18.05.2012. / 11:04

Autor: Hina , Nacional.hr

Rus ruši iskaz ključnog svjedoka?

'Ježić mi je ukrao sporne milijune'

"Ne samo da su ukrali, oni su nekorektni ljudi. Oni su te novce morali vratiti i ništa se ne bi dogodilo. Oni su se dosjetili načina kako da ne vrate novce i smislili su priču", poručio je Gucerijev, potvrdivši da je riječ o dogovoru teškom 10 milijuna eura, od čega je na Ježićevu kompaniju isplaćeno 5 milijuna

Robert Ježić (arhiva)Robert Ježić (arhiva)Svjedok obrane Ive Sanadera ruski tajkun Mihael Guceriev izjavi je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da mu je Uskokov krunski svjedok Robert Ježić ukrao novac namjenjen projektu Druža Adria, a ne podmićivanju bivšeg hrvatskog premijera, kao što tvrdi Uskok.

"Ježić mi je ukrao novac i u tom sam poslu izgubio, ali mislim da na kraju neću biti na gubitku" izjavio je Guceriev svjedočeći na suđenju Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

On se na sudu u Zrinjevcu pojavio u pratnji poslovnoga suradnika Imre Fazarkasa, koji je jučer također posvjedočio da je pet milijuna eura uplaćenih na Ježićevu švicarsku tvrtku Xenoplast bilo namjenjeno kupnji zemljišta u Omišlju za skladiše energenata, a ne za podmićivanje Sanadera od strane MOL-a, radi prepuštanja upravljačkih prava u Ini, kao što se tvrdi u optužnici protiv bivšeg hrvatskog premijera.

Guceriev je posvjedočio da je Fazarkas radio po njegovu nalogu dok je on bio financijaš projekta, no kada su ga počeli zvati u tužiteljstvo shvatio je da je pokraden i da su ga Ježić i direktor njegove švicarske tvrtke Stefan Horlimann pokrali.

"Trebali su vratiti novac, no oni su se dosjetili kako to ne učiniti pa su izmislili neku priču zbog koje sam ja danas u sudnici", rekao je Guceriev, ustvrdivši da su Ježić i Hurlimann nekorektni ljudi. No, dodao je, da će se boriti za svoj novac i uspjeh projekta. Objasnio je da je Ježić trebao osigurati uspjeh projekta Družba Adria i potpisivanje ugovora, za što je odvojio 10 milijuna eura. Ježića mu je preporučio Fazarkas, kojega je upoznao 2000. i koji je u projektu Družba Adria zastupao samo njegove interese, jer je to bio projekt u koji je uložio svoj novac i svoju naftu.

No, na upit Uskokove tužiteljice da je Fazarkas suprotno njegovim tvrdnjama jučer izjavio kako je polovica iznosa uplaćena Ježiću njegov novac, a ne Guceriev, svjedok iz Rusije je kazao da je "onda onako" kako je rekao njegov poslovni partner s kojim je suvlasnik ciparske tvrtke, preko koje je uplaćen novac na Ježićevu tvrtku.

Guceriev se prisjetio da ga je Fazarkas izvjestio kako ima nekakvih problema s projektom u Hrvatskoj, ali da će se sve riješiti no pokretanjem kaznenoga postupka protiv Sanadera sve se zakompliciralo.

"Prije je bilo jednostavnije poslovati" napomenuo je, no nije pojasnio što je time mislio.

Rekao je da i dalje ne može shvatiti što se događa i kakve Sanader ima veze s poslom kojim se on bavi te da mu nije jasno kako je završio u sudnici kao svjedok.

Na upit tužiteljice, je li projekt Družba Adria bio tajan, odgovorio je da su svi projekti tajni jer u suprotnom ne mogu uspjeti. "Čak i supruzi ne smijem ništa reći jer će ona to prenijeti prijateljici", dodao je ruski tajkun nasmijavši se u sudnici.

Potvrdio je da već devet godina surađuje s MOL-om na vađenju nafte u zapadnom Sibiru. Za čelnika te mađarske naftne kompanije Zsolta Hernadia, koji je prema optužnici podmitio Sanadera kako bi MOL preuze upravljačka prava u Ini, rekao je da je njegov prijatelj, partner i jedan od najpoštovanijih ljudi u naftnom biznisu. Tvrdi da Sanadera nažalost nikada nije upoznao što bi mu, kaže, bila čast te da je jedino iz medija čuo da se protiv bivšeg hrvatskog premijera vodi kazneni postupak.

Guceriev se na početku ročišta prestavio kao poslovni čovjek, koji ima 300 do 400 tvrtki u Rusiji, Velikoj Britaniji, Africi, državama bivšeg SSSR-a i istočnoj Europi, a bavi se plinom, naftom, nekretninama, graditeljstvom, kemijom i drugim poslovima.

Na upit Uskokove tužiteljice potvrdio je da se protiv njega u Rusiji vodio kazneni postupak. "Cijeli život sam pod kaznenim postupcima, a 2007. ih je pokrenuto 70, no svi su 2009. obustavljeni", izjavio je na što je sudac Ivan Turudić ustvrdio kako je rusko pravosuđe efikasno.

Svjedok iz Rusije dodao je da je i dalje predmet istraga objasnivši kako je to zato jer ima puno novca pa "privlači poštene i malo manje poštene ljude".

Tužiteljica Uskoka na kraju je prigovorila istinitosti iskaza Mihaila Gucerieva.

Suđenje se nastavlja 24. svibnja kada bi trebao svjedočiti Sanaderov brat Flavio .

Zadovoljan današnjim svjedočenjem Sanader je po izlasku iz suda izjavio, kako iskazi Fazarkasa i Gucerieva daju sasvim drugu sliku cijeloga slučaja.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 18.05.12. 10:38

LAŽE RUS, LAŽE PO SANADEROVOM NAPUTKU!!


registracija
30/12/10

putusvemir, 18.05.12. 11:16

Naravno da laže. Neka pokaže projekt za koji je dao tolike novce. I idiotu je jasno da tolike novce nije dao za nešto u magli. A još je Rus. Svi su oni dobro umrežena kriminalna skupina koji jedan drugog štiti. Ovakva hobotnica nije viđena u povijesti naše države. Sanader je trebao ostati u zatvoru tako dugo dok ne progovori. Ovako ima vremena hodati okolo sa svojim odvjetnicima i dogovarati lažne svjedoke.


registracija
9/3/10

nostradurus, 18.05.12. 12:18

Kako se rus preziva po mami? Munhauzen?


registracija
9/5/10

lolobrigita, 18.05.12. 12:32

Ovo postaje vic.Najprije su se tukli tko će milijune,a sada nitko neće te iste milijune.


registracija
26/10/11

eezy, 18.05.12. 13:14

E, ako je to rekao poštenjačina Ježić, onda stvarno nema razloga za sumnju!


registracija
11/1/10

fluid, 18.05.12. 13:25

Ne vjerujem da Ježić ima muda lagati na način koji bi glavnoga kuma u mafijaškoj hobotnici,u koju se uklopio Sanader,dovelo u neku opasnu situaciju.Apsolutno ne.Zna Ježić dokle sežu prsti mafije.Posebno ruske.A što KUM štiti svoju kumčad,to je u svijetu mafijaša normalno.Na Turudiću je da se vidi čiju će istinu "popušiti". Mislim da će rezultat suđenja i istina ,biti uobičajeni truli kompromis sudstva i sasvim udomaćenog kriminala-kao pozitivne norme ponašanja na ovim prostorima.Živi bili pa vidjeli.Bit će ; "tresla se brda..."!


registracija
26/10/11

eezy, 18.05.12. 13:41

Mišljenja sam da "drugi ešalon" krade bezbrižnije i puno više!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika