet svakako blizi jednome hajduku nego ugladenom europljaninu i da se isti nece tako lako promjeniti jos dugo, trudili se oni svim silama.
2. Svojim javnim protivljenjem hrvatskim interesima, Slovenija je pokazala ali i dokazala da njoj hrvatski interesi nisu jednako vrijedni. Na ovaj nacin ona nam salje poruku da ona svoje strateske prijatelje vidi u nekim drugim zemljama, a ponajmanje u Hrvatskoj. No da vas utjesim, ni njima susjedna Austrija ni Italija ne vide niti smatraju Sloveniju kao vaznog a jos manje kao vjerodostojnog strateskog partnera, nego prvenstveno kao nuzno i stratesko - zlo. 3. Hrvatska je svojom popustljivoscu (jer smo se nasli u takvoj situaciji sto vlastitom krivicom sto stjecajem okolnosti) ipak je u necemu profitirala, jer je raskrinkala slovensku ucjenu kako prije dvije godine tako i upozorila saveznike na nesto slicno i u buducnosti sto dovodi do zakljucka da se Hrvatska svojom politikom i diplomacijom izdigla iznad slovenske, bas svojom otvorenoscu i transparentnoscu. Hrvatska ne igra sa "figom u dzepu" na sto igra jos podosta nasih balkanskih susjeda. U stvari, ovakvo ponasanje Slovenije potvrduje tezu da ona nije nikada odmakla dalje od Balkana, nego da je ona cijelo vrijeme tamo i bila i ostala. No mene Slovenija ne brine toliko koliko cinjenica (da bez obzira sto nam u nekim aspektima nanosi kratkorocnu stetu), dugorocno, Hrvatska se isprofilirala kao jedini pravi i autenticni nosilac zapadnjackih vrijednosti (znam znam, sada ce graknuti anti globalisti i srezati me). Da pojasnim, ovo "zapadnjacke vrijednosti" mislim sve one moralne i ljudske tekovine koje su proizasle iz domovinskog rata i koje su ostavile trajan pozitivan pecat na nasem duhu da sa muljatorima, agresorima jasno i otvoreno "razgovaramo" - bez fige u dzepu, pa ako i zatreba, udarimo - po repu! Nasa politika, zasnovana na osjecaju za pravdu, slobodu, samopostovanju, solidarnosti, itd. su svakako jace moralne karakteristike od onih koji vladaju u nasem okruzenju. Te pozitivne osobine DR su vidljive, i to je ono na cemu HR stjece poene. Sad se vidi koliko su nas zavlacili sto Slovenci sto Britanci i ostali samo da sto duze ostanemo u balkanskoj prciji, i sad, sve to jako boli Sloveniju (njihove politicke elite) sto ce postati periferni, mali i ne transparentni jer nisu trazili - saveznika. A mogli su se "prikrpati" da tako kazem, Hrvatima i zajednici nastupati prema svijetu, nesto po uzoru na Benelux ili Skandinaviju. Ali da, nasi susjedi su iskompleksirani svima i svacime i da tamo, nedaj boze, zaluta hrvatska krva napravili bi i od toga - skandal. Ali, sto mozemo, takvi su, i to nam je poznato, mi mozemo biti sretni sto nismo takvi i u tome je nasa prednost i velicina. a jednoga dana trebat ce oni i nas a onda cemo "servirati" Svetu Geru kao dokaz njihovog iskrenog prijateljstva i vjerodostojnosti.


registracija
15/5/12

kraljribara, 18.05.12. 23:02

Ništa Slovenija na nama ne lijeći kompleks manje vrijednosti. Mi jesmo manje vrijedni. Dok god imamo ovakvu kastriranu vladu mi smo za vanjski svijet obični šugavci. Zamisli ti samo na što smo mi to spali, da nas jebu nedojebani slovenci! Jebem ti ja i ovu vladu i onu prije nje i onu još iza one!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika