18.05.2012. / 08:44

Autor: Nacional.hr

Nakon Italije:

Srušen rejting španjolskih banaka

Španjolski bankarski sektor već se neko vrijeme nalazi u poteškoćama. Samo prošlog tjedna djelomično je nacionalizirana Bankija, jedna od najvećih banaka u Španjolskoj

IlustracijaIlustracijaNekoliko dana poslije Italije, agencija za kreditni rejting Moody's srušila je rejting 16 španjolskih banaka. Zbog strahova od financijskih gubitaka španjolskih banaka pale su cijene dionica diljem Europe, piše BBC. Nakon što je El Mundo objavio da su građani povukli čak milijardu eura iz nacionalizirane Bankije, ministar gospodarstva Fernando Jimenez Latorre izjavio je kako to nije točno te da je stanje uobičajeno. Vrijednost Bankije pala je za 30 posto.

Premijer Mariano Rajoy upozorio je pak kako će cijene zaduživanja nakon pada rejtinga banaka postati iznimno velike.

Španjolski bankarski sektor već se neko vrijeme nalazi u poteškoćama. Samo prošlog tjedna djelomično je nacionalizirana Bankija, jedna od najvećih banaka u Španjolskoj.

Španjolska vlada dotad je inzistirala kako neće biti upotrebljen državni novac u spašavanju banaka. Premijer Mariano Rajoj je naglasio kako je ovo bila 'krajnja nužda'.

Predsjednik uprave Bankie, Rodrigo Rato, koji je bio na čelu banke od osnutka, u prošli ponedjeljak je dao ostavku.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 18.05.12. 12:21

Ne treba spašavati banke, nego maknuti privatni novac iz opticaja. Ovime se ništa ne rješava.
sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika